EAAK

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (Ε.Α.Α.Κ.) είναι ένα σύνολο αριστερών φοιτητικών και σπουδαστικών σχημάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) της Ελλάδας.
Οργανωτική δομή

Η ΕΑΑΚ είναι ένα δίκτυο πολιτικοσυνδικαλιστικών σχημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αποτελείται από ένα σύνολο αριστερών σχημάτων, στα οποία συμμετέχουν ανένταχτοι αγωνιστές καθώς και φοιτητές που συμμετέχουν

σε οργανώσεις της ριζοσπαστικής αριστεράς. Το καθένα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ δραστηριοποιείται ανάφοιτητικό σύλλογο. Κάθε σχήμα έχει διαφορετική ονομασία και διαθέτει μια σχετική αυτοτέλεια οργάνωσης, λήψης πολιτικών αποφάσεων και δραστηριότητας. Τα διάφορα σχήματα και τα μέλη τους συναντώνται, ανταλλάσσουν απόψεις και καταλήγουν σε συγκεκριμένη πολιτική απόφαση στο τακτικό πανελλαδικό διήμερο της ΕΑΑΚπου πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο. Εκτός από αυτή την πανελλαδική αποφασιστικού χαρακτήρα διαδικασία, πραγματοποιούνται και επί μέρους διαδικασίες αποφασιστικού χαρακτήρα σε πόλεις ή επαρχίες.

Μια από τις βασικές πολιτικές επιλογές ενός σχήματος, που διαφοροποιεί την έννοια αυτή από την έννοια της παράταξης, αποτελεί η επιλογή της μη εκπροσώπησης του σχήματος από μεμονωμένα άτομα ή από συγκεκριμένη ιεραρχική δομή, αλλά την έμφαση στη σημασία της συνδιαμόρφωσης κατά την λήψη πολιτικών αποφάσεων μέσα από προσπάθεια σύνθεσης διαφορετικών πολιτικών αντιλήψεων, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Σύμφωνα με αυτή, κάθε πολιτική συζήτηση εξετάζει εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία των μελών της. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ λόγω της δομής τους διατηρούν σχετική αυτονομία από τις πολιτικές συνιστώσες που τα συνθέτουν.

Συμμετέχουσες οργανώσεις

Στην ΕΑΑΚ συμμετέχουν οι εξής αριστερές οργανώσεις:

η Αριστερή Ανασύνθεση (ΑΡ.ΑΝ), η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡ.Α.Σ), η Κομμουνιστική Οργάνωση Ανασύνταξη (κ.ο.Α.) το Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (EKKE), η νεολαία του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (νΚΑ) οργάνωση νεολαίας του ΝΑΡ, η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας - Σπάρτακος (ΟΚΔΕ-Σπάρτακος) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ)

Από τις συμμετέχουσες οργανώσεις στην ΕΑΑΚ, η ΝΚΑ (νεολαία του ΝΑΡ), η ΑΡΑΝ, η ΑΡΑΣ, το ΕΚΚΕ, το ΣΕΚ και η ΟΚΔΕ (Σπάρτακος), μαζί με πλήθος ανένταχτων φοιτητών/σπουδαστών συμμετέχουν και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Ιστορία

Μετά τα γεγονότα της συγκυβέρνησης το 1989 και με την διάσπαση/ανταρσία της ΚΝΕ (κυρίως) αλλά και του ΚΚΕ (περίπου 15.000 αποχωρήσαντες από ΚΚΕ και ΚΝΕ) ιδρύθηκε η ΚΝΕ-NAΡ, που καταγράφηκε στις φοιτητικές εκλογές του 1990 με ποσοστό 18%. Η ΚΝΕ-ΝΑΡ στη βάση της άρνησης της λογικής κόμμα-παράταξη καλεί το 1991 αγωνιστές του κινήματος και οργανώσεις της επαναστατικής ριζοσπαστικής αριστεράς για τη μετωπική συγκρότηση ενός μορφώματος που θα συσπειρώνει τις αντικαπιταλιστικές τάσεις/δράσεις μέσα στα ΑΕΙ. Η ΚΝΕ-ΝΑΡ μαζί με τα μέλη

Keywords
Τυχαία Θέματα