Αφιέρωμα: Η ισπανική υπεροχή και η «πράσινη» ατυχία

Όπως όλες οι ελληνικές ομάδες, έτσι και ο Παναθηναϊκός έχει αποκαρδιωτική προϊστορία με τις ισπανικές ομάδες. Αρκετές όμως φορές στάθηκε και άτυχος...
Από το 1968 μέχρι και σήμερα ο Παναθηναϊκός έχει αντιμετωπίσει εννέα διαφορετικές ισπανικές ομάδες. Μετράει μόλις τρεις νίκες, έχει φέρει 7 ισοπαλίες, ενώ έχει ηττηθεί 15 φορές.

Το GreenZone θυμάται το παρελθόν του Τριφυλλιού με ομάδες της Ισπανίας:

«Βίβα
Πορτιέρο» - Μπιλμπάο 1968

Για πρώτη φορά οι «πράσινοι» βρήκαν ισπανική ομάδα στο δρόμο τους το 1968. Αντιμετώπισαν στο κύπελλο UEFA την Αθλέτικ Μπιλμπάο και ήρθαν ισόπαλοι 0-0 στην Αθήνα, ενώ ηττήθηκαν 1-0 από τους Βάσκους στην Ισπανία. Στο πρώτο παιχνίδι, σύμφωνα με τον τότε Τύπο καλύτερος ήταν ο Παναθηναϊκός, ενώ στον επαναληπτικό οι απίστευτες αποκρούσεις του Τάκη Οικονομόπουλου ανάγκασαν τους φιλάθλους της Μπιλμπάο να φωνάζουν «Βίβα Πορτιέρο». Παραλίγο να τους αποκλείσει μόνος του τους Ισπανούς το «πουλί», ωστόσο ο Ρόχο κατέφερε και τον νίκησε.

«Ισπανός ο Θεός» - Ντεπορτίβο 1999

Έπρεπε να περάσουν παραπάνω από τριάντα χρόνια για να ξανασυναντήσει Ισπανούς ο Παναθηναϊκός.

Το Νοέμβριο του 1999 έχασε 4-2 από τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στο Ριαθόρ (Βαζέχα και Γκαλέτο τα γκολ του Παναθηναϊκού) για τον γ’ γύρο του κυπέλλου UEFA. Μπορεί όλα να έδειχναν πως ο επαναληπτικός θα είναι μία τυπική υπόθεση για την «Ντέπορ», η ομαδάρα όμως του Γιάννη Κυράστα είχε διαφορετική άποψη.

Στις 9 Δεκεμβρίου 1999, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της ιστορίας του σε ευρωπαϊκό ματς. Η αγωνία 33.399 θεατών που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ χτυπούσε «κόκκινο» όσο οι παίχτες του Τριφυλλιού έχαναν τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη. Κόλα, Καραγκούνης και Λυμπερόπουλος δεν μπορούσαν να νικήσουν τον τερματοφύλακα Σονγκό, ενώ ο… καρχαρίας Σίγκουρτσον αστοχούσε προ κενής εστίας. Στο 77’ ο Αλιόσα Ασάνοβιτς ευστόχησε από τα 11 μέτρα σε πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος. Ο Παναθηναϊκός τα έδωσε όλα για το γκολ της πρόκρισης, όμως λύγισε στο 90’ όταν ο Ρόι Μακάι έκανε το 1-1. Η εφημερίδα “SportTime” είχε τίτλο την επομένη «Ισπανός ο Θεός», ενώ ο προπονητής της Ντεπορτίβο Χαβιέ Ιρουρέτα δήλωνε ότι φοβήθηκε τον Παναθηναϊκό.

Ραντεβού στο MEGA – Ντεπορτίβο – Βαλένθια 2000-2001

Ένας Παναθηναϊκός όνειρο κατάφερε και προκρίθηκε από την Α’ φάση των ομίλων στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, αφήνοντας εκτός Ευρώπης μεγάλες δυνάμεις όπως η Γιουβέντους και το Αμβούργο. Για να τα καταφέρει συνάντησε στο δρόμο του για δεύτερη σερί χρονιά τη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια από την οποία απέσπασε ισοπαλία στην Αθήνα (1-1, γκολ ο Βαζέχα, ασίστ ο Σόουζα), ενώ ηττήθηκε στο Ριαθόρ με 1-0 (ο Παντιάνι λύγισε την άριστα δουλεμένη άμυνα του Αναστασιάδη).

Στον επόμενο γύρο, πάλι όμιλοι σύμφωνα με το τότε σύστημα, ο Παναθηναϊκός αν και έκανε πολύ θετικές εμφανίσεις κόντρα σε θηρία όπως η Μάντσεστερ και η Βαλένθια, δεν κατάφερε να προχωρήσει. Με τη Βαλένθια του Έκτορ Ραούλ Κούπερ ήρθε ισόπαλος 0-0 σ
Keywords
Τυχαία Θέματα