Σε πρόωρες εκλογές προχωρά η Ελλάδα | Διαλύεται η βουλή!

Άκαρπη ήταν και η τρίτη προσπάθεια ανάδειξης για πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Ελληνική Βουλή με αποτέλεσμα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Ποια είναι η διαδικασία από εδώ και πέρα
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος θα πρέπει εντός 10 ημερών το αργότερο να παραιτηθεί το υπουργικό Συμβούλιο και να θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εκλογών.

Πιο πιθανό ωστόσο φαντάζει το σενάριο της άμεσης παραίτησης της κυβέρνησης
και την 30η Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της και στις 25 Ιανουαρίου (ή 1 Φεβρουαρίου) θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η νέα Βουλή πρέπει να συγκροτηθεί σε σώμα εκλέγοντας το Προεδρείο της. Στη συνέχεια η πρώτη της υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους, ενώ εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός, τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια συνεδριάζει εκ νέου για νέα ψηφοφορία στην οποία ωστόσο απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε ο πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα