18/5: Ο αήττητος Μπόμπεκ, το 4-3-3 και ο Αριστείδης Καμάρας

Ο πρωτοπόρος Στέφαν Μπόμπεκ, το αήττητο πρωτάθλημα του 1964 και η άδικη αποπομπή του από τον Σύλλογο από ποδοσφαιριστές της ομάδας...

Σαράντα εννέα χρόνια πέρασαν από τη μέρα που οι εφημερίδες σκόρπισαν χαμόγελα σε όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού. «Ήλθε ο Μπόμπεκ. Υπογράφει συμβόλαιο!» έγραφε ο Τύπος σαν σήμερα, στις 18 Μαΐου 1963. Μία νέα
εποχή, μία αήττητη εποχή ξεκινούσε.

Ο Χάρι Γκέιμ είχε αποχωρήσει από το Τριφύλλι με την ολοκλήρωση της σεζόν 1962-1963. Ο Παναθηναϊκός είχε τερματίσει δεύτερος στο πρωτάθλημα, όμως ο Άγγλος προπονητής έφυγε με το κεφάλι ψηλά, όντας πετυχημένος με δύο πανάξιους τίτλους σε τρία χρόνια. Δύσκολη υπόθεση ο αντικαταστάτης του. Το κοινό της αθηναϊκής ομάδας, απαιτητικό, έπρεπε να δει την καλύτερη δυνατή επιλογή για να μην απογοητευτεί. Και την είδε.

Αντικαταστάτης του Γκέιμ ο «δάσκαλος». Έτσι φώναζαν τον Στέφαν Μπόμπεκ παίχτες και οπαδοί.

To GreenZone θυμάται:

Ο Γιουγκοσλάβος προπονητής δημιούργησε μία ομάδα ανίκητη. Στην κυριολεξία. Έχτισε έναν Παναθηναϊκό, γρήγορο, τεχνικό, με συστήματα που ούτε καν μπορούσαν να αντιληφθούν οι αντίπαλοι, που εντυπωσίαζε και κέρδιζε κάθε Κυριακή το χειροκρότημα.

Δεν έχει υπάρξει ξανά στην Ελλάδα, από όταν δημιουργήθηκε η Α’ Εθνική μέχρι σήμερα, ομάδα που κέρδισε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αήττητη. Ούτε λογικά θα υπάρξει.

Ο Στέφαν Μπόμπεκ εισήγαγε στην Ελλάδα το υπερσύχρονο τότε σύστημα 4-3-3, το δίδαξε στους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού και αυτό ήταν το μεγάλο του όπλο. Τα μυστικά της μπάλας που έμαθε ο Μπόμπεκ στους παίχτες αποτυπώθηκαν γρήγορα στο χορτάρι. Την πρώτη του σεζόν στον Σύλλογο κατέκτησε χωρίς ήττα το πρωτάθλημα, με νίκη τελευταία αγωνιστική επί του Ολυμπιακού στο Γ. Καραϊσκάκης. Την επόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός κέρδισε ξανά τον τίτλο, ενώ ταυτόχρονα πέτυχε την πρώτη του πρόκριση στην Ευρώπη, επί της Γκλεντόραν.

Έμεινε άλλα δύο χρόνια στο Τριφύλλι. Μπορεί να μην κέρδισε άλλα πρωταθλήματα αλλά η επιθετική του φιλοσοφία οδήγησε την ομάδα στο να πετύχει 85 γκολ (μόλις 67 έβαλε ο πρωταθλητής Ολυμπιακός) τη σεζόν 1965-66.

Η αποπομπή του ξεκίνησε από τα αποδυτήρια. Ο Γιουγκοσλάβος ήθελε να εισάγει νέες πρωτοποριακές ιδέες στην ομάδα. Πολλοί παίχτες δεν το δέχτηκαν αυτό. Η διχόνοια επικρατούσε.

Ο Μπόμπεκ είχε στο πλευρό του τους Μίμη Δομάζο και Ζαχαρία Πιτυχούτη. Οι δύο παίχτες τον πίστευαν, αναγνώριζαν το όραμα του προπονητή που τους έλεγε: «Να εισάγουμε νέες ιδέες στο ποδόσφαιρο και ας χάσουμε και έναν τίτλο».

Αντιθέτως, με πρωτοστάτη τον Αριστείδη Καμάρα –που ξεκίνησε να λειτουργεί περισσότερο ως δικηγόρος παρά ως ποδοσφαιριστής- οργανώθηκε το «φάγωμα» του τεχνικού. Οι παίχτες χωρίστηκαν σε στρατόπεδα. Σε αυτούς που υπέγραφαν τις αιτήσεις του Καμάρα για αποχώρηση του Μπόμπεκ και σε αυτούς που δεν υπέγραφαν. Ο Γιουγκοσλάβος έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για μειωμένη απόδοση ποδοσφαιριστών. Ο εμφύλιος είχε περάσει μέχρι και στην κερκίδα. Επηρ
Keywords
Αναζητήσεις
στεφαν μπομπεκ, ποιος εισηγαγε το 4-3-3 στην ελλαδα
Τυχαία Θέματα