Φοιτητικό Θέμα | Σίτιση

Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια σε όλο το μπουκέτο των ελληνικών πανεπιστημίων. Κατέχει συχνά, περίοπτη θέση στα αιτήματα των σχολών που τελούν υπό κατάληψη ενώ σχεδόν πάντα αμφισβητείται και ο δωρεάν χαρακτήρας της. Αρκετά πανεπιστήμια μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 καλούνται να επιβιώσουν χωρίς αυτήν ενώ τα υπόλοιπα ζητούν περισσότερο έλεγχο και καλύτερη ποιότητα στην ήδη υπάρχουσα. Ναι, η φοιτητική σίτιση αποτελεί ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Ελλάδα και το mycampus.gr,

σ’ αυτό το τεύχος, θα προσπαθήσει να σου παρουσιάσει όλα όσα κατάφερε να μάθει για την Πανεπιστημιακή Λέσχη στη χώρα σου και όχι μόνο!

Ποιοι τη δικαιούνται;

Τριάντα ένα χρόνια μετά την πρώτη και σχεδόν καθολική απόφαση για δωρεάν φοιτητική σίτιση στην Ελλάδα, έρχεται ο νόμος 4009/2011 για να ενημερώσει τους φοιτητές ότι:

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των υποψήφιων διδακτόρων, με βάση την ατομική και οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση και την εντοπιότητά τους, καθώς και την έδρα του ιδρύματος και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτό.

Οι τρεις τελευταίες σειρές είναι και αυτές που ουσιαστικά δέχτηκαν την περισσότερη κριτική. Όταν ο ίδιος νόμος δίνει τη διακριτική ευχέρεια στο κάθε πανεπιστήμιο να αποφασίζει ανάλογα με «τις συνθήκες που επικρατούν σ’ αυτό», για τα κριτήρια σίτισης των φοιτητών, τότε το μόνο σίγουρο είναι ότι με την πρώτη ευκαιρία αυτή η δικαιολογία θα μασηθεί περισσότερο και από τσίχλα που διαφημίζει ο Ρουβάς. Και αν το να φτιάχνεις τσιχλόφουσκες δεν είναι το φόρτε σου, τότε τουλάχιστον μάθε πως να τις σκας.

Πάντως σύμφωνα με τις τελευταίες παραμέτρους που ίσχυσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη δικαιούσαι δωρεάν σίτιση εσύ:

Άγαμε ή έγγαμε φοιτητή που το ετήσιο οικογενειακό σου εισόδημα δεν ξεπερνά τις 45.000€

Άγαμε φοιτητή άνω των 25 που το ετήσιο οικογενειακό σου εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000€.

Πως γίνεται το μοίρασμα;

Και εφόσον σ’ αυτήν τη χώρα τα πάντα είναι χρήμα, είναι καλό να γνωρίζεις πώς στην ευχή διανέμονται αυτά στην εκάστοτε φοιτητική λέσχη ώστε να φτάσουν στο πιάτο σου μαγειρευτά, ψητά καμιά φορά και…ωμά.

Εν αρχή είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, με τον οποίο υπολογίζονται τα έσοδα και τα έξοδα του κράτους σε ένα χρόνο. Το κράτος λέει τι πόσο θα πάρει κάθε πανεπιστημιακό Ίδρυμα στην Ελλάδα και απ’ όλο αυτό, τι ποσό αντιστοιχεί στον κάθε φοιτητή. Στη συνέχεια το τμήμα σου βγάζει τον δικό του τακτικό προϋπολογισμό αποφασίζοντας πως θα διαχειριστεί τα χρήματα που του δόθηκαν. Όσον αφορά στο κομμάτι της σίτισης, το κάθε πανεπιστήμιο ξεχωριστά ξεκινά ένα διαγωνισμό. Όσες εταιρίες catering επιθυμούν, κάνουν μια προσφορά και στη συνέχεια το συμβούλιο του πανεπιστημίου επιλέγει την εταιρία με την πιο συμφέρουσα προσφορά γι’ αυτό. Επιλέγουν αυτόν δηλαδή που προσέφερε τη χαμηλότερη τιμή (γνωστός και ως μειοδότης).

Καλό είναι να γνωρίζεις ότι η σημερινή ισχύουσα απόφαση ημερήσιας σίτισης ανέρχεται στο ποσό των €1,80 για κάθε φοιτητή και για τα τρία γεύματα (Πρωινό-Μεσημεριανό-Βραδινό). Επίσης κράτα σαν back up στο μυαλό σου ότι για το 2013 ο προϋπολογισμός «έκοψε» γύρω στα 86 εκατομμύρια ευρώ στον τομέα της εκπαίδευσης. Έξυπνο παιδί είσαι, κάνε τη διαίρεση και δες τι μένει…

Ελλάδα!

