Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Ανακοίνωση κατά του σχεδίου «Αθηνά»

Διαβάστε την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που τάσσεται κατά αποφάσεων του σχεδίου «Αθηνά»:
Χθες, 23 Απριλίου 2013, δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο πλήθος κειμένων που φέρουν τελικά το Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (ΤΜΕΥ) να εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Τα κείμενα επικαλούνται τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν στην εφαρμογή του σχεδίου Αθηνά και βρίσκονται προς επικύρωση στο ΣτΕ.

Το παραπάνω, εάν αληθεύει, έγινε παρά τις πανταχόθεν διαβεβαιώσεις ότι το ΤΜΕΥ δεν θα ενταχθεί στην Σχολή Θετικών Επιστημών. Μέχρι και χθες παράγοντες του Υπουργείου
έδιναν την εντύπωση ότι είχαν πειστεί για το προφανές, δηλαδή ότι η ένταξη ενός Τμήματος Μηχανικών σ’ ένα ξένο και αδόκιμο περιβάλλον συνιστά κάτι παραπάνω από μια αλλαγή του χαρακτήρα του και της φυσιογνωμίας του και ισοδυναμεί με την οριστική και αμετάκλητη κατεδάφισή του.

Η ένταξη του ΤΜΕΥ στην Σχολή Θετικών Επιστημών σημαίνει ουσιαστικά ότι μια Φυσικομαθηματική Σχολή θα χορηγεί Δίπλωμα Μηχανικού. Αυτό και μόνο το γεγονός αποκλίνει από την κοινή λογική, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και φυσικά καταρρίπτει κάθε έννοια εξορθολογισμού που υποτίθεται ότι το Υπουργείο επιχειρεί να επιβάλλει στην ανώτατη εκπαίδευση με το Σχέδιο «Αθηνά».

Τα χθεσινά δημοσιεύματα με τις περίεργες ανατροπές στον αρχικό συνολικό σχεδιασμό αποδεικνύουν μια φορά ακόμα ότι το Υπουργείο προτάσσει τα συντεχνιακά συμφέροντα στη διαμόρφωση ενός υγιούς ακαδημαϊκού χάρτη.

Το Υπουργείο πετά στον «κάλαθο των αχρήστων» όλες τις επενδύσεις και τους σχεδιασμούς που έκανε το ίδιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να αναπτύξει τις υποδομές και να στελεχώσει με καθηγητές και τεχνικό προσωπικό το ΤΜΕΥ που κατά γενική ομολογία (εξωτερική αξιολόγηση, διεθνείς συνεργασίες, παραγωγή ερευνητικού έργου, μη-κρατική χρηματοδότηση) αποτελεί ένα από τα πιο επιτυχημένα νέα τμήματα της Ελλάδος και μάλιστα σε ένα γνωστικό αντικείμενο που αναπτύσσεται ραγδαία στο διεθνή χώρο.

Αποδεικνύεται επίσης ότι ενώ το Υπουργείο είναι γενναιόδωρο στην εκ του προχείρου ίδρυση νέων σχολών ανά την Ελλάδα με παντελή έλλειψη σχεδιασμού, καταργεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και ενταφιάζει το σχέδιο της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ένα ώριμο αίτημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που διατυπώνεται από την δεκαετία του ’70.
Ζητούμε την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την άμεση ένταξη σ’ αυτή του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών.

Ιωάννινα, 24 Απριλίου 2013
Keywords
Τυχαία Θέματα