Το παρασκήνιο της ρήξης ανάμεσα σε Τζίγγερ - Αλαφούζο

Ενδιαφέρον έχει το άρθρο του Γιώργου Σπανουδάκη σχετικά με τη διαφαινόμενη ρήξη ανάμεσα σε Γιάννη Αλαφούζο και Γιάννη Βαρδινογιάννη, για τις πιθανές αιτίες της και για την αλλαγή πλεύσης του δεύτερου…
Ο Γιώργος Σπανουδάκης, επί σειρά ετών δημοσιογράφος εξειδικευμένος σε θέματα Παναθηναϊκού στην «Αθλητική Ηχώ» και την «ΕΞΕΔΡΑ», γράφει στη νέα αθλητική εφημερίδα Match Reports για την επαναδραστηριοποίηση του Βλάση Τσάκα
και του πρίγκιπα Φεϊζάλ που τη θεωρεί ως την αιτία της «σύγκρουσης» ανάμεσα σε Αλαφούζο και Βαρδινογιάννη.

Η επαναδραστηριοποίηση του Βλάση Τσάκα και του πρίγκιπα Φεϊσάλ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του Γιάννη Αλαφούζου κατά του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Γιάννη Βαρδινογιάννη, παρ’ ότι στο μυαλό των... απ’ έξω οι τρεις «πλευρές» δεν τέμνονται!

Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού αναλαμβάνοντας τα ηνία της ΠΑΕ, σήκωσε λευκή σημαία και προσπάθησε να μην ρίξει λάδι στη φωτιά της διαμάχης του Γιάννη Βαρδινογιάννη με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, θεωρώντας τότε ότι δεν έχει κανένα νόημα να συνεχιστούν οι κόντρες, αφού το πλάνο της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας» θα είχε τύχη, μόνο εάν υπήρχε συσπείρωση των φιλάθλων. Ωστόσο στην πορεία κατάλαβε ότι ο μοναδικός που τον στήριζε, όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις ήταν ο «Βγενό».

Ο Βγενόπουλος έγινε μέλος της Συμμαχίας και με δημόσια δήλωσή του, στήριξε αυτή την προσπάθεια, συμμετείχε με το ποσοστό του στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του Σεπτεμβρίου και παρά το γεγονός ότι είχε διαφορετική άποψη για το θέμα του γηπέδου, ουδέποτε αντιπολιτεύτηκε τον Αλαφούζο.

Ο Βαρδινογιάννης, αρχικά στάθηκε και εκείνος στο πλευρό του Mr. SKAI, αφού το περιβάλλον του, που παραμένει έντονο στα παναθηναϊκά δρώμενα, τον στήριξε, ενώ φρόντισε ν’ ανανεωθεί και μια χορηγία εταιρείας του ομίλου του προς την ΠΑΕ.

Άλλωστε ο Τζίγκερ έβλεπε ότι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ δεν είχε καμία διάθεση να τον... ενοχλήσει στο επίμαχο θέμα του γηπέδου, όποτε δεν είχε εκείνος καμία πρόθεση να σηκώσει... σκόνη, σ’ ένα μέτωπο που είχε αποτελέσει το βασικό σημείο τριβής της πολυμετοχικότητας από τον χειμώνα του 2010!

Η σχέση του Γιάννη Αλαφούζου άρχισε να «παγώνει» πριν από δύο μήνες, όταν άνθρωποι που κινούνται στο περιβάλλον του Γιάννη Βαρδινογιάννη έλεγαν δεξιά και αριστερά ότι η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» απέτυχε και ότι είναι θέμα ολίγων ημερών ν’ αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ! Μάλιστα αρχικά έβαζαν ως dead line το Νοέμβριο και εν συνεχεία το Δεκέμβριο!