Κοίτα να δεις τώρα, πως διαμορφώνεται στην χώρα μας ο χάρτης της φοιτητικής Σίτισης. Προσπαθώντας να τα βάλουμε σε μια σειρά στο μυαλό σου, θα ήταν καλύτερο, να διαχωρίσουμε τους φοιτητές σ’ αυτούς που μένουν σε φοιτητικές εστίες και σ’ αυτούς που νοικιάζουν κανονικά διαμερίσματα. Υπεύθυνοι για τη σίτιση των πρώτων είναι στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το οποίο προσπαθεί να δημιουργεί τις κατάλληλες προδιαγραφές στέγασης και σίτισης για τους φοιτητές στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Βόλος). Η φοιτητική λέσχη που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Νεολαίας, απευθύνεται (σύμφωνα με τον κανονισμό) μονάχα σε όσους μένουν στις εστίες. Αν το πανεπιστήμιο σου, για παράδειγμα, φιλοξενεί, 650 φοιτητές στις εστίες του, τόσες ακριβώς μερίδες οφείλει να παράσχει και το Ίδρυμα Νεολαίας σ’ αυτούς. Βέβαια, ο έλεγχος στις λέσχες αυτές είναι σχεδόν ανύπαρκτος και γι’ αυτόν το λόγο, αρκετές φορές, οι μερίδες δε φτάνουν για όλους, αφού φοιτητές που δε στεγάζονται σε κάποια εστία, πηγαίνουν και γευματίζουν εκεί.

Όλοι οι υπόλοιποι (οι δεύτεροι στον παραπάνω διαχωρισμό μας) απολαμβάνουν το γεύμα τους από άλλη λέσχη, όπου τις περισσότερες φορές τις διαχειρίζεται κάποια εταιρία Catering. Η πιο γνωστή είναι η εταιρία «Χούτος Catering» η οποία σιτίζει τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλίας καθώς και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Γνωστές επίσης είναι η «Ευ Σιτιζείν», η «Γευσήνους» κ.α. Η πρόσβαση εδώ είναι δωρεάν, αρκεί να πληροί ο φοιτητής τις προϋποθέσεις σίτισης του υπουργείου. Αν όχι, η τιμή διαμορφώνεται από την εταιρία. Έτσι, στην Κομοτηνή πληρώνεις 2.20€ για γεύμα και δείπνο, στη Θεσσαλονίκη 4€ ενώ στο Ηράκλειο αγγίζει το πεντάευρο!

Τι τρώμε;

Χα! Χα και…χα! Το θέμα αυτό είναι τόσο μεγάλο που εύκολα συναγωνίζεται όλους τους τόμους που έχει βγάλει ποτέ η Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα. Και αν το κυριότερο δίλημμα των γυναικών από το Sex and The City ήταν το «πάθος ή…πάχος», εδώ, στο θέμα της φοιτητικής σίτισης, έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε γεύση, ποιότητα, ποσότητα και ποικιλία. Το σίγουρο είναι ένα… Μην περιμένεις από τη λέσχη να γευτείς το φαγητό της μανούλας, δύσμοιρε φοιτητή. Και όχι επειδή δεν το θέλουν αυτοί που μαγειρεύουν αλλά επειδή, πρακτικά, δεν μπορούν. Άλλη γεύση έχει το κοτόπουλο με την πατάτα όταν ψήνεται στο ταψί για 4 άτομα και άλλη όταν βρίσκεται στο φούρνο για 34. Πάντως το βάρος των μερίδων των παρασκευαζομένων φαγητών και των εδεσμάτων, καθώς και η ποιότητά τους είναι σύμφωνα με όσα ορίζονται από τις Αγορανομικές διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά ενώ η εποπτεία της λειτουργίας του εστιατορίου διενεργείται από την Επιτροπή ελέγχου συμβάσεων, σε ημερομηνίες που θα καθορίζει η Διοίκηση του Πανεπιστημίου και είναι ανεξάρτητη του ελέγχου που διενεργείται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες (Αγορανομία, Υγειονομική Υπηρεσία Υπουργείου)

