Απίστευτη απάτη: Δήλωναν… βοσκότοπους το φαράγγι της Σαμαριάς

Μια απίστευτη απάτη με επιδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ που εισέπρατταν επί χρόνια εκατοντάδες αγρότες, αποκαλύφθηκε στην Κρήτη. Ο φάκελος που έχει πάει στον εισαγγελέα και αναμένεται να ασκηθούν διώξεις, αφορά στην παράνομη επιδότηση τουλάχιστον 300 αγροτών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι δήλωναν ως ιδιωτικές ή ενοικιαζόμενες εκτάσεις το… φαράγγι της Σαμαριάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε το cretalive.gr, το φαράγγι, το οποίο

είναι εθνικός δρυμός από το 1962 με Βασιλικό Διάταγμα, είχε δηλωθεί σε ποσοστό 80% ότι είναι έκταση προς εκμετάλλευση, με αποτέλεσμα να εισπράττονται κοινοτικές επιδοτήσεις για την κτηνοτροφία.

Εκατομμύρια
Το ποσό που εισπράχθηκε παράνομα δεν μπορεί να υπολογιστεί, αλλά ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, καθώς από το 2009 τουλάχιστον 300 κτηνοτρόφοι δήλωναν ότι στο φαράγγι της Σαμαριάς είχαν βοσκοτόπια που καταλάμβαναν έκταση 25.000 στρεμμάτων μέσα στη δημόσια και προστατευόμενη περιοχή. Το σκάνδαλο δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ, καθώς μεταξύ των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί είναι ορεινοί όγκοι στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, οι επιφάνειες αναδασώσεων στην περιοχή Άναβος και Καστιγιανόλακκος Σελίνου-Κανδάνου, το φαράγγι του Θερίσου, αλλά και η επιφάνεια αναδασώσεων Βλάτους Κισάμου.

Οι εμπλεκόμενοι εμφανίζονται σαν ιδιοκτήτες αλλά και σαν ενοικιαστές όλων αυτών των εκτάσεων. Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από ανώνυμα τηλεφωνήματα στη διεύθυνση δασών Χανίων, όπου δόθηκαν οι πρώτες πληροφορίες για την απάτη. Οπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Αθ. Καρούντζος, ο φάκελος με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ίδιοι αλλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει σταλεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω. Στο φάκελο αυτό υπάρχει και κατάλογος με ονόματα των «μαϊμού» ιδιοκτητών και ενοικιαστών εκτάσεων μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς, κι όχι μόνο. Οπως αποκάλυψε ο κ. Καρούντζος, έχουν ζητηθεί επίσης στοιχεία για παρόμοια έκνομη δραστηριότητα και σε άλλες περιοχές και ειδικά για μια πολύ μεγάλη έκταση στο Ρέθυμνο, όπου επιτήδειοι δήλωναν δασικές εκτάσεις ως αγροτικές,για να λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις. Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 250 άτομα.

imerisia.gr

Σχετικά άρθρα:

Κλειστό το φαράγγι της ΣαμαριάςΑγνοούνται τα ίχνη νεαρού στο φαράγγι της ΣαμαριάςΚλειστό λόγω καύσωνα το φαράγγι της Σαμαριάς

Απίστευτη απάτη: Δήλωναν… βοσκότοπους το φαράγγι της Σαμαριάς | Παρουσία - Καθημερινή αδέσμευτη ηλεκτρονική εφημερίδα

Keywords
Τυχαία Θέματα