Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Ενίσχυση πολιτικής προστασίας και «άνοιγμα» στην Ινδία στο επίκεντρο

14:53 4/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Νίκου Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, με την κοινή θέση των μερών ότι «Η σχέση που έχουμε παγιώσει είναι εξαιρετικά ανθεκτική».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τις συζητήσεις απασχόλησαν πολλά πεδία κοινών ενδιαφερόντων, αλλά και η δυνατότητα επέκτασης της μεταξύ των τριών χωρών συνεργασίας, όχι μόνο με τις ΗΠΑ, που είναι

στενός σύμμαχος, αλλά και με την Ινδία. «Να προσκαλέσουμε και τον Ινδό πρωθυπουργό να αποτελέσει μέρος της τριμερούς του χρόνου», δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης.

«Επιπροσθέτως, όσον αφορά στην πολιτική προστασία, όλοι δοκιμαστήκαμε αυτό το καλοκαίρι από τις μεγάλες πυρκαγιές. Ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ισραήλ και την Κύπρο για την υποστήριξή τους. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να συντονίσουμε τις δραστηριότητα στην Πολιτική προστασία και ενδεχομένως να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή του Ισραήλ στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», ανέφερε.

Σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα, υπάρχει μεγάλη σχέση, προφανής με την Κύπρο και πιο μακρά αλλά και με το Ισραήλ. «Θα συνεργαστούμε (και σε θέματα τρομοκρατίας) και σε ζητήματα που δεν δημοσιοποιούνται καταδεικνύουν το βάθος των σχέσεών μας. Θα ήθελα να θυμηθούμε το παλιό ρητό ότι αν πας γρήγορα, πας μόνος. Αν θες να πας μακριά, πας μαζί. Ανυπομονώ να πάμε και γρήγορα και μακριά», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Βασικά σημεία της ομιλίας ΜητσοτάκηΕνέργεια η Ελλάδα είναι σημείο εισόδου φυσικού αερίου. Για να δούμε πως το ισραηλινό και κυπριακό φυσικό αέριο μπορούν να εξαχθούν προς την ΕΕη πολιτική προστασία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας λόγω των πυρκαγιών.Περισσότερη συνεργασία θα κάνει περισσότερο καλό.Σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα. Με την Κύπρο είναι προφανής αυτή η σχέση, αλλά και με το Ισραήλ μπορούμε να κάνουμε πολλά. Σας διαβεβαιώ ότι θα συνεργαστούμε στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.Αν θες να πας γρήγορα πας μόνος, αν θες να πας μακριά πας μαζί. Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu μετά το πέρας των εργασιών της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής.

 
Keywords
Αναζητήσεις
trimeris-elladas-kyprou-israil-enischysi-politikis-prostasias-kai-anoigma-stin-india-sto-epikentro.htm
Τυχαία Θέματα