Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου @ ΑΠΘ

Κρυμμένο μέσα στα άδυτα του πολυτεχνείου, πίσω από παλιές βαριές μεταλλικές πόρτες βρίσκεται το εργαστήριο της ΘΟΠ. ΘΟΠ όπως λέμε Θεατρική Ομάδα Πολυτεχνείου ή αλλιώς εκεί που συμβαίνουν όλα, όπως είπε περιπαιχτικά μέλος της ομάδας.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.
Ιδρύθηκε το 2006 με πρωτοβουλία δυο φοιτητών της πολυτεχνικής που όπως μας είπαν οι τωρινοί σκηνοθέτες της, Ιωάννα Ζέρβα και Μάριος Παραδείσης, γούσταραν να φέρουν το θέατρο μέσα από τις πόρτες του πανεπιστημίου. Έκτοτε αγαπήθηκε
πολύ, μεγάλωσε και αγκάλιασε φοιτητές από κάθε μεριά του ΑΠΘ φτάνοντας σήμερα να είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες θεατρικές ομάδες.Η φετινή τους παράσταση «ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ» απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και συγκρίθηκε με επαγγελματικές δουλειές, από τις οποίες τελικά δεν είχε τίποτα να ζηλέψει. Χρηματικές αμοιβές πέραν της περιστασιακής βοήθειας του πανεπιστημίου δεν υπήρξαν και ούτε το επιθυμούν. Η ΘΟΠ άλλωστε, είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μπορεί κάποιος να διαβάσει σε ένα φυλλάδιο.
Στην ερώτηση μου, τι είναι τελικά αυτό που την κάνει να διαφέρει από τις υπόλοιπες θεατρικές ομάδες η απάντηση ήταν αφοπλιστική και καθ’όλα μη προβλέψιμη.«Όταν έρχεσαι να ανέβεις πάνω στην σκηνή, είσαι φορτωμένος από την καθημερινότητα σου από την κούραση της μέρας, τη βαβούρα της πόλης, τη ρουτίνα σου. Αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να αποτινάξουμε κάθε μορφής σκέψη και κοινωνικό στερεότυπο και πρωτόγονα να αφεθούμε σε ό,τι ελεύθερα διατάζει το ανθρώπινο σώμα».
Αν το σώμα βρει το συναίσθημα τότε ο λόγος θα ακολουθήσει πολύ πιο φυσικά.
«Ποτέ δεν πίστευα πως θα νιώσω τόσο μεγάλη ευτυχία με την κίνηση ενός και μόνο δάχτυλού μου», μας είπε μέλος της ομάδας.
Αν ρωτήσετε για το μυστικό της επιτυχίας μιας τέτοιας τεχνικής; Η κούραση του ηθοποιού. Σωματική κυρίως. Η επαφή με τα αληθινά του ένστικτα η σύνδεση του με το σώμα το δικό του αλλά και των συμπρωταγωνιστών του. Άλλωστε, αν με ρωτάτε, η αίσθηση που αποπνέει η ομάδα ήταν συγκινητικά αληθινή. 22 άτομα, που όπως μας είπαν νιώθουν πια σαν οικογένεια και αρνούνται πεισματικά να κάνουν την τελευταία τους πρόβα.
Κλείνω με την ατάκα της Ιωάννας απάντηση στην ερώτησή μου γιατί να έρθει κάποιος στην ΘΟΠ.
«Δεν έχω να σου πω μια κλισέ εύηχη ατάκα. Εμείς τον καλούμε να έρθει να δει την αλήθεια μας. Κι αν βρει κάτι να τον γοητεύσει θα τον καλωσορίσουμε με μεγάλη μας χαρά».
Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ έφυγα από την σκηνή τους, ερωτευμένη με το θέατρο.
https://www.facebook.com/groups/11327894398/Επικοινωνία Μιχάλης Μαρκάκης 6972343853

Κείμενο: Γιοβάννα Κοτνονικολάου
Keywords
Τυχαία Θέματα