«Αυτοκτόνησε» στο Ο.Α.Κ.Α.

Παρά την επιστροφή Διαμαντίδη, ο Παναθηναϊκός γνώρισε την εντός έδρας ήττα από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 54-58, παρουσιάζοντας εξαιρετικό πρόσωπο στο α΄ημίχρονο και απογοητευτικό στο β΄. Μοναδική στήριξη από πάνω από 17.000 οπαδούς...

Ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε σήμερα, 25/01, τη Ρεάλ Μαδρίτης για την 5η αγωνιστική του top-16, και γνώρισε την ήττα με 54-58. Με δύο πρόσωπα παρουσιάστηκαν οι «πράσινοι» στις
δύο περιόδους του αγώνα.

Στο α΄ημίχρονο το Τριφύλλι ήλεγχε το ρυθμό με σετ μπάσκετ, με τον Mάικ Μπράμος να παίζει τρομερή άμυνα πάνω στον Ρούντι Φερνάντεθ και να επικρατεί στο παιχνίδι της τακτικής κατά κράτος. Γενικά η άμυνα ήταν πολύ διαβασμένη, μην επιτρέποντας στους Ισπανούς να τρέξουν, κλείνοντας την εύκολη πάσα με μεγάλη πίεση από το πρώτο λεπτό. Ωστόσο στο β΄ημίχρονο τα πολλά φάουλ που φορτώθηκαν οι παίχτες του Παναθηναϊκού, ορισμένα «τραβηγμένα», ο περιορισμός των λαθών για τη Ρεάλ, καθώς και η κυριαρχία στα ριμπάουντ, της έδωσαν μάλλον μία ανέλπιστη νίκη, έτσι όπως εξελισσόταν το παιχνίδι.

Επιθετικά ο Παναθηναϊκός ήταν αισθητά βελτιωμένος στο α΄ημίχρονο (11 ασσίστ μετά τη λήξη του ματς), ενώ ο Δημήτρης Διαμαντίδης μετά την επιστροφή του από τον τραυματισμό του πρόσφερε στιγμές μαγείας στον κόσμο που κατέκλυσε το κλειστό. Ωστόσο στο β΄ημίχρονο δεν επικράτησε η λογική, με τους «πράσινους» να επιχειρούν συνολικά 30 δίποντα και 25 τρίποντα, να απουσιάζει το προπονητικό πλάνο και να χάνεται το παιχνίδι στο δ΄δεκάλεπτο, όταν το Τριφύλλι σημείωσε μόλις 5 πόντους, έχοντας εμφανές πρόβλημα στη δημιουργία και στην εκτέλεση.

Ό,τι να πει κανείς για τους οπαδούς του Τριφυλλιού είναι λίγο. Πάνω από 17.000 φίλαθλοι δημιούργησαν μία εκπληκτική ατμόσφαιρα, στήριξαν την ομάδα καθόλη τη διάρκεια του αγώνα και στο τέλος χειροκρότησαν την προσπάθεια των παιχτών.

Πριν από την έναρξη του ματς ο αντιπρόεδρος της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός, Μάνος Παπαδόπουλος, παρέδωσε μία αναμνηστική πλακέτα και μία ανθοδέσμη στον πρώην προπονητή της ομάδος, Κώστα Μουρούζη. Η «αλεπού των πάγκων», όπως τον αποκαλούν, υπηρέτησε τον Παναθηναϊκό απ' το 1966 έως το 1974. Στο διάστημα αυτό ο Παναθηναϊκός κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974), ενώ τον καθοδήγησε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969 και 2 φορές στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1972, 1973).

H εικόνα του ματς:

Με τους Ούκιτς, Μπράμος, Ματσιούλις, Τσαρτσαρή, Λάσμε ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός. Ο Ματσιούλις από κοντά σκόραρε τους πρώτους πόντους της αναμέτρησης. Ο Διαμαντίδης πήρε από το 2ο λεπτό τη θέση του Μπράμου και αμέσως έδωσε εξαιρετική ασσίστ κάτω από το καλάθι στον Ούκιτς για το 4-2. Με ωραίο ποστάρισμα ο Τσαρτσαρής σκόραρε για το 6-4. Ο Διαμαντίδης με μπάσιμο έβαλε τους πρώτους του πόντους στο ματς και ο Λάσμε στην επόμενη φάση έσβησε τα φώτα του Μίροτιτς, δίνοντας την ευκαιρία στον Παναθηναϊκό να βγει στην επίθεση και να ανεβάσει τη διαφορά με τρίποντο του Τσαρτσαρή. Ο Χετσμάιερ για τους Μαδριλένιους ανταπόδωσε το σουτ τριών πόντων, κάνοντας το 11-9. Ελεύθερος ο Μπράμος με νέο σουτ τριών πόντων έγραψε το 14-9. Ο Ούκιτς με διείσδυση ανέβασε τη διαφορά στο 16-9. Ο εκπληκτικός Διαμαντίδης έκλεψε τη μπάλα, έκανε σταυρωτή τρίπλα και πάσα πίσω από την πλάτη για τον Μπράμος που κάρφωσε σε μια φάση-χαϊλάιτ. Ο Σχορτσιανίτης που είχε πάρει τη θέση του Λάσμε πάτησε δυνατά και σκόραρε κάτω από τη ρακέτα για το 20-11 στο κλείσιμο της πρώτης περιόδου.

