«Απόψε εις τον Παναθηναϊκό»

Το GreenZone παρουσιάζει τα ονόματα που είχε κατά καιρούς το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και κάνει την πρότασή του σε όσους θέλουν να το κατεδαφίσουν...
Όταν η «Λεωφόρος» φιλοξένησε το πρώτο ντέρμπι ανάμεσα στο Τριφύλλι και τον Ολυμπιακό, το 1925, ονομαζόταν «γήπεδο του Παναθηναϊκού». Μετά τον πόλεμο οι εφημερίδες το αποκαλούσαν απλώς «Παναθηναϊκός»! Το 1980 πήρε το όνομα του ανθρώπου που έκανε τον σύλλογο πρώτο σε όλα τα σπορ και που ο στόχος της ζωής του ήταν η ανύψωση του ελληνικού αθλητισμού, του Απόστολου
Νικολαΐδη... «Απόψε εις τον Παναθηναϊκό»... Με αυτές τις λέξεις ο Τύπος προλογίζει τα αθλητικά γεγονότα που διαδραματίζονται στο χορτάρι του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας της μεταπολεμικής Ελλάδας, κατά το 1946.

Το GreenZone θυμάται...

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον η μελέτη της ονομασίας του ιστορικού γηπέδου. Από το 1924 και μετά, όταν η Εθνοσυνέλευση αποφάσισε να χρησιμοποιείται ο χώρος της Περιβόλας, όπως ονομαζόταν, επ' αόριστον από τον Παναθηναϊκό, ο φίλαθλος κόσμος, οι αθλητές, οι παράγοντες, οι εφημερίδες αποκαλούσαν το γήπεδο ως «το γήπεδον του Παναθηναϊκού».

Μέχρι και τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή, ο χώρος είχε μετατραπεί από χωράφι σε ένα στολίδι, μέσα στο οποίο ο εγχώριος αθλητισμός έζησε στιγμές δόξας και από παιδί έγινε έφηβος και σταδιακά ένας ώριμος, γεμάτος εμπειρίες άνδρας.

Μέσα από εμπνεύσεις των μεγάλων ηγετών του Παναθηναϊκού το γήπεδο έγινε χώρος πρωτοποριών που μόνο μπροστά πήγαιναν τον αθλητισμό της Ελλάδας. Χτίστηκε με μεράκι αλλά και κόπο, με χρήματα από την τσέπη αθλητών. Παράγοντες όπως οι Απόστολος Νικολαΐδης και Μιχάλης Παπάζογλου έφεραν προβολείς και έμαθαν στο κοινό πως το ποδόσφαιρο παίζεται και τη νύχτα. Έφεραν χλοοτάπητα και ανέβασαν την ποιότητα της στρογγυλής θεάς. Έχτισαν το πρώτο κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών.

Η σημαία με το Τριφύλλι έμεινε όρθια να ανεμίζει μέχρι και τον πόλεμο του ’40. Τότε ήρθε η ώρα για τον Παναθηναϊκό να θυμίσει και το κοινωνικό του πρόσωπο. Το γήπεδό του, μέχρι να καταληφθεί πλήρως από τους Γερμανούς ήταν χώρος αντιστασιακής δράσης. Το 1944, πριν ακόμα οι κατακτητές αποχωρήσουν, υψώθηκε «εις τον Παναθηναϊκό» η γαλανόλευκη σημαία.

Απόψε εις τον Παναθηναϊκό

Ακόμα και την μαύρη περίοδο του Εμφυλίου ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να πρωτοπορεί και να υπηρετεί μέσω του γηπέδου του τον ελληνικό αθλητισμό. Το 1946 έφερε 15 υπερσύγχρονους προβολείς από την Αμερική και το θέαμα νυχτερινών αγώνων, όχι μόνο ποδοσφαίρου αλλά ακόμα και μποξ, για τη διχασμένη Ελλάδα ήταν κάτι το πρωτόγνωρο.

Την ίδια χρονιά ο Τύπος σταμάτησε να το αποκαλεί ως «το γήπεδον του Παναθηναϊκού». Το αντικατέστησε με το «Παναθηναϊκός». Το ίδιο το γήπεδο ονομαζόταν πλέον Παναθηναϊκός! Ήταν τόσο άρικτα συνδεδεμένο με τον Όμιλο της Αθήνας που είχε πάρει το όνομά του.

Η φίλαθλη Ελλάδα γνώρισε και αγάπησε μέσα από τη «Λεωφόρο» δεκάδες άγνωστα αθλήματα. Σκοπός του Παναθηναϊκού δεν ήταν απλώς να είναι πρωταθλητής σ
Keywords
Τυχαία Θέματα