h katataksi ths UEFA kai ta dwra twn omilwn

Το GreenZone παρουσιάζει τον ευρωπαϊκό μπούσουλα της βαθμολογίας κάθε ομάδας και της κατάταξής της στους πίνακες της ΟΥΕΦΑ…
Μία συχνή σύγχυση επικρατεί τα τελευταία χρόνια και ξαφνικά, χωρίς τα αποτελέσματα να το δικαιολογούν (το αντίθετο μάλλον), «πρέσβης» της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά γήπεδα θεωρείται ο Ολυμπιακός.

Αρκετά ΜΜΕ, που παρουσιάζονται ως ουδέτερα αλλά περισσότερο
ερυθρόλευκης απόχρωσης είναι, μετάλλαξαν μάλιστα το ΕΛΛΑΣ ΕΥΡΩΠΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ σε... «Ελλάς, Ευρώπη, Ολυμπιακός», κάτι το οποίο φυσικά μόνο ως αφέλεια μπορεί να θεωρηθεί.

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η περίφημη λίστα της ΟΥΕΦΑ αφορά πάντα την περίοδο των 5 τελευταία ετών και αφορά και το τρέχον έτος.

Στο κάθε έτος υπολογίζονται:
α) οι βαθμοί της χώρας που λαμβάνει μπόνους η κάθε ομάδα
β) οι αγωνιστικοί βαθμοί αναλόγως των αποτελεσμάτων
γ) οι μπόνους βαθμοί αναλόγως επιπέδου διοργάνωσης

Στη λίστα της τελευταίας πενταετίας υπολογίζεται ό,τι έχει συμβεί τα 4 τελευταία χρόνια συν το τρέχον έτος.

Ας τα δούμε αυτά αναλυτικά:

Α) Οι βαθμοί κάθε χωράς αγωνιστικά αφορούν τις ομάδες οι οποίες λαμβάνουν θέση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Ελλάδα φέτος εκπροσωπείται από τους Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, Ατρόμητο, Αστέρα Τρίπολης. Δηλαδή από πέντε ομάδες. Όσους πόντους προσφέρει ο κάθε σύλλογος αθροίζονται και διαιρούνται διά το πλήθος των ομάδων.

Αν δηλαδή συγκεντρώσουν όλες οι ομάδες της χώρας 15.000 βαθμούς, η Ελλάδα θα λάβει 15.000/5=3.000 πόντους.

Έτσι η κάθε ομάδα της χώρας θα λάβει ως μαξιλαράκι μπόνους βαθμών από όσους πόντους έχουν προσφέρει οι ομάδες κάθε χρόνο. Δηλαδή ο Αστέρας Τρίπολης, αν και πρωτάρης, δεν ξεκινάει με 0 βαθμούς αλλά με το μαξιλαράκι που του δίνει η κάβα της Ελλάδας στην κατάταξη (1000) συν τους κάθε βαθμούς από τα αγωνιστικά αποτελέσματα.

Β) Οι αγωνιστικοί βαθμοί κάθε ομάδας (οι οποίοι μαζί με τα μπόνους της διοργάνωσης διαμορφώνουν την εικόνα).

Ας μελετήσουμε ως παράδειγμα την αγωνιστική χρονιά 2009-10.

Ο Ολυμπιακός αγωνιζόμενος στο Τσάμπιονς Λιγκ κάνει 3 νίκες, 1 ισοπαλία, 2 ήττες στον όμιλό του και δύο ήττες από την Μπορντό στη φάση των 16. Σύνολο 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 4 ήττες.

Ο Παναθηναϊκός αγωνιζόμενος στο ΟΥΕΦΑ θα κάνει 4 νίκες και 2 ήττες. Στους 32 ακολούθως 2 νίκες με αντίπαλο τη Ρώμα και 2 ήττες στους 16 με τη Σταντάρ Λιέγης. Σύνολο 6 νίκες και 4 ήττες.

Συγκριτικά δηλαδή έχασαν ισάριθμα παιχνίδια, όμως ο Παναθηναϊκός είχε 2 νίκες περισσότερες. Αγωνιστικά δηλαδή συγκέντρωσε περισσότερους βαθμούς.

Η λίστα όμως της ΟΥΕΦΑ για εκείνη τη χρονιά δίνει στον Ολυμπιακό 17.580 βαθμούς (3 νίκες Χ 2= 6.000π., 1 ισοπαλία = 1.000π., όμιλοι = 4.000π., πρόκριση 16 = 5.000π., μπόνους Ελλάδας: 7900/5 = 1.580, σύνολο 17580 από τους οποίους οι 9 είναι μπόνους).
Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός συγκέντρωσε 13.580 πόντους (6 νίκες Χ 2 = 12.000π., 0 ισοπαλίες = 0π., μπόνους Ελλάδας: 7900/5=
Keywords
Αναζητήσεις
βαθμοι ουεφα πως υπολογίζονται
Τυχαία Θέματα