Γιατί το 2015 θα διαρκέσει ένα δευτερόλεπτο παραπάνω από το 2014;

Κι όμως, το 2015 θα διαρκέσει ένα δευτερόλεπτο παραπάνω από το 2014, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει «πονοκέφαλο» ιδίως για ορισμένες εταιρείες λογισμικού, που φοβούνται ότι κάποια συστήματα υπολογιστών μπορεί να εμφανίσουν «αρρυθμίες».

Η προσθήκη του πρόσθετου δευτερολέπτου -κάτι που είχε συμβεί για τελευταία φορά το 2012- θα γίνει στις 30 Ιουνίου, προκειμένου να συγχρονιστεί η περιστροφή της Γης με τον ατομικό χρόνο. Ειδικότερα, στις 30 Ιουνίου
τα μεσάνυχτα, τα ρολόγια στη Γη θα κολλήσουν στις 11:59:59 και αντί να «γράψουν» 00:00:00, θα εμφανίσουν στις οθόνες τους το έξτρα δευτερόλεπτο με την μορφή 11:59:60. Έτσι η 30ή Ιουνίου 2015 θα διαθέτει 86.401 δευτερόλεπτα αντί για 86.400.

Η προσθήκη αυτή κρίνεται κατά καιρούς επιβεβλημένη, καθώς ο μεν ατομικός χρόνος κυλάει συνεχώς με σταθερό ρυθμό, όμως ο αστρονομικός χρόνος καθυστερεί ελαφρώς, καθώς η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της βαθμιαία επιβραδύνεται κατά περίπου δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά ημέρα.

Πότε ήταν η τελευταία φορά
Το 2012, όταν έγινε η τελευταία τέτοια προσθήκη δευτερολέπτου, δεν έλειψαν τα προβλήματα στους υπολογιστές. Πολλά υπολογιστικά συστήματα χρησιμοποιούν το κατάλληλο πρωτόκολλο χρόνου (Network Time Protocol-NTP) που επιτρέπει τον αυτόματο συγχρονισμό με τα ατομικά ρολόγια, άλλα όμως συστήματα λογισμικού δεν έχουν προγραμματιστεί για να αντιμετωπίζουν μία μη γνωστή εκ των προτέρων χρονική επέκταση κάποιου έτους. Η Google έχει αναπτύξει μια ειδική τεχνική, που σταδιακά προσθέτει χιλιοστά του δευτερολέπτου στα ρολόγια του συστήματός της, προτού επίσημα προστεθεί το έξτρα δευτερόλεπτο, έτσι ώστε να μην υπάρχει απότομη χρονική μετάπτωση εκείνη τη στιγμή.

Το πρώτο έξτρα δευτερόλεπτο προστέθηκε το 1972 και φέτος θα είναι η 26η φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει ότι από το 1972 μέχρι σήμερα η περιστροφή της Γης έχει επιβραδυνθεί κατά 26 δευτερόλεπτα συνολικά σε σχέση με τον χρόνο που μετρούν τα ατομικά ρολόγια υψηλής ακριβείας.
Keywords
Τυχαία Θέματα