Review: Bioshock Infinite

Ετοιμαστείτε για υψηλές πτήσεις

Πλέον δεν πιστεύω ότι υπάρχουν gamers που ασχολούνται σοβαρά με βιντεοπαιχνίδια και δεν έχουν ακουστά το Bioshock. Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι από το 2007 μέχρι και σήμερα αποτελεί έναν από τους καλύτερους τίτλους για την τωρινή γενιά κονσολών καθώς ο οπτικός του τομέας σε συνδυασμό με το μυστήριο σενάριο του, πρόσφεραν αρκετές ώρες προσήλωσης στην

οθόνη. Τρία χρόνια μετά την μεγάλη επιτυχία του bioshock έκανε την εμφάνιση του το sequel του παιχνιδιού. Το bioshock 2 μπορούμε να το περιγράψουμε με συντομία ως ένα μεγάλο DLC σε retail και full price εκδοσή. Παρόλο που ο δεύτερος τίτλος δεν ήταν αντάξιος του πρώτου, η 2Κ δεν πτοήθηκε και έτσι μετά από τρία χρόνια φτάνουμε στο λόγο ύπαρξής του παρόντος review που είναι το Bioshock infinite.

Ο ορισμός του χάους – Υπόθεση

Όπως στους προηγούμενους τίτλους έτσι και εδώ το παιχνίδι χωρίς να περιέχει καμιά βαρετή και αδιάφορη εισαγωγή μας βάζει την ιστορία ξεκινώντας με τον Booker Dewitt, που είναι ο πρωταγωνιστής του παιχνιδιού, όπου λόγω της αγάπης του για τον τζόγο, χρωστάει λεφτά σε διάφορα άτομα. Ένα άγνωστο πρόσωπο θέλοντας να το βοηθήσει να ξεμπλέξει προθυμοποιείται να ξεπληρώσει τα χρέη του αρκεί να φέρει εις πέραν μια αποστολή. Η αποστολή ήταν να πάει ο πρωταγωνιστής μας στην Columbia να βρει και να φέρει πίσω την Elizabeth. Η Columbia όπως θα καταλάβετε στα πρώτα δέκα πρώτα λεπτά είναι μια αιωρούμενη πόλη που δημιουργήθηκε από διάφορους άγνωστους επενδυτές με το “θεόσταλτο” προφήτη να εξουσιάζει τη πόλη και να έχει του πιστούς μαζί του μακριά από αρνητικές επιρροές του υπόλοιπου κόσμου ή τουλάχιστον αυτή θα είναι η αρχική σας εκτίμηση για την πόλη. Η ιστορία του παιχνιδιού μπορεί στην αρχή να μοιάζει ως κάτι το προφανές αλλά στο τέλος θα καταλάβετε ότι μόνο προφανής δεν ειναι. Τέλος, σημαντικό στοιχείο που αφαιρέθηκε τελείως από την σειρά είναι τα διαφορετικά τέλη και επιρροή των επιλογών μας σ’ αυτά.

Ούτε προλάβαμε να δούμε την έκδοση 2.0 – Gameplay

Ο λόγος που ο κόσμος δεν αγάπησε το Bioshock 2 όσο το πρώτο είναι ότι οι διαφορές τους στον οπτικό τομέα όσο και το gameplay ήταν μηδαμινές. Το Bioshock Infinte μπορούμε με ευκολία να πούμε ότι δεν περιέχει σχεδόν κανένα κοινό χαρακτηριστικό με τα προηγούμενα παιχνίδια. Τα plasmids (οι υπερδυνάμεις του παίκτης , οι αναβαθμίσεις των όπλων ακόμα και ο τρόπος που επιλέγεις τα Gene Tonic έχει αλλάξει ριζικά καθώς έγινε πιο απλοποιημένο και γενικά εκσυγχρονιστικέ όπως απαιτούν πλέον οι καιροί στα games. Βέβαια, τα σκοτεινά ανατριχιαστικά τοπία έχουν αντικατασταθεί από φωτεινά και εντυπωσιακά που αρκετές φορές θα τραβάνε την προσοχή σας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Μία από της μεγαλύτερες αλλαγές που ήρθαν με το τρίτο μέρος της σειράς είναι κάτοικοι της Columbia bioshock. Ενώ η Raprute (η θαλάσσια πόλη που εξελισσόταν το bioshock 1 και 2) δεν είχε ίχνος φυσιολογικού ανθρώπου πέρα από τον πρωταγωνιστή, η Columbia όσον αφορά τον πληθυσμό της είναι όπως οι περισσότερες κανονικές πόλις με αποτέλεσμα συχνά να βρίσκετε αντιμέτωποι με τους ίδιους τους κατοίκους μετατρέποντας της σε πεδίο μάχης. Στην αρχή μάλιστα θα πάρετε και έναν hook (κοινώς γάντζο) με το οποίο θα μπορείτε να κρέμεστε από τις σιδερένιες ράγες που θα βρίσκετε συχνά στον δρόμο σας δίνοντας σας την αίσθηση ότι είστε πάνω σε ένα roller coaster. Το πιο σημαντικό στοιχείο που άλλαξε στο παιχνίδι είναι η μεγάλη ποικιλία των εχθρών που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε.

