Η ανατροπή... των ανατροπών! (vid)

Σαν σήμερα, στις 9/12 1987 ο Παναθηναϊκός πέτυχε την επική ανατροπή: 5-1 την Χόνβεντ Βουδαπέστης, από την οποία είχε ηττηθεί με 5-2 εκτός έδρας!Αριστερά o Βαγγέλης Βλάχος πανηγυρίζει το 3-0 και ο τίτλος της εφημερίδας «Τα Νέα» έπειτα από το ιστορικό 5-1 επί της Χόνβεντ. Δεξιά το «πανηγυρικό» «Εθνος» εκείνων των ημερών και Δημόπουλος και Βαμβακούλας στα χέρια των οπαδών
Δεν έτυχε, πέτυχε! Τα δύο γκολ του Βαγγέλη Βλάχου και τα τέρματα των
Κώστα Αντωνίου, Κώστα Μαυρίδη, Κώστα Μπατσινίλα γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στη βίβλο των μεγάλων ανατροπών. Σαν σήμερα, στις 9 Δεκεμβρίου 1987 ο Παναθηναϊκός προκρίνεται στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, κερδίζοντας με 5-1 την Χόνβεντ και φέρνοντας τούμπα το 5-2 του έκτός έδρας αγώνα.

Παρόλη την κακή εμφάνιση στο παιχνίδι στη Βουδαπέστη, τα δύο γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου κρατούσαν ζωντανό το όνειρο της ανατροπής και της πρόκρισης. Όλα θα κρίνονταν στην Αθήνα και ένα καθαρό 3-0 θα ήταν αρκετό.

Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ δεν είχε και πολλές επιλογές. Ξεκίνησε επιθετικά από την αρχή με σκοπό το γρήγορο γκολ.

Και τα κατάφερε. Παρά την απουσία του ηγέτη Βέλιμιρ Ζάετς και του Λύσσανδρου Γεωργαμλή στην μεσαία γραμμή, ο Παναθηναϊκός με δύο γκολ του Βαγγέλη Βλάχου (στο 22' με γυριστό σουτ και στο 36' με κεφαλιά) θα πάει στην ανάπαυλα του ημιχρόνου με το 2-0 στην αγκαλιά του και με την αναζήτηση ενός μόνο τέρματος στο δεύτερο μέρος.

Πριν τα γκολ του Βλάχου, είχαν προηγηθεί σπουδαίες ευκαιρίες και για τις δύο ομάδες. Ο Δημήτρης Σαραβάκος είχε δοκάρι στο 6', ενώ σκόρερ θα μπορούσε να χρηστεί στο 8' και στο 15' ο Χρήστος Δημόπουλος. Ακολούθησαν τρεις εξίξου καλές ευκαιρίες των Ούγγρων στο 15' , 16' και 23' με τους Φοντόρ, Γκιμέσι και Κόβατς αντίστοιχα.

Ο Παναθηναϊκός έβαλε τις βάσεις της πρόκρισης στο 55΄ όταν ο «Μητσάρας» εκτέλεσε φάουλ και ο Κώστας Αντωνίου με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τους οπαδούς του Τριφυλλιού στα ουράνια.

Το παιχνίδι απέκτησε άγρια ομορφιά όταν ο Φίτος στο 59' μείωσε σε 3-1, χρησιμοποιώντας και το χέρι στη φάση αυτή.

Στο 65' οι «πράσινες» καρδιές ξαναζεσταίνονται, όταν και πάλι με κεφαλιά, αυτή τη φορά του Μαυρίδη, έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Σαραβάκου, ο Παναθηναϊκός αποκτά εκ νέου σκορ πρόκρισης.

Νέα πανηγύρια στην κερκίδα, νέα αγωνία. Θα αντέξει ο Παναθηναικός στην ουγγρική πίεση; Ο Δανιήλ θα βγάλει στο 70΄ τον Πάρι Γεωργακόπουλο για να περάσει τον Γιάννη Καλιτζάκη θωρακίζοντας την άμυνα και λίγα λεπτά αργότερα θα ρίξει τον Μπατσινίλα στην επίθεση, αλλάζοντας τον σκόρερ των δυο πρώτων τερμάτων Βαγγέλη Βλάχο.

Στο 82' το ΟΑΚΑ φλέγεται. Ο Αντωνίου με πανέξυπνη μπαλιά βγάζει τετ α τετ τον Σαραβάκο με τον Ούγγρο γκολκίπερ ο οποίος τον ανατρέπει. Ο διαιτητής αφήνει πλεονέκτημα, η μπάλα φτάνει στον Μπατσινίλα που σε κενή εστία γράφει το τελικό 5-1.

Η ΑΘήνα όλη πανηγυρίζει, οι εκατομμύρια οπαδοί του Τριφυλιού ακόμα δεν έχουν πιστέψει στην πρόκριση.
Keywords
Τυχαία Θέματα