Τριάντα τρία χρόνια στο Ελλάντα - Τα τρία πηγάδια

Η πρόσληψη του Γιάτζεκ Γκμοχ το 1983, η ομαδάρα που πήρε το πρωτάθλημα και έφτασε στα προημιτελικά της Ευρώπης και η σκληρή προετοιμασία στα Τρία Πηγάδια, όπως την αφηγείται ο ίδιος...

«Πού πας σε τόσο μεγάλη ομάδα; Μεγάλο όνομα, πολλές οι δυσκολίες. Πέρασαν από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλαξάνδρας σπουδαίοι τεχνικοί και έχασαν τα δόντια τους. Πού πας να μπλέξεις».

Με αυτά τα λόγια οι φίλοι του Γιάτζεκ Γκμοχ θέλησαν να προετοιμάσουν τον τρελο-Πολωνό
προπονητή για αυτά που θα αντιμετώπιζε, όταν τέτοιες μέρες Ιουνίου του 1983, υπέγραφε στον Παναθηναϊκό. Είχε ήδη «χτίσει» το όνομά του στα Γιάννενα, στον Απόλλωνα και στη Λάρισα και ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα.

«Πρώτα απ’ όλα κύριοι εγώ πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει τα πάντα. Έχει τεράστιες δυνατότητες. Όσο για εμένα, θα προσπαθήσω να βοηθήσω γιατί θα βρω τον ρυθμό που θέλω και πλέον ξέρω καλά την πραγματικότητα και γύρω από το τόπο σας», ήταν η απάντηση του Γκμοχ.

Σαν σήμερα, στις 17 Ιουνίου 1983 ο Τύπος παρουσίαζε την μεγάλη «μεταγραφή». Ο «σαγόνιας», όπως τον φωνάζουν μέχρι και σήμερα, ήταν και επίσημα ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού. Ο προπονητής που κλήθηκε για να βγάλει από τη δύσκολη θέση το Τριφύλλι. Θυμίζουμε πως από όταν το 1979 το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό και η οικογένεια Βαρδινογιάννη ανέλαβε τον Παναθηναϊκό «χάθηκαν» τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα. Η πίεση λοιπόν που έπρεπε να διαχειριστεί ο Γκμοχ ήταν τεράστια.

Ο Πολωνός όχι απλώς ανταποκρίθηκε αλλά πέτυχε θαύματα. Την πρώτη του σεζόν (1983-84) κατέκτησε τον πανελλήνιο τίτλο, ενώ την επόμενη μπορεί να μην τα κατάφερε στα εγχώρια, διακρίθηκε όμως στην Ευρώπη, καθώς ο Παναθηναϊκός έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Πρωταθλητριών.

Φημίζεται για πολλά ο Γκμοχ. Θεωρείται εξαιρετικός στην τακτική, δημιουργός μίας ταχύτατης ομάδας με παίχτες «μηχανάκια». Όμως αυτό που τον ξεχωρίζει από όλους τους προπονητές είναι η απίστευτη φυσική κατάσταση που είχαν οι ομάδες του. Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να προηγηθεί μία εξουθενωτική καλοκαιρινή προετοιμασία, την οποία μέχρι και σήμερα θυμούνται οι ποδοσφαιριστές με τους οποίους έχει συνεργαστεί.

Το Greenzone αναδημοσιεύει μερικά αποσπάσματα από το αυτοβιογραφικό του βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1985, σχετικά με την πρώτη ημέρα της περίφημης προετοιμασίας στα Τρία Πηγάδια:

Τα Τρία Πηγάδια

Ο Λιβαθηνός, που ήταν αρχηγός, μόλις έμαθε ότι θ' αρχίζαμε δουλειά στις 14 Ιουλίου αντέδρασε:
«Κύριε προπονητή, είναι εναντίον του νόμου να μην κάνουν οι ποδοσφαιριστές, σαν εργαζόμενοι, έναν μήνα διακοπές».

«Δεν με πειράζει παιδιά. Όμως, όποιος θέλει να κάνει ένα μήνα διακοπές, δεν θα έρθει μαζί μας στην προετοιμασία».

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού κάτι είχαν ακούσει για Τρία Πηγάδια, αλλά αγνοούσαν τι θα συνέβαινε εκεί (…).

Μετά τη Νάουσα στενεύει υπερβολικά ο δρόμος. Κάπου 18 χιλιόμετρα ως τα Τρία Πηγάδια, ανηφόρα, οι παίκτες τα είχαν χάσει. Μετά την πυροσβεστική υπά
Keywords
Τυχαία Θέματα