Τουρκία: Στο 69,8% «εκτοξεύτηκε» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

18:01 5/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας επιταχύνθηκε στο 69,8% σε ετήσια βάση για τον μήνα Απρίλιο, ανέφερε το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο. Οι υψηλότερες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε ετήσια βάση σημειώθηκαν στην εκπαίδευση, με άλμα 103,86%, και στα ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια, με αύξηση 95,82%.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός της Τουρκίας σκαρφάλωσε κατά 3,18%, με αιχμή τις αυξήσεις των τιμών στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό, καθώς και στα ξενοδοχεία, καφετέριες και εστιατόρια.

Ο πληθωρισμός του Απριλίου σηματοδοτεί την υψηλότερη ετήσια αύξηση από τον Νοέμβριο

του 2022, όταν ήταν περίπου 85%.

Αν και πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νούμερο, η ανάγνωση του ΔΤΚ τον Απρίλιο που άγγιξε σχεδόν το 70% ήταν στην πραγματικότητα ένα μικρότερο άλμα από αυτό που ανέμεναν πολλοί αναλυτές. Αλλά οι όποιες ελπίδες για μείωση των επιτοκίων είναι πολύ μακριά, δήλωσαν οι οικονομολόγοι.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 50%, επικαλούμενη τη συνεχιζόμενη ανάγκη να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού στη χώρα. Η τράπεζα δήλωσε τον Μάρτιο ότι «η αυστηρή νομισματική στάση θα διατηρηθεί μέχρι να παρατηρηθεί σημαντική και διαρκής μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού».

«Η ελαφρώς μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση του τουρκικού πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 69,8% ετησίως (συναίνεση 70,3%) προσφέρει ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν αμβλυνθεί και πάλι», έγραψε σε σημείωμά του την Παρασκευή ο Liam Peach, ανώτερος οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών της Capital Economics με έδρα το Λονδίνο.

«Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά δεν είμαστε εξίσου αισιόδοξοι για τον ρυθμό του αποπληθωρισμού… Σε αυτό το πλαίσιο, εξακολουθούμε να μην περιμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα στραφεί σε περικοπές μέχρι το επόμενο έτος».

Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-sto-698-ektoxeftike-o-plithorismos-ton-aprilio.htm
Τυχαία Θέματα