Το Canto General κλείνει τα 40 στο Ηρώδειο

«Στα 1971 επισκέφθηκα τη Χιλή ύστερα από πρόσκληση της κυβέρνησης Αλιέντε. Ήμουν τότε Πρόεδρος του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου. Σε μια συναυλία στην πόλη Βαλπαρέιζο, μια ομάδα νέοι χιλιανοί συνθέτες παρουσίασαν την εργασία τους πάνω στην ποίηση του Πάμπλο Νερούντα. Μιλώντας μαζί τους στα παρασκήνια, μετά το τέλος της συναυλίας, τους υποσχέθηκα να δώσω κ εγώ στη Χιλή σ’ ένα χρόνο τη δική μου μουσική άποψη για το Canto General.


Την άλλη μέρα, σε γεύμα που παρέθεσε στο σπίτι του ο Σαλβατόρ Αλιέντε σε μένα και τον Τάκη Λαμπρία, μου πρόσφερε πανευτυχής

τους δύο τόμους του Canto General. Γυρίζοντας στο Παρίσι συνέθεσα τη μουσική για το πρώτο και δεύτερο ποίημα, το Amor America και τις Vegetaciones. Το ίδιο καλοκαίρι πήγαμε οικογενειακώς στο Cap d’ Agde πάνω στη Μεσόγειο, ένα μέρος που μου θύμιζε έντονα την Ελλάδα. Εκεί συνέχισα τη σύνθεση ακολουθώντας τη σειρά του Νερούντα. Έτσι, μέσα σε λίγες μέρες είχα σχεδιάσει τα Algunas Bestias, Vieven los Pajaros, Libertadores, America Insurrecta, Voy a Vivir και A MiPartido.»

Περισσότερα...

Keywords
Τυχαία Θέματα