54o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

54o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
1 – 10 Νοεμβρίου 2013Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αλλάζει την πόλη για 10 ημέρες. Αυτό θα γίνει και φέτος όσο θα βλέπουμε ταινίες δημιουργών απ’ όλον τον κόσμο, θα υποδεχόμαστε σκηνοθέτες, όπως ο Τζιμ Τζάρμους, ο Αλέν Γκιροντί, ο σταθερός φίλος της διοργάνωσης, Αλεξάντερ Πέιν, η Βαλέρια Γκολίνο, θα συνδυάζουμε τη σκοτεινή αίθουσα με τους φωτισμένους δρόμους της πόλης, τα πλάνα από το σινεμά των άλλων χωρών με τη δικά μας από τις βόλτες στο Λιμάνι, δίπλα στη θάλασσα. Καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε τι μας περιμένει
φέτος.

Έναρξη…
Που σημαίνει Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και Τελετή Έναρξης μ’ έναν σημαντικό προσκεκλημένο. Ο Τζιμ Τζάρμους, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς του ανεξάρτητου αμερικανικού – και όχι μόνο – σινεμά θα βρίσκεται στην αίθουσα και η τελετή θα κλείσει με τη νέα του ταινία «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί».

Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα
Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν για τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης είναι συνολικά 14 (πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλον τον κόσμο) μετά από επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ κ. Δημήτρη Εϊπίδη και με διάθεση να αναδειχθούν νέες τάσεις και δημιουργοί. Έτσι στη λήξη της διοργάνωσης θα δούμε σε ποιου θα απονεμηθεί ο Χρυσός, ο Αργυρός και ο Χάλκινος Αλέξανδρος – Ειδικό Βραβείο για πρωτοτυπία και καινοτομία. Τις απονομές συμπληρώνουν και ακόμη 5 βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος). Όλα αυτά θα προκύψουν από τις αποφάσεις της πενταμελούς κριτικής επιτροπής που αποτελείται από τους: Αλεξάντερ Πέιν (σεναριογράφος/σκηνοθέτης), Σκοτ Φούντας (κριτικός κινηματογράφου), Άντα Σόλομον (παραγωγός), Εντουάρ Ουαϊντρόπ (κριτικός, συγγραφέας), Κ. Βήτα (μουσικός/συνθέτης).

Οι ταινίες
1. Suzanne / Κατέλ Κιγιεβερέ, Γαλλία
2. Wild Duck / Γιάννης Σακαρίδης, Ελλάδα
3. Εμείς / Μανί Μασεράτ, Σουηδία
4. Ένα βήμα την ημέρα / Χάλα Λότφι, Αίγυπτος-ΗΑΕ
5. Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά / Ελίνα Ψύκου, Ελλάδα-Τσεχία
6. Θαύμα / Γιουράι Λέχοτσκι, Σλοβακία-Τσεχία
7. Καληνύχτα / Σον X.A. Γκάλαχερ, ΗΠΑ
8. Κελί από χρυσάφι / Διέγο Κεμάδα-Δίες, Μεξικό-Ισπανία
9. Μελάσα / Κάρλος Λετσούγα, Κούβα-Γαλλία-Παναμάς
10. Οι αισιόδοξοι / Τάε-γκον Κιμ, Νότια Κορέα
11. Πρόβατο / Μαριάν Πιστόν, Ζιλ Ντερού, Γαλλία
12. Το γαλάζιο πουλί / Λανς Έντμαντς, ΗΠΑ-Σουηδία
13. Το ποτό του Διαβόλου / Ιγνάσιο Ροδρίγες, Χιλή
14. Χάλια μαλλί / Μαριάνα Ρονδόν, Βενεζουέλα

Άλλα Βραβεία
Εκτός από τα βραβεία της επιτροπής θα απονεμηθούν και τα εξής:
Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου)
•Για το επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα (Ξένη Ταινία)
•Για Ελληνική Ταινία

Βραβείο Κοινού Fischer
•Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος
•Ελληνικής Ταινίας - Μιχάλης Κακογιάννης
•Τμήματος “Ματιές στα Βαλκάνια”
•Τμήματος “Ανοιχτοί Ορίζοντες”

Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής:
Απονέμεται σε ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος

Βραβεία Αγοράς:
Βραβείο τμήματος Crossroads
Βραβείο τμήματος Agora Works in Progress

