SafeLine: Καταγγείλετε παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο

Πριν από μια δεκαετία κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσο η καθημερινότητα και η ζωή του ανθρώπου θα επηρεάζονταν από το Διαδίκτυο, το εργαλείο ενημέρωσης, κοινωνικής δικτύωσης και ψυχαγωγίας με απύθμενες δυνατότητες.

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία προόδευσαν τόσο ώστε το Διαδίκτυο έχει εισχωρήσει στα κινητά τηλέφωνα και στις τηλεοράσεις νέας τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, έχει κατακλίσει τη ζωή μας και έχει γίνει πλέον απαραίτητο στην καθημερινότητά μας. Το γεγονός όμως αυτό δεν σημαίνει

ότι ο κόσμος του Διαδικτύου είναι  ιδανικός και, ασφαλής.

Σε χέρια επιτηδείων και κακόβουλων ατόμων, έχει αποδειχθεί ότι το Διαδίκτυο αλλάζει πρόσωπο.  Άρθρα και νέα σχετικά με διακίνηση παιδικού πορνογραφικού υλικού, διαδικτυακές οικονομικές απάτες, διακίνηση πειρατικών αντιγράφων ταινιών και άλλων ειδών απασχολούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθημερινά. Η SafeLine, η Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, προσφέρει ένα χέρι βοήθειας σε εκείνους που έρχονται αντιμέτωποι με παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, και ιδιαίτερα με περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.

Η Γραμμή SafeLine (www.safeline.gr) λειτουργεί ήδη από το 2003 υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα πλαίσια του Προγράμματος SaferInternet και έχει ανατεθεί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας,.  Αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (οι άλλοι δύο είναι το Saferinternet.gr – Δράση Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης- και η Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ -             800 11 800 15      ). Σημαντικός σταθμός στην λειτουργία της SafeLine αποτελεί η ένταξη της στον INHOPE από το 2006, τον Σύνδεσμο Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου, .  Από το έτος ίδρυσής της, η SafeLine δέχεται ετήσια χιλιάδες καταγγελίες. Όσες από αυτές αφορούν σε παιδική πορνογραφία καταγράφονται στη βάση δεδομένων του INHOPE, προωθούνται στη Μονάδα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, σε άλλες Ανοικτές Γραμμές καταγγελιών και στην Ιντερπόλ.

Εκτός από καταγγελίες για παιδική πορνογραφία, η SafeLine δέχεται και άλλου είδους καταγγελίες, όπως για παράδειγμα ξενοφοβικό και ρατσιστικό περιεχόμενο που συναντάτε κατά την περιήγησή σας στο Διαδίκτυο καθώς και ο,τιδήποτε άλλο είναι παράνομο κατά τη δική σας κρίση.

Έρευνες και μελέτες διεξάγονται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο για την ανεύρεση τεχνολογιών και την προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών στο Διαδίκτυο. Η τελευταία μελέτη SIP-BENCH 2: Benchmarking of parental control tools for the online protection of children που διεξήχθη από την Κοινωνία της Πληροφορίας, ένα όργανο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και για της οποίας τα αποτελέσματα μπορείτε να ενημερωθείτε  εδώ, αποκαλύπτει τα αποτελέσματα ερευνών ως προς την καταλληλότητα των εργαλείων γονικού ελέγχου.

Η έκθεση έχει στόχο να καθοδηγήσει τους τελικούς χρήστες (κυρίως γονείς) με έναν εύκολο και κατανοητό τρόπο στον κόσμο των εργαλείων γονικού ελέγχου, τα οποία διατίθενται σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Προκειμένου να

Keywords
Τυχαία Θέματα