Πώς να κάνεις την εξεταστική τσουλάκι σου...

Την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο, δίπλα μου κείτονται σημειώσεις του μαθήματος που δίνω αύριο. Είμαι τόσο σίγουρος ότι θα το περάσω, που δεν έκανα ούτε ένα ξενύχτι αυτές τις μέρες.

Μιχάλης Μαρκόνης

Και πριν αρχίσεις τα γαμοσταυρίδια αναγνώστη/τρια μου που πνίγεσαι και είπες λίγο να ξεσκάσεις και να ξεφυλλίσεις το περιοδικό ενοχικά, άκου να δεις μερικές συμβουλές για να περνάς αυτήν και κάθε εξεταστική στο χαλαρό και να βλέπεις τους γύρω σου να σφάζονται.

Μη χάνεις τις παραδόσεις.

Είναι λίγο ετεροχρονισμένο, αλλά αυτή την εποχή διαπιστώνεις τη χρησιμότητά του.

Σοβαρά
τώρα. Σταμάτα να γελάς και να σκέφτεσαι ένα φυτό να σου κάνει κήρυγμα. Πόσες στιγμές εύχεσαι την παπαριά που διαβάζεις και δεν καταλαβαίνεις να την είχες ακούσει υπεραναλυμένη από τα χείλη του καθ’ύλιν αρμόδιου; Έχοντας ακολουθήσει αυτήν την τακτική πρέπει να σου πω ότι δεν έχει αποτύχει ποτέ. Ένα-δυο μαθηματάκια δεδομένα θα τα χάσεις, αλλά με τίποτα τα τελευταία, εκτός αν θες να ξαναπεράσεις από Σεπτέμβριο ή απλά να ξενυχτάς παραμονές της εξέτασης.

Υπάρχουν βέβαια πάντα τα μαθήματα που δεν πρόκειται πας ποτέ, και έρχεται η ώρα να τα δώσεις. Και εκεί κολλάει το επόμενο tip.

Βγάλε δικές σου σημειώσεις.

Το βιβλίο είναι άπειρο; Είναι ακατανόητο; Οι σημειώσεις του καθηγητή περίπλοκες; Ε εδώ έφτασε η ώρα να χρησιμοποιήσεις την κριτική σου σκέψη. Σπάνια σε μια εξέταση θα σου ζητηθεί το κόμμα και η τελεία όσων έχουν ειπωθεί και γραφεί στις παραδόσεις και, προφανώς, περιέχονται στο σύγγραμμά σου. Αυτό που κάνει ένα καλό γραπτό να ξεχωρίσει, είναι η ευστοχία στις απαντήσεις που δίδονται. Βγάλε περιλήψεις, σχεδιαγράμματα των όσων έχεις να μάθεις, ενώ αν πρόκειται για μάθημα θετικών επιστημών, λύσε ασκήσεις. Πολλές ασκήσεις. Ή καλύτερα μάθε τη φόρμουλα που λύνονται. Και καθάρισες.

Βρες τον καθηγητή στο γραφείο του.

Όχι δεν είναι ηλίθιοι όσοι πάνε, όχι δεν έχουν BDSM κρυφά δωμάτια στα γραφεία τους, όχι δεν είσαι παρτάκιας επειδή στέκεσαι απέξω από την πόρτα του καθηγητή του μαθήματος που σε δυσκολεύει και περιμένεις να σου πει να περάσεις. Η επίσκεψή σου δε θα είναι κοινωνική και σίγουρα δε θα είναι τυπική. Ενδείκνυται μια ή δύο μέρες πριν την εξέταση, αφού έχεις μαζέψει όλες σου τις απορίες και ιδιαίτερα αν είναι ειδικού ενδιαφέροντος. Μια τέτοια συνάντηση, θα σου αποφέρει διπλό κέρδος. Αφενός θα δείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για το μάθημα και το έχεις μελετήσει, αφετέρου αν είσαι τυχερός/η και το όνομα σου εντυπωθεί στον καθηγητή/τρια ίσως το 4,5 να γίνει 5, με το σκεπτικό ότι ήταν μια «άτυχη στιγμή» σου. Άκου με και δε θα χάσεις.

Υ.Γ. Για ρίξε και μια σύντομη ματιά στο βιογραφικό του καθηγητή. Δες τι σχετικό έχει κάνει με το μάθημα που δίνεις και ίσως έτσι να ανακαλύψεις ένα ή και περισσότερα από τα «αγαπημένα» του θέματα.

Σωστό ωράριο(+ sex).

Εδώ ο κόσμος καίγεται θα μου πεις, ποιος έχει ώρα για ύπνο θα υποστηρίξεις. Λάθος. Είναι βασικό να κοιμάσαι σωστά. Αν δε κάνεις και λίγο σεξ πριν κοιμηθείς, θα τα πας μια χαρά. Μαραθωνίους μετά την εξεταστική, δεν είναι ανάγκη να το τερματίσεις τώρα.

Και για το τέλος αντί επιλόγου, bonus!

Κλείσε τον υπολογιστή

Αυτή ίσως να είναι και η πιο σημαντική συμβουλή που σου δίνω. Δε σου κάνω πλάκα. Το κινητό ΟΚ είναι, ακόμα κι αν είσαι στο facebook του όλη μέρα. Αλλά όχι στον υπολογιστή. Είναι τόσο μεγάλη η αποβλάκωση που προκαλεί, τόσα πολλά τα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε αυτόν, που ανοιχτός δίπλα σου ενόσω διαβάζεις είναι πιθανότατα ο λόγος που θα κοπείς.

Έχοντας αυτά υπόψιν, ΝΤΟΥ!
Keywords
Τυχαία Θέματα