Το mycampus.gr, επικοινώνησε με την κ. Σεβαστή Μεταξά, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στο θέμα της φοιτητικής σίτισης. «Αυτό που χρειάζονται οι φοιτητές», δήλωσε η κ. Μεταξά, «είναι μια διατροφή επαρκής σε Υδατάνθρακες, Πρωτεΐνη και λίπη πλούσια σε ω3 με αρκετές φυτικές ίνες και καλή ενυδάτωση. Ιδιαίτερη προσοχή, επίσης, πρέπει να δοθεί στην κάλυψη Ιχνοστοιχείων, όπως του Σιδήρου, Ασβεστίου, Μαγνησίου και Βιταμινών, όπως της βιταμίνης C, B12 και D μιας και ο φοιτητής έχει ανάγκη τα παραπάνω για την καλύτερα δυνατή σωματική και νοητική απόδοση».

Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε ένα ενδεικτικό menu σίτισης, έτσι όπως το πήραμε από πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας (Βόλος)

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΡΙΤΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ ΚΟΦΤΟ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ 1.ΦΙΛΕΤΟ ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ 2. ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΤΗΓΑΝΙΤΟΣ 1.ΡΥΖΙ ΜΕ ΛΑΧ/ΚΑ 2. ΠΕΝΝΕΣ 1.ΦΑΣΟΛΙΑ Η
2. ΦΑΚΕΣ 1.ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ 2. ΜΠΟΥΚΙΕΣ ΚΟΤ/ΛΟΥ ΠΑΝΕ 1.ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ 2.ΠΟΥΡΕΣ 1.ΓΙΓΑΝΤΕΣ
2. ΡΕΒΥΘΙΑ 1ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ 2.ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΑΝΕΣΤΡΑ 1.ΜΠΡΙΖΟΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ 2. ΣΝΙΤΣΕΛ ΚΟΤ/ΛΟ ΡΙΖΟΤΟ ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΤΑΡΑΜΑΣ –ΠΙΚΛΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ Η ΤΑΡΑΜΑΣ - ΦΕΤΑ ΕΛΙΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΦΡΟΥΤΑ ΧΑΛΒΑΣ ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΟΥΤΑ Η ΓΛΥΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΟΥΤΑ Η ΓΛΥΚΑ ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΔΕΙΠΝΟ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ 1.ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ 2.ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ 1. ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ 2. ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ 1.ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ 2.ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΠΙΤΣΑΣ 1.ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ 2.ΖΑΜΠΟΝΤΥΡΙ 3.ΓΑΛ/ΛΑ –ΤΥΡΙ ΠΕΝΝΕΣ ΑΛΑ ΚΡΕΜ 1. ΣΟΥΠΙΕΣ ΚΡΑΣΑΤΕΣ 2. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΠΙΛΑΦΙ 1.ΟΚΡΑΤΕΝΤ 2. ΛΑΖΑΝΑΚΙ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ 1.ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ 2. ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΦΕΤΑ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΦΕΤΑ – ΚΕΦ/ΡΙ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΦΕΤΑ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΦΕΤΑ – ΚΕΦ/ΡΙ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ Η ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΦΕΤΑ – ΚΕΦ/ΡΙ ΣΑΛΑΤΑ ΕΠΟΧΗΣ ΦΕΤΑ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΦΡΟΥΤΑ Η ΖΕΛΕ ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΟΥΤΑ Η ΜΟΥΣ ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΗΚΡΕΜΑ ΦΡΟΥΤΑ ΦΡΟΥΤΑ Η ΓΛΥΚΑ

ΠΡΩΙΝΟ: ΓΑΛΑ Η ΚΑΦΕ ή ΤΣΑΙ, ΦΡΥΓΑΝΙΑ & ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΨΩΜΙΩΝ, ΒΟΥΤΗΡΟ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ή ΜΕΛΙ, ΚΕΙΚ ή ΚΟΡΝ ΦΛΕΙΚΣ, ΖΑΜΠΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ (ΥΠΟ ΨΥΞΗ).

Η κ. Μεταξά σχολιάζει: «Είναι εμφανές ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία τροφών, νηστίσιμων ή μη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σίτισης μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα πλούσιο μενού με ποικιλία τροφών από όλες τις διατροφικές ομάδες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, γαλακτοκομικά, κρέατα λευκά/κόκκινα). Παρατηρείται μια χαμηλή περιεκτικότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα ενώ ο συνδυασμός μεσημεριανού με δείπνου, δεν είναι πάντα σωστά δομημένος».

Οι άλλοι.

Την ώρα που ένας Έλληνας φοιτητής πετά ολόκληρο πιάτο φασολάκια, από τη λέσχη, επειδή δεν πολύ πεινούσε ένας ευρωπαίος συνάδελφος του κλαίει πάνω από τα τηγανιτά μπιφτέκια που χρυσοπλήρωσε. Συγνώμη που θα σε συγκλονίσω, αλλά η δωρεάν σίτιση στα πανεπιστήμια ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Εμείς, συνομιλήσαμε με την Μυρτώ, τον Θοδωρή και την Κωνσταντίνα, Έλληνες που σπουδάζουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και ορίστε τι μας είπαν.

Κωνσταντίνα: «Λοιπόν, στη Σουηδία δεν έχουμε λέσχη με την έννοια την Ελληνική. Έχουμε καφετέριες μέσα στη σχολή, όπου τρως περισσότερο σάντουιτς και εστιατόρια με φαγητό-μπουφέ . Για τον μπουφέ πάνω-κάτω θα χρειαστείς από 5ευρω μέχρι 10, ξαναγεμίζοντας όσο θες το πιάτο σου. Στην τιμή για τον μπουφέ συμπεριλαμβάνεται ποτό και επιδόρπιο με τη συνοδεία καφέ.. Οι φοιτητές έχουμε έκπτωση με τη φοιτητική κάρτα, οπότε γι’ όλα αυτά θα πληρώσεις τα μισά. Αλλά οι Σουηδοί δουλεύουν πολύ με ταπεράκι. Έχουν μαζί τους το μεσημεριανό και το ζεσταίνουν στους φούρνους μικροκυμάτων της σχολής. Βεβαία έχουμε και κουζίνες στο πανεπιστήμιο και μαγειρεύουμε κι εκεί, αν θέλουμε».

Θοδωρής: «Αν θελήσω να φάω κάτι στο πανεπιστήμιο στην Αγγλία, θα επιλέξω ανάμεσα στα 4 εστιατόρια του campus. Γενικά στα εστιατόρια έχει αρκετές και διαφορετικές κουζίνες για να διαλέξεις, οπότε υπάρχει ποικιλία στο τι θα φας».

Μυρτώ: Σε κάθε πανεπιστήμιο εδώ στο Λονδίνο υπάρχει καφετέρια, εστιατόριο και κάτι σαν ψιλικατζίδικο. Οι τιμές είναι περίπου το ίδιο με τα έξω καταστήματα. Για παράδειγμα, ένα τοστ και ένα αναψυκτικό πληρώνεις κάτι λιγότερο από 5 λίρες (≈6€). Το μενού περιλαμβάνει χάμπουργκερ, κοτόπουλο, πατάτες, τοστ, τυρόπιτες, σοκολάτες και κέικ. Με την ελληνική λέσχη μοιάζει κάπως το εστιατόριο στα campus. Θα βρεις μαγειρευτά φαγητά και καθόλου φοιτητικές τιμές. Είπα μια φορά σε έναν Άγγλο, ότι στην Ελλάδα οι φοιτητές τρώνε δωρεάν και μου απάντησε «Δηλαδή έχετε ήλιο και τσάμπα φαγητό. Ε, γι’ αυτό είστε η πιο γαμάτη χώρα».

Αρκετοί θα πουν ότι είναι παράλογο να πληρώνει ο φοιτητής για την σίτιση του. Άλλοι θα υποστηρίξουν πως το πανεπιστήμιο δεν είναι υποχρεωμένο να σε ταΐζει χωρίς να το πληρώσεις. Τσάμπα φαγητό μπορείς να τρως στο σπίτι σου. Εγώ αυτό που πιστεύω είναι πως είμαστε καταδικασμένοι, από το DNA μας, να θεωρούμε πράγματα δεδομένα τα οποία όμως δεν είναι. Θα εκτιμήσουμε το φαγητό που τρώμε δωρεάν, μόνο όταν μας το κόψουν. Θα χαμογελάμε στις κυρίες που πλένουν τα πιάτα μας, μόνο όταν αναγκαστούμε μια φορά να τα πλύνουμε μόνοι μας, θα σταματήσουμε να πετάμε ολόκληρα γεύματα, επειδή τελικά δεν πεινούσαμε, μόνο όταν θα χρειαστεί να ψάξουμε το φαγητό μας από τα σκουπίδια. Και αν ισχύει αυτό που λένε, ότι το DNA του ανθρώπου δεν μπορεί να αλλάξει, τότε αλήθεια, μας λυπάμαι…πολύ!

