Τι είπε ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης για τα μερίσματα 1,1 δισ. ευρώ και τα buybacks

15:45 16/5/2024 - Πηγή: Emea.gr

Σε επιστροφή αξίας στους μετόχους 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 στοχεύει η Alpha Bank και ο CEO του Ομίλου Βασίλης Ψάλτης, έδωσε λεπτομέρειες για τα κεφάλαια που σχεδιάζει να επιστρέψει η Alpha, αφήνοντας μάλιστα εύγλωττα να υπονοηθεί ότι η μετοχή της τράπεζας είναι υποτιμημένη.

Το σχέδιο για την επιστροφή κεφαλαίων

συνολικά 1,1 δισ. ευρώ μέχρι το 2026 προβλέπει: Φέτος η Alpha, θα επιστρέψει στους μετόχους 122 εκατ. ευρώ από τα περυσινά κέρδη, σε ένα μείγμα 50%-50% σε μετρητά και επαναγορές μετοχών. Με διαγραφή των μετοχών η αξία των άλλων μετοχών αυξάνεται και προκύπτει νέο όφελος για τους μετόχους.

Ο κ. Ψάλτης είπε ότι στα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης της μετοχής, «η επαναγορά μετοχών ξεπερνά άλλες εναλλακτικές, ως η καλύτερη επιλογή για την ανταμοιβή των μετόχων μας». Υπενθύμισε επίσης ότι μέχρι και την κρίση, «η Alpha Βank πάντοτε έδινε μέρισμα στους μετόχους της». Η διοίκηση αναμένει πράσινο φώς για τις επαναγορές από τον επόπτη πιθανότατα εντός του Ιουνίου.

Ο κ. Ψάλτης τόνισε ιδιαίτερα τον σχεδιασμό για επαναγορές μετοχών, αφού εκτιμά, ότι η τιμή της μετοχής είναι ελκυστική. «Ήταν συνειδητή απόφαση, για να αναδείξει την εσωτερική αξία της μετοχής», υπογράμμισε.   

Τι προβλέπει το πλάνο της τράπεζας για τα μερίσματα και τα κέρδη ανά μετοχή

Ο κ. Ψάλτης έχει βάλει στόχο για τη διανομή σε μέρισμα ποσοστού 35% των κερδών, το 2025. Προβλέπει άνοδο της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE) φέτος 13%, ενώ στο πρώτο τρίμηνο η τράπεζα ξεπέρασε ουσιαστικά το στόχο με ισχυρό τρίμηνο τρέχοντας με απόδοση 13,5%. Αυτό σημαίνει ότι η τράπεζα που σημειώνει ότι είναι εντός των στόχων για φέτος έχει κάνει συντηρητική πρόβλεψη, διότι η αγορά εκτιμά ότι το ερχόμενο τρίμηνο μπορεί να είναι ισχυρότερο ακόμα.

Σύμφωνα με τον CFO της τράπεζας Λάζαρο Παπαγαρυφάλλου, τα κέρδη του πρώτου τριμήνου είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Η διοίκηση της Alpha καθοδηγεί για κέρδη ανά μετοχή EPS στα 0,31 ευρώ φέτος, στα 0,33 ευρώ το 2025 και σε επίπεδα άνω του 0,35 ευρώ ανά μετοχή το 2026.

Συγκρινόμενα με μεγέθη του Δεκεμβρίου 2023, τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν ελαφρώς στο πρώτο τρίμηνο, αλλά η διαφορά καλύφθηκε από υψηλότερες προμήθειες χάρη στην αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση και τον καλύτερο έλεγχο του κόστους. Σημαντική ήταν η συνεισφορά από τη μεγάλη μείωση στο κόστος κινδύνου σχολίασε ο κ. Παπαγαρυφάλλου.

 Στο μεταξύ η τράπεζα αύξησε κατά 6% τα εξυπηρετούμενα δάνεια και αναμένει περισσότερες εκταμιεύσεις στη συνέχεια. Το ποσοστό των προθεσμιακών καταθέσεων έχει παραμείνει σταθερό περίπου στο 25%, γεγονός που έπαιξε ρόλο στην διατήρηση χαμηλού κόστους και καλού περιθωρίου margin.

Η τράπεζα είναι σε φάση ταχύτερης μείωσης των ΜΕΑ που έχουν υποχωρήσει στα 2,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό (43%) είναι στεγαστικά δάνεια που έχουν εγγυήσεις, ενώ ένα μεγάλο μέρος αποτελείται από ρυθμισμένα ανοίγματα εξυπηρετούμενα με μικρότερη καθυστέρηση από 90 ημέρες (38% του συνόλου).

Όσον αφορά τα κεφάλαια MREL η Alpha Bank έχει ήδη καλύψει τον εποπτικό στόχο του 2025 πέραν του στόχου του 2024. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 25,73% στο τρίμηνο, και ο στόχος του επόμενου έτους 2025 είναι τα 25.24%. Από το 2020 η τράπεζα έχει κάνει εννέα εκδόσεις ομολόγων, εκ των οποίων η μία ήταν ΑΤ1, δύο ήταν TIER II και συνολικά έξι σε senior preferred.

Keywords
Αναζητήσεις
ti-eipe-o-ceo-tis-alpha-bank-vasilis-psaltis-gia-ta-merismata-11-dis-evro-kai-ta-buybacks.htm
Τυχαία Θέματα