Ο Σχορτσιανίτης νίκησε όποιον βρήκε στο διάβα του για το 22-11 στην αρχή του β΄δεκαλέπτου. Ο ίδιος παίχτης πήρε δύο ακόμα προσπάθειες χωρίς επιτυχία και μόλις έδωσε καλάθι και φάουλ στον Ρέγιες αντικαταστάθηκε από τον Λάσμε. Ο Ρέγιες πάλι, με σουτ τριών πόντων, έκανε το 22-17 και αμέσως ο Πεδουλάκης πήρε τάιμ άουτ. Με πλάτη και με τη βοήθεια του ταμπλό ο Τσαρτσαρής έβαλε ένα δύσκολο καλάθι για το 24-17. Ξανά από προσπάθεια του Τσαρτσαρή, ο Λάσμε πήρε το ριμπάουντ και κάρφωσε εντυπωσιακά. Ο Ούκιτς έκλεψε τη μπάλα, έτρεξε το γήπεδο και πέτυχε καλάθι κερδίζοντας και φάουλ, αν και αστόχησε στη βολή, για το 30-19. Υποδειγματική ασσίστ του Σχορτσιανίτη, έδωσε εύκολο λέι απ στον Γκιστ, με τον Ρούντι Φερνάντεθ να απαντά με σουτ τριών πόντων για το 33-23. Ο Μπράμος που ξαναπέρασε στο παιχνίδι με μεγάλο τρίποντο έκανε το 37-23. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατάφερε να μειώσει με σουτ τριών πόντων του Ροντρίγκεθ και με μία βολή του Μίροτιτς για το 37-27, σκορ με το οποίο έληξε το ημίχρονο.

Η αστοχία των «πράσινων» στην αρχή του β΄ημιχρόνου επέτρεψε στους Ισπανούς να μειώσουν σε 37-31, ενώ δόθηκε κάποια διαιτητικά σφυρίγματα όπως ένα ανύπαρκτο επιθετικό φάουλ στον Λάσμε, το τρίτο του κι ένα αμυντικό στον Μπράμο, επίσης το τρίτο του, αποδιοργάνωσαν προσωρινά το Τριφύλλι. Ο Γκιστ με τρίποντο έδωσε ανάσα στον Παναθηναϊκό και στην επόμενη φάση τον μιμήθηκε ο Ματσιούλις για το 43-33. Ο Γιούλ μείωσε με σουτ τριών πόντων κι ο Καπόνο με βολές έκανε το 45-36. Ο Σχορτσιανίτης κέρδισε αντιαθλητικό από τον Σλότερ και ο ίδιος παίχτης πήρε αμέσως μετά καλάθι και φάουλ για το 49-38. Με Φερνάντεθ, Μπέγκιτς και Ρέγιες από τη γραμμή των βολών η Ρεάλ πλησίασε ξανά στο 49-44. Οι Ισπανοί είχαν ευκαιρία να μειώσουν περισσότερο, αλλά τρεις προσπάθειές τους, σε ισάριθμα επιθετικά ριμπάουντ, βρήκαν σίδερο.

Το δ΄δεκάλεπτο ξεκίνησε με καλάθι από τον Ούκιτς, ωστόσο ο Ντρέιπερ ανταπέδωσε άμεσα. Ο Μπράμος με ακόμα ένα σπουδαίο τρίποντο έκανε το 54-46, αλλά ο Ρέγιες από κοντά μείωσε γρήγορα για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα λάθος από τον Τσαρτσαρή έδωσε την ευκαιρία στον Φερνάντεθ να ψαλιδίσει περισσότερο τη διαφορά. H καλή άμυνα των Ισπανών τους έδωσε την ευκαιρία να περάσουν μπροστά (54-55) με Μπέγκιτς και Ροντρίγκεθ. Οι «πράσινοι» ήταν ιδιαίτερα νευρικοί και άστοχοι, με τον Ντρέιπερ να αυξάνει περισσότερο τη διαφορά για τους Ισπανούς στο 54-57. Η μπάλα δεν ήθελε να μπει με τίποτα μέσα σε διαδοχικά σουτ από τους Καπόνο, Ματσιούλις και Λάσμε, αλλά και η ατολμία σε στιγμές που έκαιγε η μπάλα στοίχισε. Με μία στις δύο βολές ο Ρέγιες έγραψε το 54-58, που ήταν και το τελικό σκορ του αγώνα.

Δεκάλεπτα: 20-11, 37-26, 49-44, 54-58

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 11, Ματσιούλις 5, Καπόνο 4, Ούκιτς 8, Λάσμε 2, Τσαρτσαρής 8, Διαμαντίδης 3, Γκιστ 5, Μπανκς, Ξανθόπουλος, Σκορδίλης, Σχορτσανίτης 8

Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ 4, Φερνάντεζ 8, Σουάρεζ, Ρέγες 12, Μίροτιτς 3, Ροντρίγκεζ 6, Χετσμάιερ 11, Μπέγκιτς 6, Κάρολ, Λιούλ 7, Σλότερ
Keywords
Τυχαία Θέματα