Όλα αυτά έφτασαν στα αυτιά του Αλαφούζου, ο οποίος αρχικά δεν έδωσε βάση, θεωρώντας ότι είναι στα πλαίσια της... ράδιο αρβύλας, που συχνά πυκνά κυκλοφορεί εντός της παναθηναϊκής κοινότητας.
Ωστόσο τα πράγματα άλλαξαν άρδην, από την στιγμή που είδε τον Βλάση Τσάκα και τον πρίγκιπα Φεϊσάλ να ετοιμάζονται να βγουν ξανά στη... σκηνή και να διχάσουν τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Ο Αλαφούζος γνώριζε και γνωρίζει πως τα αραβικά σενάρια είναι παραμύθια της Χαλιμάς και ότι δεν υπάρχει κανένας επενδυτής.

Το είχε τσεκάρει με πολλούς τρόπους και γι’ αυτό άλλωστε από την πρώτη στιγμή ήταν επιθετικός.
Αυτό όμως που έκανε έξω φρενών τον πρόεδρο του Τριφυλλιού, ήταν η στάση των... κύκλων του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Ξαφνικά μέσα σε λίγες ημέρες είδε όλα τα μέσα που θεωρεί ότι έχουν «καλή» σχέση με τον πρώην μεγαλομέτοχο να του πριονίζουν την καρέκλα, αποθεώνοντας το νέο σωτήρα από την Αραβία!

Συγχρόνως ο Αλαφούζος επιβεβαίωσε, όλα αυτά που είχε ακούσει, για τη στάση των συνεργατών του Τζίγκερ στο θέμα του πρίγκιπα τους προηγούμενους μήνες (ήταν αρρωγοί σε όλα τα πριγκιπικά σενάρια: Αλ Σαούντ, Νούρα, Φαϊσάλ, MOU, αναβολές, υπογραφές, πρεσβείες, τραπεζικά έγγραφα) και πλέον δεν είχε καμία αμφιβολία.

Έτσι υπό τις πιεστικές ερωτήσεις των οπαδών που βρέθηκαν στη γενική συνέλευση της «Συμμαχίας», προκειμένου να κατονομάσει τον υπεύθυνο των οικονομικών προβλημάτων της ΠΑΕ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ξεφούρνισε το όνομα του Γιάννη Βαρδινογιάννη!

«Δεν έβαζε χρήματα»

«Θέλετε να σας πω ότι το 58% το είχε ο Βαρδινογιάννης. Ο λόγος που υπήρξαν τα προβλήματα στην πολυμετοχικότητα ήταν γιατί δεν έβαζε χρήματα στον Παναθηναϊκό. Εγώ όμως δεν μπορώ να τον υποχρεώσω να το κάνει. Όσον αφορά το θέμα για το αν είμαι μπροστινός κάποιου, δεν χρειάζεται να πείσω κανέναν αν είμαι… ελέφαντας». Τάδε έφη Γιάννης Αλαφούζος στη Γ.Σ. της «Παναθηναϊκής Συμμαχίας».

Η διευκρινιστική δήλωση του προεδρου της ΠΑΕ, ότι εννούσε τα δύο τελευταία χρόνια, όπου ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ως μεγαλομέτοχος δεν έβαζε χρήματα σε αυξήσεις Μ.Κ., δεν αλλάζει κάτι στο νόημα της αρχικής τοποθέτησης. Άλλωστε πριν η ΠΑΕ «έτρεχε» με τα 67 εκατ. ευρώ που είχαν μπει το 2008.

Διαβάστε ακόμα όσα γράφει η εφημερίδα Match Reports για την αλλαγή πλεύσης του Γιάννη Αλαφούζου και για τα μέτωπα που αναμένεται να ανοίξουν:

Τον είχε καλύψει...

