Χτίσε το επαγγελματικό σου προφίλ από το πρώτο έτος | Πηγές πληροφόρησης

Αν δεν ξέρεις πώς να το κάνεις και χρειάζεσαι καθοδήγηση, υπάρχουν πηγές να σε βοηθήσουν, θα πρέπει πρώτιστα, όμως εσύ να έχεις την όρεξη και το μεράκι να τις ψάξεις και να απευθυνθείς σε αυτές. Οι περισσότεροι νέοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα αυτής της διαδικασίας και αφήνουν τα πάντα στην τύχη ή για την τελευταία στιγμή.

Πηγή1: Το Γραφείο Διασύνδεσης- Ο απόλυτος σύμμαχος
Για τους φοιτητές μια άμεση πηγή πληροφοριών είναι το Γραφείο Διασύνδεσης, μια δομή που διαθέτουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στόχο έχει να συνδέσει τις σπουδές με την αγορά εργασίας. Μπορείς
να το επισκεφτείς από την πρώτη μέρα. Θα σου ανοίξει τα μάτια. Το Γραφείο Διασύνδεσης θα σου παρέχει τη στοιχειώδη καθοδήγηση, υποστήριξη για το προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κατευθυνθείς, πληροφορίες σχετικά σεμινάρια που μπορείς να παρακολουθήσεις, πρακτικές συμβουλές για σύνταξη βιογραφικού συστατικής επιστολής, γενικότερα θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, προετοιμασία για συνέντευξη και φυσικά χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά εργασίας.

Παράδειγμα: Έχεις περάσει φιλολογία και δεν μπορείς να φανταστείς τα πιθανά career paths που σου ανοίγονται πέρα από τα συνηθισμένα καθηγητής σε φροντιστήριο-σχολείο, ιδιαίτερα. Υπάρχουν κι άλλες διέξοδοι. Το Γραφείο Διασύνδεσης μπορεί να σου τις αποκαλύψει από την πρώτη μέρα. Γι’ αυτό σου λέμε ότι δεν απευθύνεται μόνο σε τελειόφοιτους. Όσο πιο νωρίς το συμβουλευτείς, τόσο πιο γρήγορα θα εκτιμήσεις τις δυνατότητές σου, ειδικά αν δεν είσαι σίγουρος τι ακριβώς θέλεις να κάνεις.

Πηγή 2 σύμβουλοι εργασίας- Οι επαγγελματίες σε θέματα καριέρας
Εκτός από τους επίσημους φορείς, ένας άλλος τρόπος που θα μας βοηθήσει αντλήσουμε πληροφορίες για την αγορά εργασίας και να στήσουμε το επαγγελτικό μας προφίλ είναι οι σύμβουλοι εργασίας/ ανθρώπινου δυναμικού/ καριέρας οι οποίοι παρέχουν με επαγγελματικό τρόπο πιο εξατομικευμένα και εξειδικευμένα εργαλεία για να αναλύσουν το επαγγελματικό προφίλ του φοιτητή που χρειάζεται τις υπηρεσίες τους. Μπορούν να αναλύσουν και να εντοπίσουν τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τις φιλοδοξίες σου, με βάση τα αποτελέσματα διαφόρων τεστ και σε κατευθύνουν με διάφορες δράσεις και συμβουλές.

Πηγή 3 Εκδηλώσεις καριέρας- Μια διαδραστική εμπειρία
Κατά καιρούς πραγματοποιούνται διάφορες ενδιαφέρουσες ημερίδες και εκδηλώσεις από φορείς, αλλά και ιδιώτες που σκοπό έχουν να φέρουν τους εργοδότες σε επαφή με τους μελλοντικούς επαγγελματίες, αλλά έχουν και συμβουλευτικό χαρακτήρα μιας και καταγράφουν τις τάσεις της αγοράς εργασίας στον κλάδο ενδιαφέροντός σας. Όποτε δείτε ημερίδες, συνέδρια με θέμα την καριέρα είτε διοργανώνονται από το τμήμα σας, είτε από τον ΟΑΕΔ, είτε από κάποια φοιτητική οργάνωση, είτε από ιδιωτικούς φορείς, μη χάνετε την ευκαιρία. Παρακολουθήστε τα!

Πηγή 4 ο κύκλος μας- Μια φιλική συμβουλή
Υπάρχει στον ευρύτερο οικογενειακό-φιλικό σου κύκλο κάποιος άνθρωπος του οποίου την καριέρα θαυμάζεις; Μπορείς να κουβεντιάσεις μαζί του και να ζητήσεις τη συμβουλή του για το πώς έφτασε εδώ που έφτασε αλλά και να αποσπάσεις πιο insider πληροφορίες για τη φύση της συγκεκριμένης δουλειάς.

Πηγή 5 internet- Τα μάτια σου ανοιχτά
Δε θα μπορούσε να λείπει από τις πηγές μας το ίντερνετ. Υπάρχουν μελέτες που δημοσιεύονται κατά καιρούς από εταιρείες Human Resources (KPMG, ICAP) για τις τάσεις της αγοράς εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους, που μπορούν να σου ανοίξουν νέες προοπτικές, γιατί, αν ξέρεις από νωρίς ποιες είναι οι νέες ανάγκες εκεί έξω, μπορείς να προετοιμαστείς ανάλογα. Ρίχνε επίσης μια ματιά και στα site ηλεκτρονικής στελέχωσης. Παρακολουθώντας κανείς τη ροή και το είδος των αγγελιών μπορεί να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για το κατά πόσο υπάρχει ζήτηση σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες.
Keywords
Τυχαία Θέματα