ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ | Η αλήθεια για τα οικονομικά του ΑΠΘ

Στην σημερινή συνέντευξη τύπου η πρυτανεία του ΑΠΘ παρουσίαση όλα τα οικονομικά στοιχεία της και απάντησε στα πρόσφατα δημοσιεύματα που την κατηγορούν για "όργιο σπατάλης"

1. Πλήρης διαφάνεια
Το ΑΠΘ, σήμερα που πλήττεται από πρωτοφανή και διαρκή συκοφαντική δυσφήμιση, περισσότερο από κάθε άλλον επιθυμεί να χυθεί φως παντού. Επιθυμούμε, δηλαδή, την πλήρη διαλεύκανση τόσο της
σημερινής οικονομικής του κατάστασης, όσο και εκείνης των τελευταίων ετών, που οδήγησε στη σημερινή δυσπραγία. Επιθυμία μας είναι ακόμη να αναδειχθεί η αλήθεια για όλα τα οικονομικά στοιχεία, που παρουσιαζόμενα επιλεκτικά και εντέχνως στον Τύπο δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις σε βάρος του Πανεπιστημίου μας και της διοίκησής του.
Όπως είναι γνωστό, άλλωστε, η πρώτη μας κίνηση μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του ΑΠΘ το 2010 και πριν ακόμη αναγκαστούμε από το σχετικό νόμο, δημοσιοποιήσαμε -και εξακολουθούμε μέχρι σήμερα να το κάνουμε- στη Διαύγεια όλες τις οικονομικές κινήσεις και όλα τα οικονομικά στοιχεία του Πανεπιστημίου μας. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, άλλωστε, είναι και το γεγονός ότι πολύ συχνά τελευταία γίνονται γνωστά όλα τα οικονομικά μας στοιχεία.
Εναρμονιζόμενοι πλήρως, λοιπόν, με την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και μετά από μια μακρά και σε βάθος συζήτηση χθες με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας παρουσιάσουμε όλη την αλήθεια, για να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις και για να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για το τι στ’ αλήθεια συμβαίνει στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Η γυναίκα του Καίσαρα, εξάλλου, δεν αρκεί να είναι, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια.2. Η πραγματική οικονομική κατάσταση του ΑΠΘ
Το δημοσίευμα συγκεκριμένης εφημερίδας, το οποίο προβάλλει επιλεκτικά και αποσπασματικά οικονομικά στοιχεία του ΑΠΘ, δίνοντας την εντύπωση της αλόγιστης σπατάλης σε εποχή κρίσης, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά και τη αλλοιώνει.
Η αλήθεια είναι ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται παρουσιάζουν κατά τρόπο διαστρεβλωμένο ένα μέρος μόνο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας επιβίωσης ενός μεγάλου Πανεπιστημίου σε συνθήκες δραστικών περικοπών του δημόσιου προϋπολογισμού και των δημόσιων επενδύσεών του. Συγκεκριμένα, οι περικοπές αυτές ανήλθαν το 2011 σε ύψος 40% για τον τακτικό προϋπολογισμό και 75% για τις δημόσιες επενδύσεις αντίστοιχα των χρημάτων που επί χρόνια ελάμβανε το ΑΠΘ. Το έλλειμμα αυτό, προκειμένου το Πανεπιστήμιο να λειτουργήσει με τις ίδιες ακαδημαϊκές μονάδες, με το ίδιο πλήθος φοιτητών, αλλά και τον ίδιο αριθμό εργολαβικών εργαζομένων και άρα με το ίδιο -περίπου- ύψος λειτουργικών δαπανών, αντιμετωπίστηκε από τη δική μας διοίκησης με τρεις τρόπους:
1. Με δραστική εξοικονόμηση των λειτουργικών του δαπανών της τάξης του 22%.
2. Με εφαρμογή ενός προγράμματος αξιοποίησης ιδίων εσόδων, το οποίο όμως για την πρώτη χρονιά εφαρμογής απαιτούσε δαπάνη για δημιουργία νέων υποδομών (ανακατασκευή καταστήματος «Λογότυπος», κυλικείων κλπ.). Υπενθυμίζεται ότι με τον τρόπο α
Keywords
Τυχαία Θέματα