Ο Γιάννης Αλαφούζος στο πρόσφατο παρελθόν αρκετές φορές είχε κληθεί να σχολιάσει κινήσεις του πρώην μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, κατά κύριο λόγο για το γηπεδικό, αλλά πάντα φρόντιζε να κρατάει αποστάσεις. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη «Δίκη στον ΣΚΑΙ», αφού ήταν είχε ερωτηθεί για τους χειρισμούς της ΓΗΠΕΛ στο γηπεδικό και ειδικά στον περίφημο νόμο Μπιρμπίλη, είχε πει ότι δεν γνωρίζει τι είχε συμβεί, γιατί έλειπε στο εξωτερικό!

Άλλο νόημα και των προηγούμενων δηλώσεων

Αρκετές φορές τα λεγόμενα του προέδρου του Τριφυλλιού, έχουν δημιουργήσει έντονη κουβέντα και παραφιλολογία, αφού με εξαίρεση την τοποθέτησή του στη Γ.Σ. της «Συμμαχίας», καμία άλλη φορά δεν είχε κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα. Στο παρελθόν για παράδειγμα είχε μιλήσει για αλόγιστο ξόδεμα χρημάτων επί πολυμετοχικότητας και ότι η ΠΑΕ είχε ξεφύγει από την τακτική που είχε προ πολυμετοχικότητας.

Τότε λοιπόν είχε μεταφραστεί ως αιχμή στους... πολυμετοχικούς. Ωστόσο μετά τη δήλωση της Παρασκευής για τον Τζίγκερ, αποκτάει νέο νόημα. Αφού προ πολυμετοχικότητας ο μεγαλομέτοχος συμμετείχε κανονικά στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κάτι που δεν έκανε στη συνέχεια!

Παιανία ή... Απήλιον!

Η ρήξη στις σχέσεις του Γιάννη Αλαφούζου με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη είναι πιθανό να φέρει εξελίξεις και στη παραμονή της ομάδας στην Παιανία, καθώς η ομάδα φιλοξενείται φέτος χωρίς μίσθωμα (πέρσι πλήρωσε 1 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Βαρδινογιάννη). Έτσι εάν το καλοκαίρι τεθεί θέμα μισθώματος, τότε οι «πράσινοι» είναι πιθανό να μετακομίσουν μερικά χιλιόμετρα στο «Απήλιον»! Το αθλητικό κέντρο του Κωνσταντίνου Τσακίρη, όπου το αντίστοιχο ενοίκιο για τον Πανιώνιο είναι μόλις 6.500 ευρώ το μήνα!

Άρα με τα περσινά χρήματα (1 εκατ. ευρώ) ο Παναθηναϊκός θα είχε το «Απήλιον» για 14 χρόνια και με σαφώς μικρότερα λειτουργικά έξοδα!

Εκκαθαρίσεις στην ΠΑΕ

Η σκόνη στην κόντρα με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη αντί να πέσει, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να φουντώσει, αφού στις προθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου είναι ν’ απομακρυνθούν όλοι οι υπάλληλοι της ΠΑΕ, που είναι επιλογές του πρώην μεγαλομέτοχου. Και εάν όχι όλοι, τουλάχιστουν όσοι θεωρούνται ότι είναι σε κομβικά πόστα...

Του ζητάει τα λεφτά του «Άκτωρα»

Μέσα στις κινήσεις που θα κάνει ο Γιάννης Αλαφούζος είναι και η αντιεπίθεση του Παναθηναϊκού στο θέμα του γηπέδου, ζητώντας αρχικά από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη να τηρήσει τη δέσμευσή του, ότι θα καλύψει αφενός τα οφειλόμενα προς την εταιρεία «Άκτωρας» (800.000 ευρω) αφετέρου τη ρήτρα των 2 εκατ. ευρώ, σε περίπτωση αποχώρησης της ΠΑΕ από το πρότζεκτ. Αυτή τη φορά θα του ζητήσει να το κάνει εγγράφως και όχι στα λόγια, οπότε θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση του Τζίγκερ.
Εαν δεν το κάνει θα δικαιωθεί πλήρως ο Ανδρέας Βγενόπουλος, που είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Keywords
Τυχαία Θέματα