Τι εκτιμούν οι επικεφαλής των 4 συστημικών τραπεζών για την ελληνική οικονομία

Στο κοινό συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις δείχνουν ανθεκτικότητα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των διευθυνόντων συμβούλων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που έγιναν με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου του 2022.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών τόνισαν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χρηματοδοτεί την ελληνική

οικονομία και το επιχειρείν διαθέτοντας ισχυρή κερδοφορία, κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπογράμμισαν επίσης ότι τα προγράμματα μετασχηματισμού των τραπεζών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και οδηγούν το τραπεζικό σύστημα στην επόμενη ημέρα προς όφελος της πελατείας τους.

Οι εκτιμήσεις των τεσσάρων για την ελληνική οικονομία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου επισήμανε ότι σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης το 2023 και μετά, λόγω της διαφορετικής φάσης στον οικονομικό κύκλο για την ελληνική οικονομία, και της βελτιωμένης ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς επισήμανε ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επιδεικνύει ανθεκτικότητα έναντι των δυσχερών συνθηκών που απορρέουν από την ενεργειακή κρίση, με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας να παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στη ζώνη του ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ.Μυλωνάς, ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, με τα έως τώρα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα ανέλθουν σε νέο ιστορικό υψηλό εφέτος. Παράλληλα, η κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα, οι θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης ύψους 13 δισ. ευρώ περίπου, σε ακαθάριστη αξία, βοηθούν να μετριαστεί ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην πραγματική οικονομία. Η κεκτημένη δυναμική λόγω των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων του εννεαμήνου 2022, τα αμυντικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, όσον αφορά τη θέση της στον επιχειρηματικό και πιστωτικό κύκλο, η ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που έχουν σφυρηλατηθεί μέσα από πολυετείς αναδιαρθρώσεις και διατηρούν χαμηλά επίπεδα μόχλευσης, καθώς και η ανάκαμψη των επενδύσεων με οδηγό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), καθιστούν την Ελλάδα σχετικά ανθεκτική απέναντι στις οικονομικές πιέσεις, εκτίμησε ο κ. Μυλωνάς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ανέφερε ότι καθώς η γεωπολιτική αστάθεια ρίχνει τη σκιά της στη μακροοικονομική εικόνα σε παγκόσμιο επίπεδο, η ελληνική οικονομία σημείωσε ισχυρές επιδόσεις και βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση να διαχειριστεί εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% το 2023, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, απόδειξη της ανθεκτικότητας που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία. Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ και η συνεχιζόμενη, αξιοσημείωτη εισροή επενδύσεων στην Ελλάδα, προοιωνίζονται συνέχιση της επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, πρόσθεσε.

Διαβάστε περισσότερα στο govnewsGR.

Keywords
Τυχαία Θέματα