Οι KOZA MOSTRA στον τελικό του STR8 Forward Bands

Ο Ηλίας Κόζας των εκρηκτικών KOZA MOSTRA με αφορμή το Live τους στον τελικό του Str8 Forward Bands μας μίλησε για την μπάντα, για το μέλλον αλλά και για αυτά που τους κάνουν να μένουν τόσο δραστήριοι και ενωμένοι. Μετά από έναν χειμώνα γεμάτο ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό οι KOZA MOSTRA
συνεχίζουν ακάθεκτοι και το καλοκαίρι ενώ μπαίνουν και στούντιο για νέες δημιουργίες.

Ο Ηλίας, θα αξιοποιήσει την εμπειρία του και ως μέλος της κριτικής επιτροπής θα συμβάλλει στην ανάδειξη του νικητή του μεγαλύτερου φοιτητικού μουσικού διαγωνισμού που θα γίνει την Κυριακή 22/06/2014 στην Πλατεία Λευκού Πύργου. Τι να περιμένουμε;

Συνέντευξη: Κατερίνα Ευσταθιάδου

Τι κάνανε οι Koza Mostra χειμώνα που μας πέρασε;
Προετοιμαζόμασταν για νέα πράγματα ώστε το καλοκαίρι να έχουμε ολοκληρωμένο υλικό. Είχαμε και αρκετές συναυλίες στο εξωτερικό, ταξιδέψαμε Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία και γενικότερα κάναμε και μία ανασκόπηση και ετοιμαζόμαστε για να βγάλουμε στην ουσία νέα πράγματα.

Είστε στο στούντιο αυτή την περίοδο;
Και στούντιο, και βίντεοκλιπ. Θα ακούσετε και καινούριο κομμάτι από εμάς… Έχουμε ανεβάσει ένα teaser με αποσπάσματα από το νέο μας τραγούδι με στιγμιότυπα που είμαστε στο στούντιο τώρα και πολύ σύντομα θα το έχουμε έτοιμο. Το τραγούδι θα ονομάζεται «Γιορτή».

Υπάρχει μια απίστευτη ενέργεια στα live, νομίζω ότι είστε μοναδικοί σε αυτό που κάνετε. Από πού πηγάζει όλο αυτό;
Πολλές μπάντες σου βγάζουν ιδιαίτερη ενέργεια και εμείς είμαστε μία από αυτές. Ο καθένας το κάνει προφανώς με το δικό του τρόπο και εμείς το κάνουμε έτσι επειδή μας βγαίνει φυσικά. Είναι αληθινό, αυτό που νιώθουμε την ώρα που παίζουμε μουσική και είμαστε πάνω στη σκηνή το βγάζουμε. Δεν έχουμε φραγμούς ούτε ταμπού.

Αν κάποια μέρα δεν είστε και πολύ στα πάνω σας τι κάνετε;
Όταν ανεβαίνουμε πάνω, τα ξεχνάμε όλα. Δεν είμαστε και ρομπότ εννοείται αλλά εκείνη την ώρα μας βοηθάει και αυτό. Είναι ένας τρόπος να ξεχνιόμαστε.

Το κοινό τι ρόλο παίζει σε όλη αυτή τη διαδικασία;
Πολύ μεγάλο ρόλο. Όταν υπάρχει επικοινωνία με τον κόσμο και βλέπεις ότι περνάει καλά με αυτό που κάνεις, σου δίνεται μεγαλύτερη ώθηση και ενέργεια όταν υπάρχει αυτός ο «εσωτερικός» διάλογος με το κοινό. Είναι μία συζήτηση με τον κόσμο το live ουσιαστικά.

