Θέατρο: Μια 11άδα παραστάσεων για… γκολ στην έξοδό σας (β’ μέρος)

11:22 8/1/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το emeaGR σας παρουσιάζει μια 11άδα έργων, για όλα τα γούστα, που παίζονται σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας και μπορούν ν’ αποτελέσουν εξαιρετική επιλογή για να πετύχετε… γκολ στην έξοδο και ψυχαγωγία σας.

Θέατρο «Μικρό Χόρν» (Αμερικής 10, Κολωνάκι – 211 1826479)«ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ»

της Σοφίας Αδαμίδου

Η θεατρική παράσταση, «ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ», παρουσιάζεται -με συνοδεία ζωντανής μουσικής- στο θέατρο

«Μικρό Χορν». Τη σκηνοθεσία, διασκευή και δραματουργική επεξεργασία έχει κάνει ο Γιώργος Παπαγεωργίου. Στον ρόλο της Σωτηρίας, η Κάτια Γκουλιώνη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

Για το έργο

Το έργο της Σοφίας Αδαμίδου αποτελεί ένα αφήγημα με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού.

Υπόθεση

Βράδυ. Η Σωτηρία βρίσκεται στο νοσοκομείο λίγο πριν την εγχείρηση που θα της στερήσει τη φωνή. Η ζωή της θα περάσει σαν ταινία μπροστά από τα μάτια της. Οι δικοί της άνθρωποι, η οικογένειά της, ο άντρας της, τα πάθη της. Άνθρωποι που αγάπησε και την αγάπησαν κι άλλοι που την πίκραναν ή την στήριξαν όταν πρωτοξεκίνησε.

Η Σοφία Βέμπο που χωρίς να το γνωρίζει τη μύησε στο τραγούδι, ο Βασίλης Τσιτσάνης που της άνοιξε το δρόμο, ο Γιάννης Παπαϊωάννου που αγάπησε βαθιά. Φτάνει μέχρι τον Ανδριόπουλο και τον Σαββόπουλο που την έφεραν πιο κοντά στις νεότερες γενιές. Αυτό το βράδυ η Σωτηρία θα «βουτήξει» σε μια ζωή που επηρεάστηκε σημαντικά από συνθήκες και γεγονότα μιας ολόκληρης εποχής.

Ερμηνεύουν: Κάτια Γκουλιώνη, Ιωάννα Μονέδα.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Σοφία Αδαμίδου

Σκηνοθεσία-Διασκευή & Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Παπαγεωργίου

Σκηνικά-Κοστούμια: Πάρις Μέξης

Φωτισμοί: Χάρης Δάλλας

Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Χριστοδουλοπούλου

Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Αλέγια Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες παράστασης: Εβίτα Σκουρλέτη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 18:00

Τιμές εισιτηρίων

Ζώνη Α: 20€ (καθημερινές), 22€ (Σάββατο και Κυριακή)

Ζώνη Β: 18€ (καθημερινές), 20€ (Σάββατο και Κυριακή)

VIP: 25€

Προπώληση

Στο viva.gr

Μικρό Παλλάς (Αμερικής 2 & Στοά Σπυρομήλιου, Αθήνα – 210 3210025)«Μαθήματα Κωμωδίας»

Τα «Μαθήματα κωμωδίας» και πάλι στο Μικρό Παλλάς. Πρόκειται για το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάστηκε σε δική του σκηνοθεσία τον περασμένο χειμώνα με συνεχόμενα soldout, θερμό χειροκρότημα από το κοινό και επαινετικές κριτικές και σχόλια από τον Τύπο.

Πρόκειται για μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία.

Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς μ’ αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση».

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης, Αναστασία Τσιλιμπίου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία & Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Αθερίδης

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου

Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Τσιόγκας

Βοηθός σκηνοθέτη: Κάλλη Μαυρογένη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη, Κυριακή: 20:00

Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 18:00 & 21:00

Τιμές εισιτηρίων

Καθημερινές: 18€ (Ζώνη Β+Γ), 20€ (Ζώνη Α), 25€ (VIP)

Σάββατο: 20€ (Ζώνη Β+Γ), 22€ (Ζώνη Α), 25€ (VIP)

Σάββατο (απογευματινή): 16€ (Γενική είσοδος), 25€ (VIP)

Κυριακή: 20€ (Ζώνη Β+Γ), 22€ (Ζώνη Α), 25€ (VIP)

14€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό (έως 12 ετών), ΑμεΑ (χωρίς κινητικά προβλήματα)

Προπώληση

Στο viva.gr

Θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα – 210 3213100)«Η τρελή του Σαγιό»

