Τουλάχιστον είμεθα Ευρώπη: Πώς «βγαίνει» ο μήνας του κατώτατου μισθού και του πληθωρισμού

17:52 12/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

Με τα προϊόντα να έχουν τιμές που θυμίζουν απαύγασμα Ελβετίας – Γερμανίας με μια εσάνς Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί κόμβο πολιτισμικό, ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και «ασφαλή» προορισμό για διακοπές. Ασφαλή υπό την έννοια ότι ο μέσος πολίτης με τον κατώτατο μισθό, νιώθει ασφαλής ότι δε θα…αλλάξει ο μπερντές του προς τα πάνω.

Ενοίκια

Ας μιλήσουμε για την Αθήνα, στην οποία τα ενοίκια έχουν φθάσει σε επίπεδα που δεν επιτρέπουν σε έναν άνθρωπο να νοικιάσει

μόνος του και να ζει αξιοπρεπώς, ενώ παίρνει 667 ευρώ καθαρά τον μήνα. Παράδειγμα σε αυτό, ένα διαμέρισμα των 30 τ.μ. στην Κυψέλη, κατασκευή του 1978, όχι επιπλωμένο και χωρίς σύγχρονα κουφώματα, στα 330 ευρώ. Και η αναφορά γίνεται σε μια τοποθεσία που δε θεωρείται και… tres extravagant.

Με τις ίδιες προδιαγραφές, σε μια περιοχή όπως το Κολωνάκι οι τιμές σαφώς και αγγίζουν τα 450 ευρώ και άνωθεν.

Σουπερμάρκετ

Με τις νέες αυξήσεις στα προϊόντα που χρειάζεται ο μέσος καταναλωτής για τη διάρκεια ενός μήνα, το προσωπικό μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε τουλάχιστον 150 ευρώ και αυτό έπειτα από προσεκτική έρευνα αγοράς και φυσικά σε όσα έχουν εκπτώσεις και επιδέχονται αγορά μέσω bonus.

Έξοδοι

Ο πολίτης που δεν οδηγάει και θέλει να μετακινηθεί στον χώρο εργασίας του, θα πρέπει να πληρώσει στην καλύτερη περίπτωση για μια μηνιαία κάρτα μέσων, 30 ευρώ. Το κόστος που θα πληρώσει με το μεταφορικό του μέσο εξαρτάται από την απόσταση προφανώς και δεν αφορά αυτήν τη συζήτηση.

Είμαστε ήδη στα 330+150+30= 510 ευρώ.

Ρεύμα, νερό, ίντερνετ, τηλέφωνο

Ένα άτομο που κάνει μια μέση κατανάλωση ρεύματος, μια μέση κατανάλωση νερού, έχει ένα πακέτο ίντερνετ των 25 ευρώ για 50mbps και κινητό τουλάχιστον 10 ευρώ τον μήνα για λεπτά και δεδομένα, θα πληρώσει συνολικά 40+3+25+10= 78 ευρώ.

Είμαστε ήδη στα 588 ευρώ. Υπολείπονται άλλα 79 ευρώ.

Τώρα, κοιτάξτε, ένας άνθρωπος που δουλεύει 40 ώρες την εβδομάδα, θα θέλει να πάει και και σε κάποια εκδήλωση ψυχαγωγική ή αν όχι αυτό, έστω για μία έξοδο την εβδομάδα που υποθέτουμε ότι θα κοστίσει 10 ευρώ. Δηλαδή τον μήνα 40 ευρώ.

Λεφτά που δε μένουν στις τσέπες, ούτε στα πορτοφόλια

Μετά από 39 ευρώ υπόλοιπο λογαριασμού, μπορεί ο μισθωτός του κατώτατου μισθού να αποταμιεύσει 390 ευρώ σε 10 μήνες. Βέβαια όταν θα πάει διακοπές θα γυρίσει δίχως χρηματικό υπόλοιπο και θα πρέπει ξανά να περάσει ο επόμενος χρόνος στον οποίον θα βασιστεί στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και στο επίδομα αδείας. Σε βάθος 10 ετών θα έχει καταφέρει να μαζέψει περίπου 5000 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό, αν υποθέσουμε και κάποιο έκτακτο έξοδο, αλλά και ότι ο μισθός δε θα ανέβει ουσιαστικά.

Ευτυχείτε, μετά τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τη γενικότερη οικονομική ανεπάρκεια που επικρατεί, μπορεί ένας Έλληνας του κατώτατου μισθού να είναι ευτυχισμένος…στα όνειρά του.

Keywords
Αναζητήσεις
toulachiston-eimetha-evropi-pos-vgainei-o-minas-tou-katotatou-misthou-kai-tou-plithorismou.htm
Τυχαία Θέματα