Ευγενία Δημητροπούλου: «Ανησυχώ, μη σταματήσω να ονειρεύομαι»

Με τις κακές της επιδόσεις στην οδήγηση, η ηθοποιός Ευγενία Δημητροπούλου πυροδοτεί μία σειρά κωμικοτραγικών αποκαλύψεων, και μας μιλά για την παράσταση «Υπάρχει και φιλότιμο».

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η διαχρονική κωμωδία των Αλέκου Σακελλάριου – Χρήστου Γιαννακόπουλου, που ανεβαίνει από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης,

σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου, περιοδεύει σε όλα τα μεγάλα θέατρα της Ελλάδας, με πολλούς σταθμούς στην Αθήνα.

Εξήντα τρία χρόνια μετά τη συγγραφή του, το «Υπάρχει και φιλότιμο» συγκαταλέγεται στα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της ελληνικής δραματουργίας με θέμα την πολιτική. Ατάκες, όπως «Φάγανε... φάγανε… φάγανε... από παντού!» ή «πολύ θα ήθελα να δω έναν Έλληνα να πει: συγγνώμη… συγγνώμη ρε παιδιά... έφταιξα…», θυμίζουν κατά πολύ τη σημερινή πολιτική επικαιρότητα.

Η Ευγενία Δημητροπούλου ενσαρκώνει την Αλίκη, την κακομαθημένη κόρη του υπουργού Μαυρογιαλούρου, το όνομα του οποίου αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ορολογίας, και μιλά για την παράσταση και για την ελληνική πραγματικότητα.

Πώς ξετυλίγεται η υπόθεση της κλασσικής αυτής κωμωδίας;

Το έργο ξεκινά με σκηνές στο σπίτι του Μαυρογιαλούρου, σκηνές ρουτίνας, όπως αποδεικνύεται, με έντονο το στοιχείο της διαφθοράς και της πολιτικής ανομίας. Όταν ο υπουργός πηγαίνει να επισκεφθεί την ιδιαίτερη πατρίδα του για τα εγκαίνια του μαιευτηρίου που έφτιαξε εκεί, ένα τροχαίο ατύχημα θα σταθεί αφορμή, για να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα εντελώς διαφορετική από αυτή, που ο ίδιος γνώριζε.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της Αλίκης;

Η Αλίκη είναι ένα παιδί, που έχει μεγαλώσει σε μια οικογένεια αστική, με πατέρα υπουργό και μητέρα …στον κόσμο της. Θεωρεί φυσικό να ζητάει ρουσφέτια για τους φίλους της και, φυσικά, αρνείται να βγει από τον μικρόκοσμό της, που τόσο τη βολεύει.

Παρά το χιούμορ του, το έργο είναι στην ουσία μία θλιβερή κωμωδία αμείλικτης πραγματικότητας;

Το έργο που παρουσιάζουμε είναι μια υπέροχη κωμωδία. Το χιούμορ είναι ένα όχημα, για να φτάσουν τα μηνύματα του πιο εύκολα και πιο ουσιαστικά στους αποδέκτες του. Το ότι γελάμε με όσα φαιδρά συμβαίνουν στον τόπο μας εξήντα χρόνια τώρα, δείχνει πως η ελληνική πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει, γιατί δεν έχουμε αλλάξει εμείς οι ίδιοι.

Στη μέχρι τώρα πορεία σας στην υποκριτική, ποιον ρόλο σας θεωρείτε πιο απαιτητικό – δύσκολο;

Μου αρέσει να αντιμετωπίζω κάθε ρόλο που καλούμαι να ερμηνεύσω με μια χαρά και έναν μικρό φόβο. Είναι σαν να ανοίγεις φτερά για ένα ταξίδι, γνωρίζοντας ελάχιστα τις συντεταγμένες. Και είναι αυτή η πορεία προς το άγνωστο γοητευτική και ελκυστική. Μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον ρόλο, αλλά σίγουρα το να ανακαλύπτω τις δυσκολίες, που κρύβει κάθε ρόλος ξεχωριστά και να προσπαθώ να τις ξεπεράσω, για μένα είναι αποκαλυπτικό.

Ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημά σας για όσα συμβαίνουν στη χώρα μας;

Οργή, θλίψη, ελπίδα. Η δοσολογία τους διαφέρει, ανάλογα την ημέρα.

Τί σας ανησυχεί περισσότερο;

Να μη σταματήσω να ονειρεύομαι.