του Ζαν Ζιρωντού

Η «Τρελή του Σαγιό» -το εμβληματικό θεατρικό έργο του Ζαν Ζιρωντού– σε ολοκαίνουργια διασκευή και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια, μ’ έναν λαμπερό θίασο επί σκηνής.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Τρελής» του Σαγιό -κατά κόσμον Ωρελί- η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου. Η οποία, ενσαρκώνει τον αγώνα μιας εκκεντρικής Παριζιάνας, ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας που επηρεάζει τη ζωή μας. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Για το έργο

Το εμπνευσμένο -και πιο επίκαιρο από ποτέ- κείμενο της «Τρελής του Σαγιό», καυτηριάζει τον τυχοδιωκτισμό και ανοίγει τον δρόμο στην επικράτηση της ανθρωπιάς έναντι του ευκαιριακού κέρδους, αναδεικνύοντας την αιώνια πάλη ανάμεσα στους ονειροπόλους της ζωής και την εξουσία… την αιώνια μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό.

Υπόθεση

Η Ωρελί, η ιδιοφυής «τρελή» από την περιοχή Σαγιό στο γαλλικό Τροκαντερό, είναι μια ανεπιτήδευτη, ιδεαλίστρια που βλέπει τον κόσμο όμορφο και χαρούμενο. Όταν μαθαίνει το σχέδιο μιας ομάδας διεφθαρμένων εταιρικών στελεχών και κυνικών επιχειρηματιών, που σχεδιάζουν να σκάψουν το Παρίσι για να βρουν το πετρέλαιο που πιστεύουν ότι βρίσκεται κάτω από τους δρόμους του, κινητοποιεί όλους τους φίλους της, που, όπως κι εκείνη, αντιστέκονται στην εξουσία του χρήματος, και στήνει μια παγίδα στους εχθρούς της, μέσα στην οποία τους οδηγεί και τους καταστρέφει, καθώς αυτοί είναι τυφλωμένοι από την απληστία τους.

Ερμηνεύουν: Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Νίκος Μουτσινάς, Αθηνά Οικονομάκου, Γιάννης Σιαμσιάρης, Κώστας Καζάκας, Χριστίνα Τσάφου, Στέλλα Γκίκα, Στάθης Μαντζώρος, Γεωργία Καλλέργη, Μάκης Πατέλης, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Βασίλης Λέμπερος,Φανή Γεωργακοπούλου, Χριστίνα Πετρολέκα, Γιώργος Τσουρουνάκης, Μιχάλης Φιλίππου.

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Κίνηση: Κική Μπάκα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή

Trailer: Κωνσταντίνος Οικονόμου – GUSECO

Μουσική Διδασκαλία: Άκης Δείξιμος

Graphic design: Indigo Creative

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων

15€ (Ζώνη Γ), 20€ (Ζώνη Β), 30€ (Ζώνη Α), 50€ (Διακεκριμένη ζώνη Β), 80€ (Διακεκριμένη ζώνη Α)

Προπώληση

Στο viva.gr

Θέατρο Κάππα (Κυψέλης 2, Κυψέλη – 2107707227)«Sexy Laundry»

της Michele Riml

Πώς διατηρείται ζωντανή η ερωτική επιθυμία σε ένα γάμο;

Υπάρχουν μαγικές συνταγές;

Τι γίνεται όταν η σχέση βαλτώνει στη ρουτίνα και την καθημερινότητα;

Με τα αδιέξοδα των ερωτικών σχέσεων που απασχολούν εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως καταπιάνεται η ξεκαρδιστική, τρυφερή και συγκινητική κωμωδία της Michele Riml, «Sexy Laundry», που αγαπήθηκε από το αθηναϊκό κοινό και επιστρέφει δριμύτερη φέτος στο Θέατρο Κάππα. Με τον Σπύρο Παπαδόπουλο και τη Ρένια Λουϊζίδου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Με όπλα το χιούμορ και την ειλικρίνεια, το «Sexy Laundry» -μια μίξη κωμωδίας με ψυχανάλυση, μια feel-good παράσταση για τους «κουρασμένους» έρωτες που παλεύουν να αναστηθούν- βγάζει στη φόρα τα «άπλυτα» ενός γάμου και καθρεφτίζει τον ψυχισμό των ηρώων, την πάλη τους για αγάπη και ευτυχία.

Για το έργο

25 χρόνια γάμου, 3 παιδιά, λίγα παχάκια, ολίγη φαλακρίτσα, πολλή γκρίνια, πολλή ανασφάλεια, πολλή αγάπη και ολίγον sex!
Πού οδεύομεν;
Θ’ αφήσουμε τη συνήθεια να μας βγάλει στα βράχια, ή να πάρουν το τιμόνι τα αισθήματα;

«Μήπως είναι πια αργά;
Ή μήπως να το ξαναπάρουμε απ’ την αρχή;
Καλά τα ερωτήματα, με τις απαντήσεις τι γίνεται;».