Τα αφιερώματα
Τρία σημαντικά αφιερώματα περιλαμβάνει το φετινό Φεστιβάλ. Το πρώτο αφορά το έργο του Αλέν Γκιροντί με προβολή των πιο αντιπροσωπευτικών ταινιών του καθώς και της πρόσφατης ταινίας του «Ο Άγνωστός της Λίμνης» (βραβείο Σκηνοθεσίας «Ένα Κάποιο Βλέμμα» – Φεστιβάλ Καννών). Επίσης, θα γνωρίσουμε την Κλερ Σιμόν μέσα από τέσσερις αντιπροσωπευτικές ταινίες της, μεταξύ των οποίων και το πρόσφατο «Gare du Nord», που θα κάνει πρεμιέρα εδώ. Μια δημιουργός που έχει περάσει απ’ όλα τα στάδια της κινηματογραφικής παραγωγής και ξεχωρίζει για την οπτική της. Ο κύκλος των αφιερωμάτων κλείνει με αυτό για τον Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο, όπου θα παρακολουθήσουμε την ματιά των Αργεντίνων δημιουργών σε μια χώρα που αλλάζει.
Επίσης η Βαλέρια Γκολίνο θα παρευρεθεί στο 54ο ΦΚΘ για να παρουσιάσει τη νέα ταινία της με τίτλο Μέλι/Honey (Ιταλία, Γαλλία), η οποία είναι υποψήφια φέτος για το βραβείο LUX, που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι άλλες δύο ταινίες που διαγωνίζονται είναι το Ραγισμένα όνειρα / The Broken Circle Breakdown του Φέλιξ φαν Γρούνινγεν / Felix van Groeningen (Βέλγιο) και Ο εγωιστής γίγαντας / The Selfish Giant της Κλίο Μπάρναρντ / Clio Barnard (Μεγ. Βρετανία).

Ανοιχτοί Ορίζοντες
Κάθε χρόνο μας φέρνει μερικές από τα πρωτοποριακά δείγματα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής απ’ όλον τον κόσμο και γνωρίζουμε έτσι νέους δημιουργούς ενώ φέτος μια νέα ενότητα με τίτλο ««Currents» /«Ρεύματα» εγκαινιάζεται στο τμήμα, με ταινίες πειραματικού ύφους οι οποίες αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο. Όσο για τις ειδικές προβολές, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ταινίες καταξιωμένων δημιουργών, που θα κάνουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη: Ρομάν Πολάνσκι, Μοχάμαντ Ρασούλοφ, Χιροκάζου Κόρε Έντα, Ούλριχ Ζάιντλ, Πάβελ Παβλικόφσκι, Κέλι Ράιχαρτ, Ξαβιέ Ντολάν και Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι.
Ματιές στα Βαλκάνια
Συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια παρουσίας και θα μας υποδεχθούν με ένα επετειακό αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει ταινίες που ανέδειξαν το σινεμά των Βαλκανίων και έγιναν σημεία αναφοράς της σύγχρονης πορείας του. Φυσικά δε θα λείψουν και οι νέες παραγωγές δημιουργών όπως του Κορνέλιου Πορομπόιου («Όταν Βραδιάζει στο Βουκουρέστι ή Μεταβολισμός»), του Ρεχά Ερντέμ με την αντιπολεμική ταινία «Τζιν», του Βίνκο Μπρέσαν με την κωμωδία «Τα Παιδιά του Ιερέα» αλλά και πρωτοεμφανιζόμενων, όπως της Ντενίζ Ακτσάι («Σπίτι Κανενός»).

Οι Ελληνικές Ταινίες
Οκτώ ελληνικές ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα στη φετινή διοργάνωση, οι οποίες εντάσσονται στο Διαγωνιστικό, στο Ελληνικό Πρόγραμμα και στις Ειδικές Προβολές. Ακόμη στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αγοράς εντάσσονται και 22 ακόμη ταινίες, όπου θα αναζητήσουν τη δική τους ευκαιρία για προώθηση.

Οι ταινίες
1. Goldfish / Θάνος Τσαβλής, Ελλάδα
2. Miss Violence / Αλέξανδρος Αβρανάς, Ελλάδα
3. Wild Duck / Γιάννης Σακαρίδης, Ελλάδα
4. Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά / Ελίνα Ψύκου, Ελλάδα-Τσεχία
5. Η τελευταία φάρσα / Βασίλης Ραΐσης, Ελλάδα
6. Να κάθεσαι και να κοιτάς / Γιώργος Σερβετάς
7. Ο προφήτης / Δημήτρης Πούλος, Ελλάδα
8. Ο χειμώνας / Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας, Ελλάδα-Μεγ. Βρετανία

Νεανική Οθόνη
Το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μια ενδιαφέρουσα πλευρά της διοργάνωσης που προσφέρεται για να γνωρίσουν οι μικροί φίλοι μ’ έναν διαφορετικό τρόπο τον κόσμο του κινηματογράφου.

