Τρομερό λάθος σε βιβλίο Ιστορίας του Λυκείου [εικόνες]

Αντιδράσεις και προβληματισμό προκαλεί αναφορά σε σχολικό βιβλίο του Λυκείου η οποία ισοδυναμεί με παραποίηση ενός ιστορικού γεγονότος. Θύμα ήταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που σύμφωνα με τους συγγραφείς και την έγκριση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, δεν αποσπάστηκαν αλλά απλά «μεταφέρθηκαν» από το Λόρδο Έλγιν ενώ οι καλλιτέχνες του εξωτερικού είχαν έτσι τη δυνατότητα να τα θαυμάσουν από κοντά.

Η επίμαχη αναφορά εντοπίζεται στο σχολικό εγχειρίδιο «Ιστορία της Τέχνης» της Γ' Λυκείου όπου αναφέρεται αυτολεξεί: «...με τη μεταφορά των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αγγλία από το Λόρδο Έγλιν, το
1806, για πρώτη φορά οι καλλιτέχνες των ευρωπαϊκών χωρών μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν από κοντά έργα της ακμής της ελληνικής γλυπτικής». Το εγχειρίδιο Ιστορία της Τέχνης εγκρίθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, οπότε εισήχθη στα σχολεία.

Οι συγγραφείς
Συγγραφείς του σχολικού εγχειριδίου είναι πτυχιούχοι και καθηγητές της Ιστορίας της Τέχνης όπως και τα μέλη της Επιτροπής Κρίσης αλλά και ο «υπεύθυνος για τη συγγραφή στο πλαίσιο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου» όπως αναφέρεται και στις πρώτες σελίδες του βιβλίου.

Τι λέει το υπουργείο«Πρόκειται για τερατώδη διατύπωση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ο οποίος όπως αναφέρει, έδωσε εντολή στην αρμόδια υπηρεσία να δωθούν οι απαραίτητες οδηγίες στους διδάσκοντες ώστε να «δίνουν τις ορθές πληροφορίες στους μαθητές».


Δημοσίευση by Andreas Loverdos.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, επισήμανε ότι η διατύπωση για την ιστορία του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα, καθώς αναφέρεται αποκλειστικά στη μεταφορά των γλυπτών στην Αγγλία, χωρίς να επισημαίνεται ότι αποτέλεσαν προϊόν υφαρπαγής. «Το ίδιο ισχύει και τον χαρακτηρισμό των γλυπτών ως "μαρμάρων"» αναφέρει σε δήλωσή του.

Τα προηγούμενα λάθη
Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη αναφορά σε σχολικό βιβλίο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Η Μαρία Ρεπούση, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, ως υπεύθυνη της συγγραφικής ομάδας βιβλίου ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού είχε επικριθεί σφόδρα για τη λέξη «συνωστισμός» στην προκυμαία της Σμύρνης, στο πλαίσιο εξιστόρησης των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Επίσης, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, είχε «εντοπιστεί» στην ενότητα «Μελετώντας τα μίγματα» της Φυσικής της Ε' Δημοτικού Σχολείου, φωτογραφία από έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Άιντα Μακότο όπου εμφανίζονται ανθρώπινα σώματα να αλέθονται σε μπλέντερ.
Keywords
Αναζητήσεις
λάθη στα βιβλία ιστοριας, το λαθως στο σχολικο βιβλιο της ιστοριας
Τυχαία Θέματα