Λεωφόρος, η «κολυμβήθρα του παναθηναϊκού οραματισμού»

Η Λεωφόρος, κατά τον Γιώργο Καλαφάτη, είναι η κολυμβήθρα του παναθηναϊκού οραματισμού. Και στις κολυμβήθρες δεν χωρούν λασπόνερα...Γράφει ο Πιερράκος

Οι εκτρωματικές λύσεις έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, δεν είναι λύσεις, επειδή ακριβώς είναι εκτρωματικές. Δεύτερον, σχεδιάζονται στο σκοτάδι και εκτελούνται αιφνιδίως υπό την απειλή του τετελεσμένου, δηλαδή εκβιαστικά. Είναι βέβαιον ότι ακόμη και οι εμπνευστές τέτοιων «λύσεων» κατά βάθος γνωρίζουν καλά το ανοσιούργημα,
που επιχειρούν να διαπράξουν.
Πώς ο Σύλλογος Μεγάλος θα συμπράξει μ’ έναν Δήμο, που τον αντιμετωπίζει με ακραία προσβλητικό τρόπο;
Στην πρόσφατη Γ.Σ. του Ερασιτέχνη, οι διοικούντες υποστήριξαν εις επήκοον 200-300 ανθρώπων, δηλαδή ΔΗΜΟΣΙΩΣ, ότι στο εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης ο Δήμος Αθηναίων έχει «εναγκαλιστεί» έναν συγκεκριμένο επιχειρηματία (τον οποίο ονομάτισαν). Είναι εντυπωσιακά παράδοξο το γεγονός ότι –στην παρούσα συγκυρία που η κοινωνία απαιτεί ΠΛΗΡΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ στο χειρισμό κάθε υπόθεσης δημόσιου συμφέροντος και γενικευμένου ενδιαφέροντος– ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας δεν έκρινε αναγκαίο να απαντήσει σε μία τόσο «βαριά» μομφή! Εάν αυτό σημαίνει παραδοχή των ισχυρισμών του Ερασιτέχνη, το θέμα αποκτά (και) νομικές διαστάσεις. Εάν, πάλι, αποτελεί ένδειξη περιφρόνησης προς τη διοίκηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού εγείρεται το αυτονόητο ζήτημα ηθικής τάξεως: πώς ο Σύλλογος Μεγάλος θα συμπράξει σε οποιοδήποτε εγχείρημα μ’ έναν Δήμο, που –διαχρονικά και με ευθύνη ΟΛΩΝ των παρατάξεων– τον αντιμετωπίζει με ακραία προσβλητικό τρόπο;

Η Λεωφόρος είναι η κολυμβήθρα του παναθηναϊκού οραματισμού Γ. Καλαφάτης

Υπήρξε και μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα επισήμανση στη Γ.Σ. του Ερασιτέχνη: υποστηρίχθηκε ότι η διοίκηση υπό τον κ. Μακρόπουλο παλεύει μόνη της να προασπίσει τα συμφέροντα του Παναθηναϊκού. Σ’ αυτή την έμμεση, πλην σαφέστατη, αιτίαση, η ΠΑΕ επέλεξε –κατά το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων– τη «σιγή ασυρμάτου». Μία εξήγηση πιθανώς να είναι ότι εν όψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό η διοίκηση Αλαφούζου/ Παναγόπουλου δεν ήθελε να διαταράξει τον ψυχισμό του ευαίσθητου Καζιγιάμα ούτε να αποπροσανατολίσει το συμπονετικό Εσπάρθα.

(Να προσθέσουμε ακόμα πως η ΠΑΕ «κώφευσε» επιδεικτικά στην αποκάλυψη του GreenZone περί του εγγράφου του ΥΠΕΚΑ για την ιδιοκτησία της Λεωφόρου).

