Συνέντευξη με τον Θοδωρή Κωτσαντή, Μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας ΜΑΣ

Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες των θέσεών σας στο πλαίσιο της προεκλογικής σας εκστρατείας;

Δεν έχουμε προεκλογικές θέσεις. Οι θέσεις μας αποτελούν μέτωπα πάλης και διεκδίκησης από φοιτητικούς συλλόγους, επιτροπές αγώνα και απλούς φοιτητές που αγωνίζονται δίπλα μας, 365 μέρες το χρόνο. Ανάμεσα στα άλλα ξεχωρίζουν η οργανωμένη, συλλογική αλληλεγγύη σε κάθε απολυμένο ή άνεργο εργαζόμενο φοιτητή ή γονιό, η άρνηση πληρωμών σε όλα τα χαράτσια, η πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Μέσα στις σχολές παλεύουμε για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, σημειώσεις, βιβλία, αναλώσιμα. Να μην κλείσει
καμία λέσχη σίτισης και να μην ξεπουληθούν οι εστίες. Να πληρωθούν τώρα όλοι οι πρακτικάριοι που είναι απλήρωτοι. Πρωτοστατούμε έτσι ώστε οργανωμένα, με αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή του νόμου-πλαίσιο και κανένας φοιτητής-καθηγητής να μην πάρει μέρος στα αντιδραστικά Συμβούλια Διοίκησης. Πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Αυτός όπου η Παιδεία θα είναι λαϊκή, στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας και όπου τα πανεπιστήμια, ως αναπόσπαστο στοιχείο της φιλολαϊκής ανάπτυξης, θα παίζουν τον πραγματικό μορφωτικό, ερευνητικό και κοινωνικό τους ρόλο.
Πώς κρίνετε το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία και ποιες οι αντιπροτάσεις σας, αν υπάρχουν;

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα ΑΕΙ-TEI είναι κομμάτι της ενιαίας σαρωτικής αντιλαϊκής επίθεσης που κεφάλαιο-ΕΕ-κυβέρνηση, έχουν εξαπολύσει στο έδαφος της κρίσης.
Δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία. Ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Θα πολλαπλασιαστούν οι επικαλύψεις, φαινομενικές ή πραγματικές, μεταξύ αποφοίτων ΤΕΙ-ΙΕΚ. Θεσμοθετούν τους 3 κύκλους σπουδών. Αποσυνδέουν πλήρως το πτυχίο από το επάγγελμα. Θέλουν η πλειοψηφία να κάνει 2-3 χρόνια σπουδές και μετά να δουλεύει με μισθούς των 400€. Χτυπιέται περισσότερο η τσέπη της λαϊκής οικογένειας που έτσι κι αλλιώς τα φέρνει δύσκολα βόλτα. Κόβουν τη δωρεάν σίτιση, ξεσπιτώνουν κόσμο από τις εστίες τις οποίες αφήνουν να ρημάζουν, τέρμα τα δωρεάν βιβλία. Ανοίγει ο δρόμος για τα δίδακτρα. Ενισχύεται η ιδεολογική χειραγώγηση, αυξάνεται η κρατική καταστολή. Καταργούν το άσυλο. Προχωράνε σε αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα και τις δομές του. Στόχο έχουν το οργανωμένο πολιτικοποιημένο λαϊκό και φοιτητικό κίνημα.Δεν υπερασπιζόμαστε το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο ούτε το ακόμα χειρότερο που μας ετοιμάζουν. Παλεύουμε για Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του!
Μόνο έτσι μπορεί η επιστήμη, η έρευνα να τεθούν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι των μονοπωλίων. Δηλαδή να βοηθήσουν την επιμήκυνση του χρόνου ζωής, την καταπολέμηση ασθενειών, την εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων, την απάλυνση του μόχθου του εργάτη και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την προστασία του περιβάλλοντος.
Γι’ αυτό χρειάζεται σήμερα να δυναμώσει η πάλη για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση χωρίς κύκλους σπουδών και
Keywords
Τυχαία Θέματα