Έχετε παίξει πολλές φορές σε φοιτητικό κοινό, έτσι δεν είναι; Βλέπετε κάποια ιδιαιτερότητα στο κοινό αυτό;
Στο φοιτητικό κοινό διακρίνουμε αυτό που ουσιαστικά ζητάμε από το κοινό. Νομίζω ότι αδιαμφισβήτητα το φοιτητικό κοινό είναι από τα καλύτερα που θα μπορούσε να έχει ένας καλλιτέχνης σε ένα live γιατί είναι κόσμος που πάει να περάσει καλά, δεν «κολλάει» και είναι πολύ σημαντικό που θα σε κρίνει ο φοιτητής σε αυτή την ηλικία γιατί είναι πιο καθαρά αλλά και συγχρόνως και πιο πολύπλοκα τα κριτήρια. Έχει άλλα κριτήρια ένας φοιτητής, στα πάντα, όχι μόνο στη μουσική και γι’ αυτό πολλά κινήματα ξεκινάνε από νέους σε αυτή την ηλικία. Ως φοιτητής έρχεσαι σε σύγκρουση με απόψεις άλλων παιδιών και ανθρώπων που είναι στην ίδια ηλικία και έχουν τα ίδια βιώματα με σένα. Είναι πολύ σημαντική αυτή η ηλικία. Τα φοιτητικά χρόνια δεν είναι πλέον τόσο αγνά και ξέγνοιαστα δυστυχώς.

Τα τελευταία χρόνια έχετε αποκτήσει και Eurofans, μέσω του διαγωνισμού της Eurovision και έβλεπα σε αναρτήσεις της σελίδας τους σας ζητάνε και αγγλικό στίχο. Είναι κάτι που σας ενδιαφέρει;
Αγγλικό στίχο είχαμε εξαρχής ούτως η άλλως σε πολλά από τα τραγούδια μας. Πάντως και τραγούδια που είναι με ελληνικό στίχο πάνε πάρα πολύ καλά και έξω, πολλές φορές πάνε και καλύτερα. Έχουμε αυτήν τη στιγμή ξένους fans που μαθαίνουνε ελληνικά, τι σημαίνουν οι στίχοι μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό χωρίς να αποκλείουμε ούτε τον ελληνικό ούτε τον αγγλικό στίχο.

Έχουν προκύψει συνεργασίες μετά τις εμφανίσεις σας στο εξωτερικό;
Συζητάμε ήδη για το δεύτερό μας δίσκο με κάποια σημαντικά, κατά την άποψή μας, ονόματα της μουσικής στο εξωτερικό και ειδικά σε αυτό το είδος και μάλλον θα υλοποιήσουμε αρκετά από αυτά που σκεφτόμαστε.

Εσύ ως μέλος μια πολύ πετυχημένης μπάντας, τι συμβουλή θα έδινες στα παιδιά για τον τελικό;
Όχι συγκεκριμένα να προσέξουν κάτι αλλά περισσότερο να είναι ο εαυτός τους και να βγάζουν αυτό που νιώθουν. Νομίζω ότι είναι πολύ κοινή αλλά πολύ σημαντική συμβουλή αυτή. Όπως κι εμείς ξεκινήσαμε κάνοντας αυτό που νιώθουμε χωρίς να σκεφτόμαστε τίποτα άλλο και χωρίς να ξέρουμε και που πάει όλο αυτό και ακόμα δεν ξέρουμε. Το σημαντικότερο είναι να είσαι ο εαυτός σου, τίποτα άλλο και να είσαι αληθινός και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Μετά παίζουν ρόλο και άλλα πράγματα όπως η κουλτούρα του καλλιτέχνη, τα βιώματά του, πως μεγάλωσε, τι επιρροές έχει. Το θέμα είναι πώς θα τα εξωτερικεύσεις όλα αυτά σωστά και πάνω από όλα να μην ξεπουλάς αυτό που κάνεις γιατί τότε χάνεται η ουσία.

Σαν μέλος κριτικής επιτροπής, με τι κριτήρια θα δηλώσεις την προτίμησή σου;
Ποτέ δεν ξέρεις, παίζει ρόλο το τραγούδι, η ερμηνεία και μάλιστα πολύ σημαντικότερο. Θα προτιμούσα να δω έναν καλλιτέχνη που το ζει αυτό που κάνει και να είναι αληθινός άρα έναν καλλιτέχνη όχι στημένο και τέλειο. Δεν μου αρέσουν οι αψεγάδιαστοι καλλιτέχνες και νομίζω ότι αυτό είναι και αυτό που κάνει τη διαφορά. Για μένα παίζει λίγο παραπάνω το συναίσθημα.
Keywords
Τυχαία Θέματα