19/10: Ενα «πουλί» γεννιέται

Ο Τάκης Οικονομόπουλος, ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών, έρχεται στον κόσμο σις 19 Οκτωβρίου.
Εν μέσω του Β' παγκοσμίου πολέμου, το 1943 στη Καλλιθέα γεννήθηκε ίσως ο μεγαλύτερος Έλληνας τερματοφύλακας όλων των εποχών, ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο οποίος έμεινε στη ιστορία με το προσωνύμιο που απέκτησε από τις... πτήσεις του στα γήπεδα, ως το «πουλί».

Ο Τάκης Οικονομόπουλος δεν ασχολήθηκε τυχαία με το ποδόσφαιρο. Ο αδελφός του Θανάσης ήταν ποδοσφαιριστής στο Φωστήρα, ενώ ο ξάδερφος του Δημήτρης έπαιζε στον
Παναθηναϊκό. Έτσι ήταν λογικό κι επόμενο ο Τάκης να συνεχίσει απο πιτσιρικάς την οικογενειακή παράδοση και τη στενή σχέση με την στρογγυλή θεά.

Μόνο που η δική του σχέση ήταν ιδιαίτερη. Και τι δεν γεύτηκε στη διάρκεια της μεγάλης καριέρας του... Πρωταθλήματα, Κύπελλα, διακρίσεις με την εθνική, αλλά και συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με τον Παναθηναϊκό.

Η καριέρα του ξεκίνησε από τις αλάνες της γειτονιάς του και την Καλλιθέα. Εκεί αγωνίστηκε για ένα χρόνο, τη σαιζόν 1958-59 κι αμέσως μετά πήρε μεταγραφή για τον Απόλλωνα (1959-60). Ακολούθησε η Προοδευτική που του εγγυήθηκε χρόνο συμμετοχής και το 1964 ήταν έτοιμος για το μεγάλο άλμα, στον Παναθηναϊκό.

Η καθιέρωση δεν άργησε να έρθει. Κι οι μεγάλες διακρίσεις. Όπως για παράδειγμα τα 1088 λεπτά χωρίς γκολ, σε αγώνα πρωταθλήματος, το 1965. Στον Παναθηναϊκό έμεινε μέχρι το 1976 έχοντας κερδίσει 5 πρωταθλήματα (1964,65,69,70,72) και 2 κύπελλα (1967,69). Έπαιξε ένα χρόνο στη Παναχαϊκή και ένα ακόμη στον Απόλλωνα πριν κρεμάσει οριστικά τα γάντια του. Στην ιστορία έμεινε ο ανταγωνισμός του με τον Βασίλη Κωνσταντίνου όχι μόνο στον Παναθηναϊκό, αλλά και στην εθνική. Συνέχισε και συνεχίζει να υπηρετεί το ποδόσφαιρο ως προπονητής τερματοφυλάκων. Στον Παναθηναϊκό και από το 2008 στον Ατρόμητο. Στον ελεύθερο χρόνο του ζωγραφίζει και έχει παρουσιάσει μάλιστα αρκετές εκθέσεις.

Ευρω-μάχες
Το 1977 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών η Μπρίζ νικά στην έδρα της με 2-0 τον Παναθηναϊκό και αποκτά σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης απέναντι στους πρωταθλητές Ελλάδας. Σε εκείνο το ματς, απέναντι στην ομάδα που θα έφτανε ως τον τελικό και θα έχανε το τρόπαιο από τη Λίβερπουλ, υπό τις οδηγίες του Κάζιμιρ Γκόρσκι αγωνίστηκαν οι: Κωνσταντίνου - Ελευθεριάδης, Κίζας, Γονιός, Στεφανάκης - Τερζανίδης, Λιβαθηνός, Βακάλης, Γιαννακούλας - Ασλανίδης, Αλβαρέζ.

Το 2006 για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου UEFA ο Παναθηναϊκός του Μιγκέλ Μουνιόθ νικά με 2-0 τη Χάποελ Τελ Αβίβ του Ιτζχάκ Σουμ στο άδειο, λόγω τιμωρίας, ΟΑΚΑ. Τα γκολ σημείωσαν οι Χεν (46' αυτογκόλ) και Ρομέρο (63'). Με τους Πράσινους έπαιξαν οι: Εμπέντε - Βύντρα, Σέριτς, Μόρις, Άντονσον (49' Μπίστσαν) - Άντριτς, Βίκτορ (60' Λεοντίου), Ρομέρο, Ιβανσιτς - Παπαδόπουλος (73' Μάντζιος), Σαλπιγγίδης.

Δείτε τις καλύτερες φάσεις:

<p><p>&

Keywords
Τυχαία Θέματα