Είστε αισιόδοξη για το μέλλον;

Είμαι φύσει και θέσει αισιόδοξη. Θα συνεχίσω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, εφόσον δε μου σπάσουν το ποτήρι.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος, σκηνικά – κοστούμια - φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς, βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Σταυροπούλου. Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης (Ανδρέας Μαυρογιαλούρος), Τάκης Παπαματθαίου (Θόδωρος Γκρούεζας), Θανάσης Βισκαδουράκης (Γιώργος, ο ιδιαίτερος), Τάσος Γιαννόπουλος (Πανάγος), Ευγενία Δημοπούλου (Αλίκη Μαυρογιαλούρου), Μανώλης Σορμαΐνης (Κώστας Σιλυβριώτης), Νεκταρία Γιαννουδάκη (Νάντα Μαυρογιαλούρου), Νίκος Σκουλάς (Σωτήρης), Αντιγόνη Νάκα (Λάμπαινα), Ελένη Τσιμπρικίδου (Λώρα Σιλυβριώτη – Κατίνα), Ηλίας Μιχαλογιάννης (Σωφέρ).

Πληροφορίες
ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης: Νικ. Φωκά 5, ΧανιάΚρήτη, τηλ.: 28210 44256. Προπώληση εισιτηρίων: βιβλιοπωλείο Ιανός, viva.gr.

Πρόγραμμα περιοδείας

20/7: Γαστούνη
22/7: Ζάκυνθος
23/7: Αγρίνιο
24/7: Λευκάδα
25/7: Άρτα
26/7: Μεσολόγγι
27/7: Νεμέα
28/7: Νέα Μάκρη
29/7: Νίκαια
31/7: Ξυλόκαστρο
2/8: Άγιος Νικόλαος
3/8: Σητεία
4/8: Ιεράπετρα
5/8: Μοίρες
6/8: Πέραμα Μυλοπόταμου
7/8: Πλατανιάς
9/8: Καστέλι Κίσσαμου
10/8: Παλαιόχωρα
11/8: Κάντανος
12/8: Άγιος Αντώνιος Κολυμβαρίου
13/8: Εμπρόσνερος
20 και 21/8: Παπάγου - Αθήνα
22/8: Πάτρα
23/8: Ιωάννινα
24/8: Κασσάνδρα Χαλκιδικής
25/8: Κατερίνη
26/8: Λάρισα
27/8: Κοζάνη
28/8: Συκιές Θεσσαλονίκης
29/8: Καβάλα
30/8: Σέρρες
1/9: Γιαννιτσά
2/9: Τρίκαλα
3/9: Βόλος
4/9: Ηλιούπολη
6/9: Ραφήνα
7/9: Χαλκίδα
8/9: Αιγάλεω
9/9: Πειραιάς
11/9: Γαλάτσι
13/9: Βριλήσσια
15/9: Πετρούπολη
16/9: Κορυδαλλός


Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
ευγενία δημητροπούλου, ευγενια, ευγενία δημητροπούλου, θεατρο, κρητη, ελλαδα, αθηνα, θλίψη, δηπεθε, χανια, τηλ, βιβλιοπωλείο, viva, νέα, νικαια, σητεία, πατρα, ιωαννινα, κατερινη, λαρισα, κοζανη, θεσσαλονικη, καβαλα, σερρες, τρικαλα, βολος, χαλκιδα, πειραιας, βριλήσσια, naftemporiki, Καλή Χρονιά, θανασης γιαννακοπουλος, Ημέρα της μητέρας, μιλα, ελενη, γιαννης μπεζος, θλίψη, δαφνη, ηθοποιος, θεμα, ιανος, μητερα, σημερινη, naftemporiki, ατυχημα, αφορμη, βριλήσσια, γιαννιτσα, δηπεθε, δειχνει, ευκολα, ελπιδα, εργα, εξηντα, ηλιουπολη, υποθεση, θεατρα, κασσανδρα, κοστουμια, κωμωδια, μηνυματα, μικρο, νακα, οδηγηση, οικογενεια, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, οχημα, παιδι, παιδια, περιφερειακο, πετρουπολη, ραφηνα, ρολο, σιγουρα, σειρα, σκηνες, σκηνοθεσια, σπιτι, τασος, τηλ, τρια, φαιδρα, φυσικα, φυσικο, φτερα, χιουμορ, χαρα, αγνωστο, μπεζος, γελαμε, χωρα, σκηνικα, συκιες, ταξιδι, θανασης, υπεροχη, viva, viva.gr, βοηθος, χαλκιας
Τυχαία Θέματα