Όλα αυτά μπορεί και να στερούνταν σημασίας, εάν δεν υπήρχε ένα σημαντικότερο ζήτημα, που ανάγεται στη σφαίρα του πρωτοφανούς: όπως όλοι θυμόμαστε, πριν από σχεδόν έναν χρόνο ο κ. Αλαφούζος ανέλαβε τη διοίκηση της ΠΑΕ με την ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να διαθέσει μεγάλα προσωπικά κεφάλαια για τον Παναθηναϊκό αλλά ότι θα συμβάλλει, ως primus inter pares, στη λειτουργία ενός μοντέλου συμμετοχικής διοίκησης, στην οποία αποκλειστική «πηγή εξουσίας» θα είναι η τεράστια λαϊκή βάση του Παναθηναϊκού.

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Αλαφούζος ΔΕΝ έχει ενημερώσει, ΔΕΝ έχει επεξηγήσει, ΔΕΝ έχει αποσαφηνίσει ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΦΟΡΑ στα 8.500 μέλη της Συμμαχίας και ευρύτερα στα εκατομμύρια των Παναθηναϊκών ποιος είναι ο σχεδιασμός του, ποιος ο τελικός στόχος και ποιο το χρονοδιάγραμμα ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. Σίγουρα, συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία να εξαγγέλλεται πανηγυρικά ότι ένας Σύλλογος θα διοικείται με μοντέλο λαϊκής βάσης, αλλά στη συνέχεια αυτή (η βάση) συστηματικά και μεθοδευμένα να μην λαμβάνει ενημέρωση για το ζήτημα του «γηπεδικού», που κατ’ εξοχήν την αφορά και την ενδιαφέρει.
ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ το όποιο σχέδιο του κ. Αλαφούζου και των συνεργατών του αποπνέει οραματισμό και παρέχει την αυτονόητη διασφάλιση για ΟΛΑ τα τμήματα του Συλλόγου, δεν υπάρχει λόγος υπόγειων διεργασιών
Η υπόθεση είναι τόσο απλή όσο φαίνεται: ΕΑΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ το όποιο σχέδιο του κ. Αλαφούζου και των συνεργατών του αποπνέει οραματισμό και παρέχει την αυτονόητη διασφάλιση για ΟΛΑ τα τμήματα του Συλλόγου, δεν υπάρχει λόγος υπόγειων διεργασιών. Ας το δημοσιοποιήσει, λοιπόν, η ΠΑΕ χωρίς άλλη καθυστέρηση, προκειμένου κάθε καλόπιστος και ανιδιοτελής Παναθηναϊκός –είτε έχει εγγραφεί μέλος της Συμμαχίας είτε όχι– να σπεύσει με μεγάλη χαρά να συμβάλλει στην υλοποίησή του.

Πέραν αυτού, υπάρχει μία πρόσθετη «λεπτομέρεια». Για το όποιο σχέδιο οριστικής επίλυσης του χρόνιου προβλήματος των αθλητικών εγκαταστάσεων του Συλλόγου μας, επιβάλλεται να υπάρξει ΕΓΚΡΙΣΗ Ή ΑΠΟΡΡΙΨΗ από τη λαϊκή βάση: αυτό, ως ζήτημα, δεν βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης της ΠΑΕ (όπως πιθανώς να πιστεύουν ορισμένα μεγαλοστέλεχη της) αλλά αποτελεί αυταπόδεικτη ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, που απορρέει από πλείστα σημεία του καταστατικού της Παναθηναϊκής Συμμαχίας, δηλαδή του μεγαλύτερου μετόχου της ΠΑΕ αυτή τη στιγμή.

Το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι, σύμφωνα με την καταγεγραμμένη ορολογία του ιδρυτή του Συλλόγου Γεωργίου Δ. Καλαφάτη «η κολυμβήθρα του παναθηναϊκού οραματισμού». Να θυμούνται όλοι –εκτός ή εντός του Παναθηναϊκού– ότι στις κολυμβήθρες δεν ταιριάζουν τα λασπόνερα.
Keywords
Τυχαία Θέματα