ΑΓΟΡΑ
Η Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 9 Νοεμβρίου 2013 στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

Ο κύκλος της Αγοράς του περιλαμβάνει:
9ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (5-9 Νοεμβρίου 2013)
Τα Agora Works in Progress (7 Νοεμβρίου 2013)
Το Agora Film Market με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (2–9 Νοεμβρίου 2013)

Η Ταινία Λήξης
Η αυλαία της φετινής διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν, παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη. Η ταινία πρόκειται για ένα βαθιά ανθρώπινο road movie που εστιάζει στη γλυκόπικρη σχέση ενός πατέρα με το γιο του, οι οποίοι ταξιδεύουν εκεί για να εισπράξουν τα κέρδη ενός αμφιβόλου γνησιότητας λαχείου. Στο ρόλο του πατέρα συναντάμε τον Μπρους Ντερν, σε μια έξοχη ερμηνεία που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ των Καννών.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
Κωνσταντίνος Βήτα - Μετασχηματισμοί / Transformations live
Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013, 22:00
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σκηνή Βασιλικού Θεάτρου
Fanfara Transilvania
Πέμπτη 7/11/2013, 22:30, Αποθήκη Γ, Λιμάνι (Είσοδος ελεύθερη)
Πάνος Μουζουράκης – The Big Band Project
Σάββατο 9/11/2013, Αποθήκη Γ’, Λιμάνι, 23.30 (Είσοδος με προσκλήσεις)

More Info
Official site: tiff.filmfestival.gr

Αίθουσες:
Ολύμπιον
Παύλος Ζάννας
Αποθήκη 1 (Λιμάνι)
Αίθουσα John Cassavetes
Αίθουσα Stavros Tornes
Αποθήκη Δ (Λιμάνι)
Αίθουσα Frida Liappa
Αίθουσα Tonia Marketaki

Εισιτήρια:
Εκδοτήρια εισιτηρίων: Πλατεία Αριστοτέλους & Λιμάνι
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-24:00
On-line πωλήσεις: www.filmfestival.gr/tickets
Κέντρο Τηλεφωνικών Κρατήσεων: 2312202250
Τιμή εισιτηρίου: €6

Η ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο, τα αφιερώματα στους Αλέν Γκιροντί και Κλερ Σιμόν, το επετειακό αφιέρωμα του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, καθώς και η Αγορά του 54ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Η συμμετοχή της ταινίας έναρξης, η οποία εντάσσεται στην ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», χρηματοδοτείται, μεταξύ άλλων δράσεων του 54ου ΦΚΘ, από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.
Keywords
θεσσαλονικη, φεστιβαλ κινηματογραφου, φεστιβαλ, Τελετή Έναρξης, σημαίνει, νέα, wild, duck, βουλη, agora, φκθ, γαλλια, lux, circle, felix, giant, τζιν, miss, ελλαδα, film, market, road, movie, θεατρο, big, site, tiff, john, πεπ, συμμετοχή, γιωργος φουντας, αιγυπτος, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, Τελετή Λήξης, εκλογες ηπα, giant, σλοβακία, αυλαια, βημα, ελληνικες ταινιες, ηπα, θαλασσα, ονειρα, πλαισιο, προγραμμα, σινεμα, ταινιες, φκθ, αγνωστος, αγορα, ατμοσφαιρα, βητα, βρισκεται, γινει, δικη, δικτυο, εγωιστης, ευκαιρια, αιθουσα, ελινα, η τελετη, θαυμα, κυκλος, κουβα, κωμωδια, ληξη, ματια, μεξικο, παιδια, πεπ, πωλησεις, ρολο, σαββατο, συμμετοχή, σκηνοθετες, συγχρονο, ταε, τμημα, τριτη, τσεχια, φυσικα, ψηφιακη, κωνσταντινος, agora, big, circle, δημητρης, duck, ενωση, road, felix, φιλοι, film, john, χωρα, κομματι, lux, miss, market, ποτο, movie, σημαίνει, site, σκηνη, tiff, θανος, wild, χειμωνας
Τυχαία Θέματα