Γ. Στουρνάρας: Το μνημόνιο δεν ευθύνεται για την σημερινή κρίση

Τους τέσσερις άξονες της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απο το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση επι των προγραμματικών δηλώσεων. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί σε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής προκειμένου να στηρίξει ένα

νέο βιώσιμο, αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Οι αξόνες αυτοί είναι περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αναπτυξιακή ώθηση και εγκαθίδρυση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Ο υπουργός ανέλυσε ακόμη τα αίτια της οικονομικής κρίσης τονίζοντας ότι το Μνημόνιο δεν ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση αλλά αντιθέτως αποτελεί το αποτέλεσμα αυτής. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η τρέχουσα δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία στη χώρα μας οφείλεται κυρίως στα ακόλουθα:

Επί 35 συναπτά έτη το κράτος δαπανά ετησίως 5% έως 10% περισσότερα από ό,τι παράγει. Στο παράδοξο της κοινωνικής πολιτικής: Υψηλές κοινωνικές δαπάνες ως % του ΑΕΠ, κοντά στο 25%, όσο περίπου και στην υπόλοιπη ευρωζώνη, συνυπάρχουν με ένα υψηλό ποσοστό φτώχειας, περίπου 20%. Στην υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή, αλλά και τη νόμιμη φοροαπαφυγή. Στις υψηλές αμυντικές δαπάνες. Στη δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ). Στην απώλεια διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας, κυρίως λόγω των περιορισμών που επιβάλλει το δημόσιο στην επιχειρηματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Ο υπουργός τόνισε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι μακρά και επίπονη και στο σημείο αυτό απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη επίμαχη δήλωσή του στους Financial Times, λέγοντας χρησιμοποιήθηκε αποσπασματικά.

Όπως επισήμανε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επίπονη αλλά αναγκαία για την ευημερία σε μόνιμη βάση και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Σημείωσε, επίσης, ότι η χρονική επιμήκυνση είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα του Μαρτίου προκειμένου να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επόμενη δόση του δανείου, να μην κινδυνεύσουν μισθοί και συντάξεις.

Αναλυτικά, ο κ. Στουρνάρας επικέντρωσε τις αιτίες της οικονομικής κρίσης στα εξής σημεία:Η χώρα δαπανά περισσότερο από ό,τι παράγει. Υψηλές κοινωνικές δαπάνες συνυπάρχουν με υψηλό ποσοστό φτώχειας. Υψηλή παράνομη φοροδιαφυγή. Υψηλές αμυντικές δαπάνες. Δημιουργία και αναποτελεσματική διαχείριση πληθώρας. δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Απώλεια ανταγωνιστικότητας.

Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 ούτως ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει ήδη δεσμευθεί, «προκειμένου να μην τρωθεί περισσότερο η αξιοπιστία της και κινδυνεύσει η επόμενη δόση του δανείου».

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι χωρίς τη δανειακή σύμβαση η οικονομία της χώρας θα είχε καταβαραθρωθεί και πρόσ

Keywords
Τυχαία Θέματα