Ένας στους δύο άνεργοι νέοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας τον Μάρτιο του 2012 ανήλθε σε 21,9%, έναντι 15,7% τον Μάρτιο του 2011 και 21,4% τον Φεβρουάριο του 2012. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Μάρτιο του 2012 εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε στα 3.843.905 άτομα, καθώς μειώθηκαν κατά 342.134 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (μείωση 8,2%) και κατά 24.996 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (μείωση 0,6%). Τις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της ανεργίας βιώνουν πλέον 1.075.081 Έλληνες,

ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 3.372.144 άτομα. Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή όσοι δεν εργάζονται αλλά ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 38.751 άτομα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2011 (αύξηση 1,2%) και κατά 5.350 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 (αύξηση 0,2%).

Από ηλικιακής πλευράς, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας πλήττει τους νέους ηλικίας 15-24 ετών (52,8%) και 25-34 ετών (29,8%).

Ανά γεωγραφική περιοχή, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας εμφανίζεται στην περιοχή Μακεδονίας – Θράκης (24,3%) και το χαμηλότερο στο Αιγαίο (13%).

Ας σημειωθεί δε ότι η μη εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία κυμαίνεται στο 22,7%.

Οι εξελίξεις μάλιστα αναμένονται ανησυχητικές, καθώς η μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος (μείωση μισθών, φοροεπιδρομές) που περιορίζει την ζήτηση σε συνδυασμό και με την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες από την φημολογία για αλλαγή νομίσματος με κυριότερη την επενδυτική άπνοια, αναμένεται να εκτοξεύσουν την ανεργία σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

Δ. Στρατούλης: Οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές στέλνουν τη χώρα στα τάρταρα της ανεργίας

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθήνας Δημήτρης Στρατούλης υπογράμμισε ότι οι μνημονιακές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, της Ν.Δ. της τρόικας και του ΣΕΒ οδηγούν τα ποσοστά ανεργίας σε πρωτοφανή ιστορικά ρεκόρ και τους νέους πάνω από ένας στους δύο να είναι άνεργος. “Έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα ανέργων, φτωχών, εξαθλιωμένων και ταπεινωμένων ανθρώπων”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

“Οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Παπαδήμου, εάν συνεχιστούν και μετά τις εκλογές στις 17 Ιουνίου, θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία για τα επόμενα δέκα χρόνια, τον λαό και την νεολαία στα τάρταρα της ανεργίας και τη χώρα μας σε οικονομική κοινωνική ερήμωση και σε ανθρωπιστική κρίση αναγκάζοντας όλο και περισσότερους νέους και νέες να ξενιτευτούν. Είναι όσο ποτέ αναγκαίο ο λαός με την ψήφο του να μην δώσει την ευκαιρία στις δυνάμεις του Μνημονίου να συγκυβερνήσουν και πάλι και να αυξήσουν με την εφαρμογή των Μνημονίων ακόμα περισσότερο την ανεργία και τη φτώχεια. Ταυτόχρονα, να δώσει ψήφο θετικής διεξόδου στον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί αριστερή κυβέρνηση, που θα ακυρώσει τα Μνημόνια της καταστροφής και θα προωθήσει σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με

Keywords
Τυχαία Θέματα