Το 2023 «θεμέλιος λίθος» για ένα παραγωγικότερο 2024

Του Γιάννη Διονάτου
Είθισται το τελείωμα μιας χρονιάς από πολλούς να εκλαμβάνεται ως ευκαιρία ενός flash-back στις 365 ημέρες που πέρασαν, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες, τα επιτεύγματα, τις δυσκολίες, τις χαρές, τους προβληματισμούς, καθώς επίσης τις ελπίδες, τις προσδοκίες, αλλά και τις αγωνίες που γεννά η επόμενη ημέρα, το Νέο Έτος, οι 365 ημέρες που έπονται. 

Βέβαια, δεν εκλείπουν και όσοι δράττονται της ευκαιρίας για αναστοχασμό και προσδιορισμό της κατεύθυνσης στην οποία σκοπεύουν να προχωρήσουν κατά τη διάρκεια του 2024. 

Αναμφίβολα, το 2023 αποτέλεσε χρονιά

– σταθμό για την χώρα μας και την διαδικασία ωρίμανσης, μα και μετεξέλιξης της εθνικής μας οικονομίας εν συνόλω, αλλά και επιμέρους. 

Βλέπετε, οι πολλαπλές αναβαθμίσεις της από μέρους καταξιωμένων διεθνών οίκων, που νομοτελειακά οδήγησαν στην επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ανάγεται – σε επίπεδο σημασίας – στην θεμέλια βάση της μελλοντικής πορείας εξέλιξης της οικονομίας και των δεδομένων της, περαιτέρω άνθισης των επενδύσεων, της δυναμικής ανάπτυξης συγκεκριμένων καθετοποιημένων κλάδων, της βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος και τέλος της αύξησης των μισθολογικών αποδοχών.

Το τελευταίο αποτελεί καίριας σημασίας, περίπου «κλειδί», για την επίτευξη μιας σταδιακής ανέλιξης ων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας προς την πορεία σύγκλισης με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Μάλιστα, το γεγονός πως τα στοιχεία που καταγράφουν και αποτυπώνουν την ανάπτυξη εντός και εκτός των συνόρων της πατρίδας μας, καταδεικνύουν μια αντιστρόφως ανάλογη πορεία, με την Ελλάδα να ανέρχεται και βασικές αγορές-βαρόμετρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να κατέρχονται, εκτιμάται πως η πολυπόθητη σύγκλιση και το same page θα επιτευχθεί – καλώς εχόντων των πραγμάτων- αισθητά νωρίτερα σε σχέση με ότι σχεδιαζόταν μέχρι πρότινος.

Ζητούμενο σε κάθε πτυχή και κατεύθυνση είναι η ύπαρξη σταθερότητας και η αποφυγή της εμφάνισης κάποιου «σκοπέλου» με τη σημασία και τη δυναμική λ.χ. μιας mega-πανδημίας, ενός αποσταθεροποιητικού γεγονότος, πάντοτε από εξωτερικής σκοπιάς, το οποίο δύναται να «παγώσει» ή να αποτρέψει το Ελληνικό… θαύμα να εξελιχθεί έτι περαιτέρω.

Μάλιστα, καθώς κατά το πρώτο δίμηνο του ερχόμενου έτους η κυβέρνηση έχει κυκλώσει 2-3 σημαντικά ταξίδια (λ.χ. Νέα Υόρκη, Νέο Δελχί και Κωνσταντινούπολη) στην ατζέντα τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και σημαινόντων υπουργών και στελεχών της, είναι εξαιρετικά πιθανό πως το «αποτύπωμα» τους θα είναι εξόχως αποδοτικό, με αποτέλεσμα να «μεταφραστούν» σε ροή φρέσκου χρήματος, με την μορφή επενδύσεων προς τη χώρα μας. 

Κάτι που σημαίνει πρόσθετη ανάπτυξη, παραγωγή πλούτου και –φυσικά- νέες θέσεις εργασίας. Από τον 4ο μήνα και έπειτα, με τον τουρισμό να επανέρχεται -εκ νέου- δυναμικά στο προσκήνιο, αναμένεται μια ακόμη χρονιά-ρεκόρ σε τουριστικά έσοδα.

Δίχως άλλο, η Ελλάδα, δέκα – και πλέον – χρόνια έπειτα από την πλήρη απαξία της, βιώνει την αντιστροφή της ιστορίας, γράφοντας το δικό της Success Story, απολαμβάνοντας επαίνους από τους μέχρι χθες «κατηγόρους» της.

Τα πάντα, βέβαια, εκκινούν από την σταθερότητα, την αποφασιστικότητα, την οξυδέρκεια και την οραματική προσέγγιση του… καπετάνιου της χώρας, ο οποίος αποδεικνύεται καθημερινά πως γνωρίζει το «παιχνίδι» της οικονομίας, προβαίνοντας σε αποδοτικές κινήσεις για και προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Εύχομαι Καλή Χρονιά με υγεία προς όλους!

Keywords
Αναζητήσεις
to-2023-themelios-lithos-gia-ena-paragogikotero-2024.htm
Τυχαία Θέματα