Εξαιρετικό σε κάθε τομέα – Τεχνικός τομέας

Ο γραφικός τομέας του Bioshock infinite είναι πολύ βελτιωμένος με εκθαμβωτικά αποτελέσματα στην απεικόνιση των τοπίων. Η λεπτομέρεια και τα γεμάτα τοπία κάνουν το παιχνίδι πιο οικείο αλλά και πιο ξεκούραστο στον παίκτη. Ο ηχητικός τομέας παραμένει στο επίπεδο που τον έφτασαν οι δύο προηγούμενοι τίτλοι με τις ιδιαίτερες πινελιές εκεί που το χρειάζεται το σενάριο.

Μια ματιά στο “βάθος” του παιχνιδιού αλλά και τις αλλαγές του από τους προηγούμενους τίτλους

Τα δύο πρώτα Bioshock σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι σεναριακά μας μπέρδεψαν καθώς ο τρόπος που ξετυλίγοταν η ιστορία ήταν σταθερός και επεξηγηματικός χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερς προβληματισμός για την επίλυση του μυστηρίου που φανερωνόταν στο τέλος. Το σενάριο του Bioshock Infinite με μαθηματικούς όρους θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με μια ‘γνησίως αύξουσα καμπύλη’ καθώς η ιστορία αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό αλλά ταυτόχρονα όσο περισσότερο παίζεται τόσο περισσότερα ερωτήματα και κενά θα βρίσκεται στην ιστορία που οι απαντήσεις όμως θα σας δοθούν όλες μαζί στο τέλος. Γενικά το παιχνίδι όσο αφορά την Columbia και τους βασικούς χαρακτήρες ακολουθεί την ίδια “πορεία”. Η πόλη όσο και οι χαρακτήρες στην αρχή που εμφανίζονται μέσα στο παιχνίδι προδίδουν όλες τις προοπτικές που έχουν για να καταφέρουν να φτιάξουν κάτι το σπουδαίο. Στην συνέχεια θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα διαμορφόνοντάς τους και τέλος θα έρθει η αυτοκαταστροφή τους.

Οι αλλαγές που έγιναν στο παιχνίδι συγκριτικά με τους προηγούμενους τίτλους είναι ριζικές και δεν μπορούμε να πούμε ότι πλέον θυμίζει σχεδόν καθόλου το αρχικό Bioshock. Βέβαια αυτό δικαιολογείται καθώς αυτός ήταν και πρωτεύον σκοπός που τελικά επιτεύχθηκε και με μεγάλη επιτυχία μάλιστα. Οι big daddy, little sisters και το πολυπόθητο plasmids δεν υπάρχουν καν σαν έννοια μέσα στο Bioshock Infinite.

Ένας τίτλος που δεν πρέπει να λείπει από την συλλογή σας – Επίλογος

Με τον τερματισμό του παιχνιδιού η άποψη που θα διαμορφώσετε είναι θα είναι κάπως ανάμεικτη με πολλά συναισθήματα αλλά πιθανότατα θετική. Μπορεί σαν τίτλος να μην περιέχει το στυλ των προηγούμενων αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι είναι ένας εξαιρετικός τίτλος που αν δεν έχανε σε μερικές λεπτομέρειες η βαθμολογία του θα ήταν σίγουρα 10.

Τι μας άρεσε:

Ωραίος οπτικός και ακουστικός τομέαςΕνδιαφέρον και περίπλοκο σενάριοΜεγάλη ποικιλία σε όπλα, αντιπάλους και δυνάμεωνΤο τέλος του παιχνιδιού

Τι μας χάλασε:

Δεν έχει συνοχή με τα προηγούμενα παιχνίδια ταράζοντας τα νερά με τις πληροφορίες που δίνειΈλλειψη διαφορετικών τελών που επηρεάζονται από τις επιλογές μας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού

Βαθμολογία:

Κονσόλα που χρησιμοποιηθήκε για Review: PCΕίδος: Action, FPSΚυκλοφορεί για: XBOX 360, PS3, PC
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26/03/2013
Εκδότρια εταιρία: 2K Games
Εταιρία ανάπτυξης: Irrational Games
Διάθεση για την Ελλάδα: CD Media
Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.bioshockinfinite.com/
Συζητήστε για το παιχνίδι στο επίσημο thread στο forum του Gameside.gr

Review: Bioshock Infinite

Keywords
Αναζητήσεις
bioshock infinite τελος
Τυχαία Θέματα