Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα «υπόσχεται» δημοσιονομική σταθερότητα

13:43 14/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα καταβάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται να «αποκαλυφθούν» δημοσιονομικές παρεμβάσεις σε βάθος τετραετίας, καθώς και τα εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια.

Όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να υποβάλουν Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τις κατευθύνσεις που θα δώσει τον Ιούνιο, σε κάθε κυβέρνηση, η Κομισιόν.

Το

Πρόγραμμα Σταθερότητας αναμένεται να είναι ένα 5σέλιδο κείμενο με βασικούς πίνακες, το οποίο θα καλύπτει την περίοδο 2023- 2025. Για τις βασικές παραδοχές του συνοπτικού κειμένου, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αναφέρει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 υπολογίζεται στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ θα προβλέπεται ανάπτυξη 2,5% σε μέσα επίπεδα έως και το 2027.

Όπως έχει αναφέρει ο Κ. Χατζηδάκης, «εάν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές». Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε ότι «συνδυάζουμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, δηλαδή να κρατάμε τα υπερπλεονάσματα για τις δύσκολες χρονιές, με τη δική μας πολιτική βούληση, ώστε να έχουμε σταθερή, στιβαρή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική, όπως θα έκανε κάθε συνετός νοικοκύρης. Ακριβώς επειδή ζούμε σε ασταθές περιβάλλον, πρέπει να έχουμε στην άκρη περισσεύματα και να τα χρησιμοποιούμε στις δύσκολες στιγμές».

Σε «μετάφραση», η δήλωση του υπουργού σημαίνει πως τυχόν υπερεισπράξεις στα έσοδα δεν συνεπάγονται έκτακτες ενισχύσεις, αλλά θα οδεύουν κυρίως προς τη μείωση του χρέους, που θα είναι το πρωτεύον και στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Σημειώνεται πως οι οδηγίες της Κομισιόν θα είναι δεσμευτικές όχι μόνο για το 2025, αλλά για την τετραετία 2025- 2028.

Παράλληλα, ανά έτος οι Βρυξέλλες θα ενημερώνουν τα κράτη- μέλη για το ποια θα πρέπει να είναι η αύξηση των «καθαρών» πρωτογενών δαπανών την επόμενη χρονιά. Η αύξηση θα διαφοροποιείται από χώρα σε χώρα, και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα βασίζεται στις προβλέψεις της Κομισιόν για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό κ.λπ. .Σε περίπτωση που μια χώρα επιτυγχάνει υπερπλεόνασμα, δεν θα μπορεί να το διαθέτει για φοροελαφρύνσεις ή εισοδηματικές ενισχύσεις, εάν έτσι υπερβαίνει το ετήσιο όριο αύξησης των δαπανών.

Ωστόσο, η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών θα λαμβάνεται υπόψη σε περίπτωση κατά την οποία σημειώνεται υπέρβαση των ορίων των «καθαρών» πρωτογενών δαπανών. Τότε, θα εξετάζεται εάν η εν λόγω υπέρβαση οφείλεται στις αμυντικές δαπάνες.

Σημειώνεται ότι για την πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους στο βασικό σενάριο του πρόσφατου Debt Monitor οι τεχνοκράτες της Κομισιόν είχαν υπολογίσει ότι για να υποχωρήσει το δημόσιο χρέος στο 116,4% το 2034, η χώρα θα πρέπει να επιτυγχάνει ρυθμούς ανάπτυξης 0,8% σε μέσα επίπεδα και πρωτογενή πλεονάσματα 2,6% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο.

Keywords
Αναζητήσεις
to-mesoprothesmo-programma-yposchetai-dimosionomiki-statherotita.htm
Τυχαία Θέματα