Πράσινο «Γ. Καραϊσκάκης» - Παγκόσμιος Παναθηναϊκός! (vid)

O σπουδαιότερος αγώνας, η μεγαλύτερη διοργάνωση ποδοσφαίρου που έγινε ποτέ στην Ελλάδα συνέβη σαν σήμερα, στις 15 Δεκεμβρίου του 1971...
Στο δημοτικό ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου, στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε τη Νασιονάλ από την Ουρουγουάη, πριν από 41 χρόνια, στις 15 Δεκεμβρίου 1971, στο πρώτο σκέλος της διπλής αναμέτρησης του τελικού του Διηπειρωτικού Κυπέλλου.

Ο Πρωταθλητής Ευρώπης Άγιαξ
αρνήθηκε να συμμετάσχει στους τελικούς, καθώς φοβήθηκε το σκληρό παιχνίδι των Νοτιοαμερικανών στους τελικούς του 1969 και του 1970. Η εξέλιξη του ματς απέδειξε πως... κάτι παραπάνω ήξεραν οι Ολλανδοί.

Το κατάμεστο με οπαδούς του Παναθηναϊκού «Γ. Καραϊσκάκης» έδωσε δύναμη στο Τριφύλλι που ξεκίνησε ζωηρά την αναμέτρηση.

Οι «πράσινοι» χάνουν μόλις στο 6΄ την πρώτη μεγάλη ευκαιρία με τον Αντωνιάδη, έπειτα από πλαγιοκόπηση του Ελευθεράκη. Στο 20΄ ο «ψηλός» χάνει νέα ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ.

Στα μέσα του πρώτο ημιχρόνου αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο ο Κουβάς, τον οποίο μάρκαρε σκληρά ο Ουμπίνα. Στη θέση του περνάει ο Δεληγιάννης.

Οι σημαντικότερες ελληνικές επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης», που πλέον ανήκει στον Ολυμπιακό, είναι δύο. Και οι δύο «πράσινες»: η συμμετοχή του Παναθηναϊκού σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου και η κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ από τον Χρήστο Παπανικολάου.
Ακολουθούν τέσσερις σημαντικές ευκαιρίες του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο, δείγμα της υπεροχής του στο ματς. Πρώτα ο Δομάζος αστόχησε με απευθείας εκτέλεση φάουλ. Λίγα λεπτά αργότερα, σουτ των Αντωνιάδη και Αθανασόπουλου αποκρούστηκαν, ενώ στο 42΄ ξανά ο Αντωνιάδης νικήθηκε από τον τερματοφύλακα Μάνγκα σε τετ α τετ.

Ό,τι δεν κατάφεραν οι παίκτες του Πούσκας στο πρώτο ημίχρονο, το κατόρθωσαν με το που ξεκίνησε το δεύτερο. Στο 49΄ το γήπεδο φλέγεται. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Δομάζου και απόκρουση της αντίπαλης άμυνας, η μπάλα φτάνει στον Δημητρίου που με νέα σέντρα θα βρει τον Φυλακούρη, ο οποίος με κεφαλιά γράφει το 1-0. Τα πανηγύρια δονούν όλη την Αθήνα, αλλά κράτουν μόνο λίγα λεπτά... Στο 53' ο Αρτίμε, έπειτα από συνδυασμό των επιθετικών της Νασιονάλ, θα πλασάρει εύστοχα κάνοντας το σκορ 1-1.

Ο Παναθηναϊκός δεν πτοείται. Δεν κλείνεται για να κρατήσει το σκορ και ακολουθεί νέος χορός χαμένος ευκαιριών και από τις δύο ομάδες.

Στο 59΄, όμως, γίνεται η φάση που σημάδεψε τον αγώνα.

Ο Μοράλες με δυνατό και σκληρό μαρκάρισμα «ξαπλώνει» τον Τομαρά στο έδαφος και ο παίχτης αποχωρεί με φορείο και σπασμένο πόδι.

Κάταγμα κνήμης είναι η διάγνωση και ο ποδοσφαιριστής μένει 4 μήνες εκτός γηπέδων. Συγκλονισμένοι οι υπόλοιποι παίχτες δεν μπορούν να πιστέψουν τι συνέβη .

Ο Μοράλες αποβάλλεται, αλλά το κακό έχει ήδη γίνει.

Δύο ολόκληρες ώρες κράτησε η επέμβαση και ο προπονητής της Νασιονάλ δήλωσε ότι η ομάδα του, ως φόρο τιμής θα αναλάβει τα έξοδα της θεραπείας του άτυχου ποδοσφαιριστή. Επίσης τα πριμ για το αποτέλεσμα και για την ρεβάνς (αν ήταν θετική για αυτούς) θα δίνονταν και αυτά στον άτυχο Τομαρά.

Το 1-1 ήταν το τελικό σκορ, με τον Παναθηναϊκό να μην κατορθώνει να βάλει εκ νέου την μπάλα στο πλεκτό, παρά την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του. Το Τριφύλλι σε έναν αγώνα «επιθετικό μονόλογο», έχασε μεγάλη ευκαιρία να βάλει τις βάσεις για την κατάκτηση ενός τρόπαιου που θα ήταν μοναδικό στην τροπαιοθήκη του. Έπαιξε εξαιρετικά, δημιούργησε ευκαιρίες, αλλά οι δυο αναγκαστικές αλλαγές και σίγουρα το σοκ από το σπασμένο πόδι του Τομαρά επηρέασαν την απόδοση των παικτών του Παναθηναϊκού.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς (59΄ Βλάχος), Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Σούρπης, Δημητρίου, Φυλακούρης, Αντωνιάδης, Δομάζος, Κουβάς (18΄ Δεληγιάννης).
Keywords
Τυχαία Θέματα