Πειραιάς | Φοιτητές έφτιαξαν πόλη από σχοινιά και πανιά

Στη δημιουργία μιας αιωρούμενης πόλης με δρόμους, σπίτια και έπιπλα από σκαλωσιές, σχοινιά και πανιά προχώρησαν περισσότεροι από 160 φοιτητές και νέοι αρχιτέκτονες από όλη την Ευρώπη, σε μια έκταση τριών στρεμμάτων στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «HELLAΣTOCK».

Με υλικά τους μόνο το πανί και το σχοινί, οι φοιτητές έστησαν επάνω σε σκαλωσιές μια κατασκευή που θυμίζει τον Δούρειο Ίππο. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Belleville στο Παρίσι το 2006 και από τότε το δίκτυο
Bellastock εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Το HELLAΣTOCK, που διοργανώθηκε την Πέμπτη στον Πειραιά ήταν ουσιαστικά η πρώτη του ελληνική του εκδοχή. Όλες οι διοργανώσεις του δικτύου Bellastock υλοποιούν την ιδέα της εφήμερης πόλης, μίας πόλης που κατασκευάζεται και έχει διάρκεια ζωής μόνο για το χρονικό διάστημα που διεξάγεται το εργαστήριο, αφήνοντας μηδενικό υλικό αποτύπωμα παρά μόνο την βιωματική εμπειρία συμμετοχής.
Στο πλαίσιο της πόλης αυτής οι συμμετέχοντες πειραματίζονται με βάση πάντα ένα υλικό, κατασκευάζοντας το κατάλυμά τους για το διάστημα του εργαστηρίου και καλούνται να ζήσουν πραγματικά μέσα σε αυτό. Το HELLAΣTOCK είχε θέμα την αιωρούμενη πόλη. Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου πειραματίστηκαν με εφελκυόμενες και αναρτημένες κατασκευές από πανί και σχοινί μέσα σε ένα σκελετό σκαλωσιάς που αναπτύχθηκε δυναμικά και καθ' ύψος.
Η διοργάνωση «HELLAΣTOCK», η πρώτη ελληνική, που έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου φοιτητών και νέων αρχιτεκτόνων «BELLASTOCK», εκκινούσε από ένα φανταστικό σενάριο: μία πόλη πλημμυρίζει και οι αρχιτέκτονές της πρέπει σε χρόνο ρεκόρ να δημιουργήσουν με απλά υλικά μια νέα, εφήμερη πόλη που θα στεγάσει τους κατοίκους μέχρι να αποκατασταθούν τα σπίτια τους. Οι νέοι αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες, αφού παρακολούθησαν σχετικές διαλέξεις στο ΕΜΠ για ένα πενθήμερο, ρίχτηκαν στη δουλειά από την περασμένη Τρίτη. Σε μόλις δύο μέρες κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αιωρούμενη πόλη τους, μπροστά από την Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ, στην οποία μάλιστα κοιμούνται τις τελευταίες ημέρες, αποδεικνύοντας τη βιωσιμότητά της.
Η ελληνική διοργάνωση αποτελεί πρωτοβουλία φοιτητών Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και τελεί υπό την αιγίδα του ΕΜΠ και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής.
Keywords
Τυχαία Θέματα