Λόγοι Χριστουγεννιάτικης κατάθλιψης [Part 1]

Τρίγωνα κάλαντα μες στη γειτονιά! Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι Η Πρωτοχρονιά!!.. και μαζί ήρθε και ο πιο βολικός καναπές που μας κλείνει το μάτι να κάτσουμε κοντά στο 15ωρο, ο τοίχος που φλερτάρει έντονα με το μέτωπό μας και άλλα τόσα αντικείμενα που μας θυμίζουν τον χειρότερο εαυτό μας και μας θυμίζουν το χειρότερο κομμάτι των εορτών, την πολυφημισμένη Χριστουγεννιάτικη κατάθλιψη. Αυτού του είδους η κατάσταση είναι δυστυχώς αναπόφευκτη, επειδή ο μόνος τρόπος για να της ξεφύγεις είναι είτε να φορέσεις κυριολεκτικά
παρωπίδες, είτε να κλειστείς στο σπίτι… Θα έλεγα ότι και τα δύο θα σου θυμίζουν πόσο πειραγμένος είσαι..
Οι συνήθεις αιτίες της κατάθλιψης, λοιπόν, είναι οι εξής:
Α) Πρώην. Εμείς οι φοιτητές που γυρίζουμε στην πόλη μας, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επικείμενη συνάντηση με κάποιον πρώην. Αλλά και για τους φοιτητές που μένουν στις πόλεις τους όλον τον χρόνο δεν υπάρχει εξαίρεση, εφόσον υπάρχουν πρώην που στις γιορτές επιστρέφουν. Η κατάθλιψη ξεκινά όταν στην τυχαία ή μη συνάντηση ο εν λόγω πρώην : σε κάνει ρεζίλι, φωνάζει το όνομά σου, σου πετάει σπόντες, χορεύει επιδεικτικά δίπλα σου, σε καρφώνει με το βλέμμα και αγχώνεσαι, τον θέλεις εσύ πίσω αλλά αυτός όχι , είναι με την καινούρια και τον κάνεις εσύ να αισθάνεται άβολα. Είναι σχεδόν αδιανόητο να συναντήσεις έναν πρώην και να μη σου χαλάσει η διάθεση, εφόσον με την πρώτη ματιά σου έχουν έρθει στο μυαλό όλες οι στιγμές με μεγάλη επισήμανση στο πώς τελειώσατε. Η συγκεκριμένη αιτία αφορά όλες τις γιορτές που οι φοιτητές επιστρέφουν στο σπίτι τους και επιβαρύνεται άμα τυχόν είσαι μαζί με τον νυν σε όλες τις ατυχείς συναντήσεις σας.
Β) Ενοχλητικοί συγγενείς. Κάθε Χριστούγεννα είναι απαραίτητο οικογενειακό έθιμο να βρίσκεται όλο το σόι μαζί σε ένα τραπέζι και να συζητάνε έτσι ώστε όλον τον υπόλοιπο χρόνο να κουτσομπολεύουν τα ρούχα, τις κινήσεις και τα νέα της οικογένειας. Τα ψεύτικα χαμόγελα και τα νεύρα δε λείπουν από καμία συζήτηση, καθώς επίσης και οι απρεπείς και ειρωνικοί σχολιασμοί. Όσο και να προσπαθούμε όμως κάθε χρόνο να είμαστε καλοί και ευγενικοί και να περάσουμε όμορφες οικογενειακές στιγμές, θα υπάρχει πάντα οι συγκεκριμένη θεία με το μαλλί τόφαλη μπούκλα από κομμωτήριο, πάντα βαμμένο, περιποιημένο και υπερβολικό μέηκ απ με την αποθέωση του κόκκινου, μωβ ή καφέ κραγιόν. Τα κιλά κυμαίνονται από 60 εώς 80 και η ηλικία από 35 εώς 65. Θα φοράει το κλασσικό παλιομοδίτικο ταγέρ σε τόνους κόκκινου, μωβ ή πράσινου και παπούτσια με τακούνι 5 πόντων ώστε να παχαίνει ο ήδη χοντρός της αστράγαλος. Κι ενώ εσύ είσαι στο κλίμα των εορτών με το πνεύμα των Χριστουγέννων να σε έχει κατακλίσει, κυρίως με αφέλεια και αγνότατα συναισθήματα της χαμογελάς και της μιλάς… «Θεία μου!», σε κόβει σε φιλάει και παράλληλα σου μιλάει «Κοριτσάκι μου! Πώς ομόρφυνες, τι ωραίο φορεματάκι που φοράς, από πού το πήρες; Δε μοιάζει με αυτό που έχει η κόρη μου, δες το, είναι από το Μιλάνο, κατευθείαν από την μπουτίκ του Gucci! Η σχολή σου πώς πάει; Είσαι τρίτο έτος ε; Άντε άντε να διαβάζεις να πάρεις το πτυχίο σου στα χρόνια σου όπως ο γιος μου! Δες τι παλικάρι έχω! Δεν του πάει αυτό το σακάκι; Τώρα που τελείωσε θα έρθει να δουλέψει στην οικογενειακή επιχείρηση. Δεν πιστεύω εσύ να θέλεις να φύγεις έξω, ε; Η μάνα σου δεν αντέχει μακριά σου. Δεν έχει βρει κοπελίτσα ακόμη, καλέ βρες του εσύ καμία! Εσύ έχεις κανένα αγοράκι; Σου φέρεται καλά; Καλέ φερ τον να τον γνωρίσουμε! Άντε άντε να σε παντρέψουμε όπως την ξαδέρφη σου……» και δεν τελειώνει ποτέ, πάντα με αυτόν τον ειρωνικό γλοιώδη τόνο και αυτό που εσύ σκέφτεσαι καθώς παριστάνεις ότι την ακούς είναι «ΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ, ΜΩΡΗ!!!!!!!! ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΣΤΑΜΠΑ ΤΟ ΣΑΛΙΩΜΕΝΟ ΑΠΑΙΣΙΟ ΚΡΑΓΙΟΝ ΣΟΥ ΣΤΟ ΛΕΙΟ ΜΟΥ ΜΑΓΟΥΛΟ!!!ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΣΑΛΕΙΦΕΤΑΙ ΟΛΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΕΥΚΟΛΑ!! ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΣΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΧΤΥΠΑΣ!!!! ΑΠΛΑ ΣΚΑΣΕΕΕΕ!!!! …. Πώς να περνάνε άραγε τα παιδιά τώρα;». Η απάντηση είναι, ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΣΕΝΑ!!
Καλές γιορτές σε όλους!!!! Έπεται συνέχεια, προφανώς!!!!
Δόμνα Λυρατζοπούλου fb.com/domnajoe
twitter.com/domnajoe
mail: domnajoe [at] gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα