Τουρίστες εναντίον Ακρόπολης, καύσωνας εναντίον τουριστών και ένα δυστύχημα που περιμένει να συμβεί

19:20 10/7/2023 - Πηγή: Emea.gr

Με την Αθήνα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διστακτικών να επισκεφτούν τα νησιά τουριστών, η Ακρόπολη αλλά κυρίως οι ίδιοι οι τουρίστες, οι ξεναγοί και οι αρχαιοφύλακες ταλαιπωρούνται αφάνταστα εδώ και περίπου 20 μέρες. Συγχωρέστε μου την σκληρότητα του σχολίου που ακολουθεί, όμως η Ελλάδα (ως επιχειρήσεις και υπουργεία Πολιτισμού

και Τουρισμού) δείχνει να κινείται σε τουρισμό της αρπαχτής, της μιας χρονιάς, να πάρουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούμε από τους τουρίστες, να τους «δαγκώσουμε» και του χρόνου τα ίδια. Τακτικές περασμένων δεκαετιών που μια ολόκληρη γενιά δεν γνώρισε ποτέ. Δυστυχώς αυτό γράφεται γνωρίζοντας πως αδικούμε αρκετούς επαγγελματίες, όμως η ζυγαριά value for money, επιβεβαιώνει το σχόλιο αυτό. 

Ξεχνάνε πως υπάρχουν κοινωνικά δίκτυα και μεγάλα μέσα ενημέρωσης που μπορούν να σε ρεζιλέψουν διεθνώς σε λίγες ώρες, είτε έχεις δίκιο είτε άδικο.

Αυτή η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στο Αθηνολόγιο, τραβήχτηκε από την ξεναγό Σ. Θεωνά και δείχνει την κοσμοσυρροή πάνω στην Ακρόπολη. Βέβαια από το πρωί οι ουρές για την άνοδο στον ιερό χώρο, έναν χώρο Παγκόσμια Πολιτιστικής Κληρονομιάς που απλά έχουμε την τύχη να προστατεύουμε, ήταν εκατοντάδων μέτρων. Πολλοί τουρίστες φεύγουν απογοητευμένοι περιμένοντας στην ουρά κάτω από τον καυτό ήλιο για μια, δύο ή περισσότερες ώρες. 
Ας αφήσουμε την περιγραφή του Αθηνολογίου, που …είναι μετρημένη σε σχέση με δημοσιογραφικούς οργανισμούς και ανήκει σε πρώην ξεναγό με εμπειρία δεκαετιών.

«Η Ακρόπολη είναι εκτός ελέγχου εδώ και πολύ καιρό και δεν υπάρχει και καμιά πρόθεση το θέμα να λυθεί αν και υποτίθεται έγιναν κινήσεις για την ατέλειωτη ουρά. Ένα εξαιρετικά κακό εργασιακό περιβάλλον για τους ξεναγούς που ουρλιάζουν καιρό χωρίς αποτέλεσμα, μια υπερβολικά δυσάρεστη και επικίνδυνη εμπειρία για τους επισκέπτες που πλέον μοιράζονται τις αρνητικές τους εμπειρίες στο διαδίκτυο… Ατέλειωτες ουρές όχι λόγω επισκεψιμότητας αλλά εξαιρετικά κακής οργάνωσης, ένα ασανσέρ για ακόμα με κινητικά προβλήματα που λειτουργεί όποτε θέλει και με περιορισμένο ωράριο. Οι δε διαστρώσεις υποτίθεται έγιναν για εμποδιζόμενα άτομα. Πείτε μου βλέποντας την φωτογραφία ένα εμποδιζόμενο άτομο που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε τέτοιες απάνθρωπες συνθήκες. Ακούω για τραυματισμούς, για φωνές, τσακωμούς και ένα υπερβολικά αρνητικό κλίμα. Το εθνικό μας μνημείο κατάντησε ένα ανέπνευστο τσίρκο χωρίς ενέργεια, χωρίς πνοή, ένας βραχνάς για όλους, εκτός από εκείνους που τον απομυζούν. Αν είχα μια συμβουλή να δώσω θα ήταν να δει κάποιος επισκέπτης την Ακρόπολη από μακριά, μόνο έτσι θα μπορούσε να την απολαύσει. Αυτή η εικόνα που βλέπετε είναι ο λόγος που εγώ αποσύρθηκα σαν ξεναγός. Δεν το δέχομαι!»

Skip the line και άλλοι μύθοι

Το εισιτήριο για την Ακρόπολη κοστίζει 20 ευρώ! Γδέρνουμε τους τουρίστες που περιμένουν δύο ώρες στην ουρά και τους κοροϊδεύουμε και από πάνω. Γιατί πουλάμε από 22 έως 27 ευρώ εισιτήριο “Skip the line” ή πέρνα την ουρά και…μαντέψτε! Ο τουρίστας περιμένει στην ουρά, γιατί δεν υπάρχει ξεχωριστός έλεγχος των ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Απλά δεν χρειάζεται να πηγαίνει πάνω στα εκδοτήρια και να επιστρέφει κάτω, να περάσει το όμορφο διωράκι του στην ουρά. Πέρα από αυτό, μόνο τα πολύ μεγάλα γκρουπ, μπορούν να περάσουν την ουρά, δημιουργώντας απίστευτο εκνευρισμό σε όσους περιμένουν  καρτερικά την σειρά τους αφυδατωμένοι από τον ήλιο και την πολυκοσμία (Σ.σ. Το ανθρώπινο σώμα παράγει θερμαντική ενέργεια εκατοντάδων watt).

Βέβαια είχε εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη με εισόδους ταχείας διέλευσης για τα διαδικτυακά εισιτήρια αλλά μετά την ανάληψη  του Υπουργείο Πολιτισμού από την Λίνα Μενδώνη, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε. Οι ξεναγοί όντως φωνάζουν εδώ και μήνες. Τώρα δε με τα κρουαζιερόπλοια, η κατάσταση μετά τις 10 είναι αποκαρδιωτική. Γιατί αν έρθει ταυτόχρονα 5 κρουαζιερόπλοια των τριών χιλιάδων ανθρώπων για να δουν τον Παρθενώνα, αντίο ζωή. Κόλλησε το σύμπαν και πως να μην κολλήσει; Οι αυτόματοι πωλητές των εισιτηρίων δεν λειτουργούν, το ασανσέρ ΑΜΕΑ δεν λειτουργεί και αν λειτουργήσει τι να το κάνει κανείς που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι; Ας πούμε εδώ πως η βάρδια του τεχνικού του ανεκλυστήρα τελειώσει στις 14:30. Σε περιπτώσεις που ο ανελκυστήρας χάλασε, η πυροσβεστική ανέλαβε να κατεβάσει τους επισκέπτες με αναπηρία. Περισσότερες από 5 φορές φέτος η Πυροσβεστική κλήθηκε να κατεβάσει ΑΜΕΑ.  

Οι ξεναγοί είναι οι άτυχοι που πρέπει να απαντούν σε επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις χιλιάδων ανθρώπων, που αφορούν τα ίδια πράγματα; Πώς θα ανέβω, αν με το εισιτήριο “Skip the Line” μπορώ να περάσω την ουρά, που μπορώ να ενημερωθώ για τα μνημεία (αυτοί που δεν έχουν ξεναγό), που έχει σκιά, που μπορώ να κάτσω, πως να μην σκοτωθώ; Σε τέτοιες συνθήκες πολυκοσμίας, πάνω στο Ιερό Βράχο δεν βλέπεις που πατάς και οι τραυματισμοί είναι συχνοί.

Σχεδιασμός δεύτερης εισόδου ή εξόδου δεν μπορεί να υπάρξει καθώς αρμόδιοι είναι το ΚΑΣ και η UNESCO. Εκτός αν γίνει κάποια άλλη αρπαχτή, όπως με τον ανελκυστήρα ή το τσιμέντωμα… Να σημειωθεί πως το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των κρουαζιέρων και του μαζικού τουρισμού, ενώ στα ηλεκτρονικά εισιτήρια δεν υπάρχει time slot, ώστε κάποιος να υποχρεούται να επισκεφθεί το μνημείο σε συγκεκριμένη ώρα. Ούτε στα ηλεκτρονικά εισιτήρια των κρουαζιέρων που αγοράστηκαν ως «πακέτο». Με αποτέλεσμα όλοι να επισκέπτονται την Ακρόπολη από τις 9 μέχρι τις 12 το πρωί, να τους πιάνει ο καυτός μεσημεριανός ήλιος, σε συνθήκες που οι επισκέπτες είναι χιλιάδες. Δηλαδή με άμεσο κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Χωρίς σχεδιασμό για έκτακτα καιρικά φαινόμενα ή σεισμό. Εκαπίδευση ή οργάνωση. Να αναφερθεί πως η κ. Μενδώνη σύστησε στο Υπουργείο Πολιτισμού το 2022 επιτροπή για το ζήτημα διαχείρισης των επισκέψεων επιβατών κρουαζιερόπλοιων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Εξαιρετική δουλειά έκαναν, τους ευχαριστούμε πολύ, ας πάνε σπίτι τους.

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό φέτος είναι κακή και καταστρέφουμε όλα όσα χτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ακόμα χειρότερα τα καταστρέφουμε για την κρουαζιέρα που αφήνει ελάχιστο κέρδος στον τουριστικό τομέα (πέρα από την περιβαλλοντική επιβάρυνση), για να αγοράσει κάποιος ένα μαγνητάκι με σαπούνι και να γυρίσει πίσω στη βαρκούλα του. Δεν είναι ταξικό το ζήτημα, πως οι επισκέπτες της κρουαζιέρας, δεν αφήνουν χρήματα στις χώρες υποδοχής. Είναι καθαρά ζήτημα προτεραιοποίησης των ειδών του τουρισμού που θέλουμε. Στο ζύγι η κρουαζιέρα, απαιτεί μεγάλες ποσότητες ενέργειας, προσλήψεις χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες για ελάχιστους μήνες τον χρόνο και επιβαρύνει δυσανάλογα το περιβάλλον σε σχέση με τα προτερήματα. 

Οι δε επενδύσεις σε προβλήτες για να υποδέχονται κρουαζιερόπλοια, μπορούν να μετατραπούν σε οτιδήποτε ωφέλιμο κρίνουν τα αρμόδια υπουργεία. Καλύτερα να αποδεχθείς την ήττα σου στην στόχευση της κρουαζιέρας ως προτεραιότητα, παρά να δημιουργήσεις προβλήματα σε όλες τις υπόλοιπες υποκατηγορίες τουρισμού.

Ανακοίνωση των αρχαιοφυλάκων για τα φαινόμενα λιποθυμιών στον αρχαιολογικό χώρο

Θέμα: Καύσωνας και αρχαιολογικοί χώροι

Η ΠΕΥΦΑ καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ να εκδώσει άμεσα τις απαραίτητες οδηγίες για την αντιμετώπιση του επικείμενου καύσωνα, τόσο για τους εργαζόμενους στους αρχαιολογικούς χώρους, όσο και τους επισκέπτες.

Επίσης, ζητά από την πολιτική ηγεσία να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή στους ημερήσιους μόνιμους και ΙΔΟΧ αρχαιοφύλακες του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Καλούμε την κυβέρνηση να σκεφτεί το δίκαιο του αιτήματος των αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι εργάζονται με ακραίες καιρικές συνθήκες, είτε το καλοκαίρι, είτε το χειμώνα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των αρχαιολογικών μας χώρων. Παρόλα αυτά και παρά τις δεσμεύσεις της Υπουργού, μέχρι και τώρα δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η εκτελεστική γραμματεία

         της ΠΕΥΦΑ.

 

Keywords
αθηνα, Ακρόπολη, ελλαδα, εισιτήρια, αμεα, unesco, time, slot, υππο, καλοκαιρι, επιδομα, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, ογα επιδοματα, σχεδιο αθηνα, χωρες, το θεμα, αμεα, δουλεια, ηγεσια, ηττα, θεμα, μνημειο, νησια, πυροσβεστικη, τυχη, υπουργειο πολιτισμου, φωτογραφια, ωρα, time, ανθρωπινο σωμα, αναπηρια, ασανσερ, απιστευτο, απλα, ατομο, βρισκεται, γινει, δυστυχως, δειχνει, δικτυα, ευρω, υπαρχει, εισιτήρια, ενεργεια, επενδυσεις, ζυγαρια, ζωη, ζητα, ζωων, ιδια, ηλιος, υπηρεσιες, εικονα, κυβερνηση, κλιμα, κρουαζιερα, κρουαζιεροπλοια, λειτουργια, μακρια, μηνες, μνημεια, ωφελιμο, περιβαλλον, πνοη, προβληματα, προσληψεις, πρωι, σαπουνι, σειρα, σωμα, σπιτι, συμπαν, σχεδιο, υππο, χειροτερα, ωρες, ανηκει, ασφαλεια, data, δικιο, ερωτησεις, εθνικο, ηλεκτρονικα, υπουργειο, μελετη, ουρα, slot, unesco
Αναζητήσεις
touristes-enantion-akropolis-kafsonas-enantion-touriston-kai-ena-dystychima-pou-perimenei-na-symvei.htm
Τυχαία Θέματα