Πως μία εργασία για το πανεπιστήμιο κέρδισε το τρίτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό επιχειρηματικότητας

Πώς μπορεί μια εργασία στο πανεπιστήμιο να αποσπάσει το τρίτο βραβείο σε έναν διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας;
Έπεσα τυχαία πάνω στο Biomatch, ένα απόγευμα του Μάρτη, που σκότωνα το χρόνο μου, σερφάροντας στο διαδίκτυο. Διάβασα λοιπόν για τρεις νέες κοπέλες, φοιτήτριες Βιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, οι οποίες αναζητούσαν μια πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα για να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Εύγε Επιχειρείν» που διοργανώνεται κάθε
χρόνο από το ΑΠΘ. Που να ξέρα ο καψερός ότι με μία από τις τρεις ήμουν συμμαθητής, κάναμε παρέα στο σχολείο και διεκδικούσαμε και οι δυο μια υψηλή θέση για το δεκαπενταμελές συμβούλιο του Λυκείου.
Βέβαια, δεν απόρησα όταν συνειδητοποίησα πως μια ιδέα της Δήμητρας είχε ήδη βραβευτεί. Μη σου πω πως άργησε κιόλας. Αποφάσισα λοιπόν να την ψάξω και να προσπαθήσω να την πείσω να μιλήσει στο mycampus.gr για όλα εκείνα που μέχρι στιγμής έχει καταφέρει. Με τη βοήθεια του Skype, λοιπόν, ταξιδέψαμε μέχρι την μακρινή Ολλανδία, εκεί όπου η Δήμητρα έχει προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη Μοριακή Βιολογία και την Βιοτεχνολογία και ορίστε τι μας εμπιστεύτηκε:
Να ξεκαθαρίσω κάτι από την αρχή, γιατί έχω διαβάσει τέρατα εκεί έξω. Η Αμαλία, η Αλεξία και εγώ, λέει η Δήμητρα, παρακολουθούσαμε ένα προπτυχιακό μάθημα στο Αριστοτέλειο στα πλαίσια του οποίου έπρεπε να φτιάξουμε ένα business plan το οποίο θα έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο της σχολής μας, τη Βιολογία. Έπρεπε δηλαδή, έτσι κι αλλιώς να κάνουμε τη συγκεκριμένη εργασία ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να περάσουμε το μάθημα.
Καλά, και ο διαγωνισμό πως προέκυψε; Το πλάνο αλλά και η σύλληψη της ιδέας τράβηξε το ενδιαφέρον της συντονίστριας μας η οποία μας παρακίνησε να κατέβουμε στο διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός δεν ήταν ο αυτοσκοπός μας. Εμείς αυτό που απλά θέλαμε ήταν να ασχοληθούμε με κάτι το οποίο θα είναι πολύ ευχάριστο για εμάς αλλά ταυτόχρονα και αρκετά ενδιαφέρον και ορίστε που φτάσαμε…
Διαπιστώνω ότι μιλάω τόση ώρα με μια από τις δημιουργούς αυτού του επιχειρηματικού πλάνου και ακόμα δεν ρώτησα τι ακριβώς είναι αυτό το Biomatch…ντροπή μου αλήθεια: Είναι ένα γραφείο γνωριμιών, Ευθύμη, πολύ διαφορετικό από τα ήδη υπάρχοντα. Σε εμάς, το ταίριασμα δε θα γίνεται με κριτήριο βασικές μεταβλητές όπως τα ενδιαφέροντα ή την κοινωνική διαστρωμάτωση αλλά θα επικεντρωθούμε στη γενετική συμβατότητα. Ακούγεται παράξενο στα θεωρητικά αυτιά μου όλο αυτό και ζητώ αμέσως λεπτομέρειες: Υπάρχουν έρευνες από το 1995 στις οποίες γυναίκες καλούνταν να μυρίσουν 2ημερών φορεμένα φανελάκια αντρών ώστε να αποφασίσουν ποια μυρωδιά τις έλκυε περισσότερο, ταυτόχρονα βρέθηκε και ότι υπάρχουν γονίδια μερικών συγκεκριμένων αντιγόνων τα όποια όσο πιο πολύ διαφέρουν ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, τόσο πιο επιτυχημένο θα είναι το ταίριασμά τους. Πριν καν προλάβω να αναρωτηθώ που κολλάει όλο αυτό, η Δήμητρα ήδη φροντίζει να με καλύψει: Με βάση λοιπόν αυτές τις έρευνες οι οποίες φυσικά και δεν είναι αμφισβητούμενες στηρίξαμε την επιχειρηματική μας ιδέα.
Δηλαδή εγώ θα πηγαίνω στο γραφείο, θα μυρίζω ιδρωμένα μπλουζάκια στο σημείο της μασχάλης και προτού λιποθυμήσω θα μου βρίσκουν το άλλο μου μισό; Το μεταπτυχιακό κορίτσι στην Ολλανδία γελάει: Όχι βέβαια ρε χαζέ! Εμείς θα σου πάρουμε σωματικό υγρό, σάλιο για παράδειγμα, θα το στείλουμε σε μια εταιρεία που θα συνεργαζόμαστε και αυτή με τη σειρά της θα μας στείλει τα αποτελέσματα, το γενετικό σου προφίλ με άλλα λόγια. Θα το περάσουμε στη βάση δεδομένων του γραφείου μας και θα σου προτείνουμε ποιο είναι το ιδανικό σου ταίρι με βάση το DNA σου. Δε θα καταπιαστώ με ολόκληρο το γενετικό υλικό σου φυσικά αλλά θα επικεντρωθώ στα συγκεκριμένα αντιγόνα σου, θα δω τι είδους αντιγόνα έχεις εσύ και τι το άτομο που ψάχνεις και θα διαπιστώσω κατά πόσο ταιριάζετε. Μη ξεχνάς πως όσο πιο διαφορετικά είναι τα αντιγόνα δυο ανθρώπων τόσο πιο επιτυχές θα είναι και το ταίριασμα.
Θες να μου πεις δηλαδή ότι το χιλιοειπωμένο «Τα ετερώνυμα έλκονται» ισχύει; Αν σκεφτούμε ότι η έλξη βασίζεται στην βιολογία και αφού σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο χώρο της βιολογίας, όσο πιο αταίριαστα είναι τα αντιγόνα διαφορετικών ανθρώπων τόσο περισσότερο μπορεί να ταιριάζουν μεταξύ τους, τότε ναι, η γνωστή αυτή λαϊκή ρήση επιβεβαιώνεται!

Μιλώντας περισσότερο με τη Δήμητρα έμαθα ότι ακόμα η επιχείρηση είναι εικονική, ωστόσο τα κορίτσια έχουν μελετήσει οικονομικά μοντέλα και στο business plan που έχουν εκπονήσει, προβλέπουν τη βιωσιμότητα του επιχειρησιακού σχεδίου μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, ενώ θα απαιτηθεί αρχικό κεφάλαιο της τάξης των 30.000 ευρώ. Επίσης, αυτό που κατάλαβα είναι τελικά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες ανάδειξης για τους φοιτητές. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να σηκώσεις το γκώλο σου από τον καναπέ, να σταματήσεις την γεροντίστικη μίρλα και να αρχίσεις το ψάξιμο!
Η ομάδα του Biomatch Αµαλία Ρήγα ∆ήµητρα Συνεφιαρίδου Αλεξία Τουφεξή
Του Ευθύμη Κάλφα
Keywords
Τυχαία Θέματα