Μάθε ότι:

Ανιχνεύτηκε DNA αλόγου σε παρτίδες κρεατοσκευασμάτων που προμηθεύει η εταιρεία «Χούτος Catering» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι καθηγητές των πανεπιστημίων, σε κάποια τμήματα στην Ελλάδα, τρώνε σε διαφορετικούς χώρους από τους φοιτητές πηγαίνοντας οι σερβιτόροι να τους πάρουν την παραγγελία. Στη φοιτητική λέσχη της Ορεστιάδας, οι φοιτητές αρκετές φορές βοηθάν το προσωπικό στην καθαριότητα του χώρου. Στο Ρέθυμνο, υπάρχει η δυνατότητα να πάρεις το φαγητό σου και σε πακέτο. Αν σου πέσει δίσκος μέσα σε φοιτητική λέσχη οι περισσότεροι φοιτητές χειροκροτούν και ζητωκραυγάζουν. Σχεδόν όλες οι φοιτητικές λέσχες σου προσφέρουν και πρωινό. Για κάποιο λόγο, αυτό δεν είναι γνωστό στη φοιτητική κοινότητα. Σε αρκετές πόλεις υπάρχει ένας εκλεγμένος φοιτητής που ονομάζεται Υπεύθυνος Σίτισης. Αυτός δέχεται καταγγελίες και παράπονα από τους φοιτητές, μεταφέροντας τα στα αρμόδια διοικητικά όργανα. Το πιο δημοφιλές πιάτο στις φοιτητικές εστίες στην Ελλάδα είναι η Πίτσα με τηγανιτές πατάτες ενώ το πιο άνοστο το πρασόρυζο;
Keywords
θεμα, σιτιση, sex and the city, ελλαδα, προυπολογισμος, catering, προσφορες, αθηνα, πατρα, θεσσαλονικη, κομοτηνη, ξανθη, βολος, ηρακλειο, δίλημμα, city, κοτοπουλο, δευτερα, τριτη, πεμπτη, σαββατο, κυριακη, μανιταρια, ρυζι, φασολια, κριθαρακι, ρεβυθια, τηγανια, μπριζολα, σνιτσελ, ριζοτο, σαλατα, φετα, φρουτα, γλυκα, καρμποναρα, φασολακια, σπανακορυζο, ζαμπον, τυρι, πιλαφι, ζελε, πρωινο, γαλα, τσαι, μελι, κεικ, ψυξη, συγκεκριμένο, θες, φας, τοστ, dna, εταιρεία, πιτσα, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, μπακαλιαρος, αλλαγη ωρας 2013, υγειονομικη υπηρεσια, σπανακορυζο, ψιλικατζιδικο, χωρες, το θεμα, γλυκα, διατροφη, δωρεαν, εδρα, λονδινο, μπιφτεκια, προγραμμα, ρεβυθια, ρεθυμνο, ριζοτο, σημερινη, σνιτσελ, σουηδια, υδατανθρακες, φρουτα, ωρα, dna, sex and the city, βρισκεται, γαλα, φαγητο, φαγητα, γευση, γινεται, δευτερα, δυνατοτητα, διοικηση, δίλημμα, δημητριακα, δοθει, εφημεριδα της κυβερνησεως, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, ειπαν, υπαρχει, εννοια, εξοδα, ερχεται, εστια, εστιατορια, εταιρεία, εταιρια, ετος, εφημεριδα, εξυπνο, ζελε, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισχυει, θες, ιδρυμα, ινες, καρμποναρα, κουζινες, κριθαρακι, λεσχη, λογο, μανιταρια, μελι, μπορεις, μυαλο, παντα, ουσιαστικα, παιδι, πεμπτη, πιατα, πιλαφι, ποιοτητα, πρωινο, σαββατο, σειρες, συγνωμη, σιγουρο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σειρα, σπιτι, ταψι, τηγανιτες, τηγανια, τιμη, τσαι, τμημα, τοστ, τρια, τριτη, τυρι, φασολακια, φασολια, φετα, φοιτητης, φορα, χρημα, ψηνεται, catering, city, ευχερεια, χωρα, κομματι, κωνσταντινα, κυριακη, μια φορα, μοιαζει, μπριζολα, ομαδες, οργανα, πακετο, ποτο, σοκολατες, τηγανιτες πατατες, τηγανιτα, θεματα, ζαμπον, κρεας αλογου
Αναζητήσεις
διαγωνισμό για την σιτιση στο πάντα ρεθύμνου , lesxhadeeb sex videos
Τυχαία Θέματα