Υπόθεση

Ο Λάρυ και η Άλις σ’ ένα δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου και με το εγχειρίδιο «ΣΕΞ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ» ανά χείρας, αμήχανοι, αξιοθρήνητοι και αξιολάτρευτοι, προσπαθούν να βρουν τις απαντήσεις… και το ερωτικό πάθος που έχει… ατονήσει με το πέρασμα του χρόνου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σπύρος Παπαδόπουλος

Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Σκηνικά – Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 19:00

Πέμπτη: 21:00

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 18:00 και 21:00

Κυριακή: 20:00

Τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη 15€

Πέμπτη 20€

Παρασκευή 20€

Σάββατο απόγευμα 15€

Σάββατο βράδυ 20€

Κυριακή 20€

Φοιτητικό 15€

Προπώληση

Στο viva.gr

Θέατρο Αποθήκη (Σαρρή 40, Ψυρρή – 210-3253153)«Οι Δούλες»

του Ζαν Ζενέ

Το εμβληματικό έργο του Ζαν Ζενέ, που οδήγησε τον συγγραφέα στην παγκόσμια αναγνώριση, παρουσιάζεται στο θέατρο Αποθήκη, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα.

Η κυρία ντύνεται από την υπηρέτριά της. Η κυρία είναι ακατάδεχτη, η υπηρέτρια δουλοπρεπής. Και οι δύο χλευάζονται μεταξύ τους, η δούλα χαστουκίζει την κυρία. Ξαφνικά χτυπάει ένα ξυπνητήρι και όλη η σκηνή καταρρέει. Αποκαλύπτεται πως η κυρία δεν είναι καθόλου κυρία αλλά η μια από τις δύο δούλες, που παίζουν το παιχνίδι της κυρίας και της δούλας, όταν η κυρία τους απουσιάζει…

Έτσι ξεκινούν «Οι Δούλες» που από το 1947, όταν ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι και μέχρι σήμερα, έχουν μεταφραστεί και παρασταθεί αμέτρητες φορές στις θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, αποδεικνύοντας την αντοχή του έργου στον χρόνο.

Ένα αριστουργηματικό κείμενο, που το χαρακτηρίζει ο δεξιοτεχνικός χειρισμός της γλώσσας μέσα από μια έντονα ποιητική φόρμα. Η εναλλαγή των ρόλων, οι σχέσεις εξουσίας και υποταγής, η αγωνία για την κυριαρχία απέναντι στον άλλον, οι ταξικές διαφορές που αποδεικνύονται αγεφύρωτες, ο ερωτισμός και η εξάρτηση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα αγωνίας και σασπένς, μέσα από τον συνδυασμό ονείρου και πραγματικότητας, επιθυμίας και αυτοτιμωρίας, άρνησης αλλά και αποδοχής του απαράβατου κανόνα της ζωής.

Ερμηνεύουν: Αμαλία Καβάλη, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

Συντελεστές

Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Σκεύας

Μουσική: Σήμη Τσιλαλή

Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουϊδάκης

Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη

Φωτογραφίες παράστασης: Εβίτα Σκουρλέτη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη 20:00

Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο 21:00

Κυριακή 18:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος:18 ευρώ

14 ευρώ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό (έως 12 ετών), ΑμεΑ (χωρίς κινητικά προβλήματα). Η παραγωγή παρακαλεί τα ΑμεΑ με κινητικά προβλήματα ν’ απευθύνονται, πριν τις παραστάσεις, στο Ταμείο του θεάτρου.

Προπώληση

Στο viva.gr

Θέατρο Αλίκη (Αμερικής 4, Αθήνα – 210 3210021)«Μπαμπάδες με ρούμι»

Των Θανάση Παπαθανασίου-Μιχάλη Ρέππα

Η θρυλική νεοελληνική κωμωδία, «Μπαμπάδες με Ρούμι», των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα -26 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή της στο κοινό- «ανεβαίνει» στο θέατρο Αλίκη

Πρόκειται για μία αιχμηρή σάτιρα που διακωμωδεί την ελληνική κοινωνία. Μία κοινωνία που ακόμη και σήμερα συνεχίζει να είναι δυστυχώς μεγαλύτερη από τον εαυτό της, «πιο μικρή» στη συμπεριφορά της, άπληστη, ρατσιστική, προσβλητική σε όλες τις εκδηλώσεις της.

Για το έργο

Έχουν μεσολαβήσει πολλά από το 1996. Μία νέα χιλιετία ξημέρωσε και μία νέα πραγματικότητα εγκαταστάθηκε ανάμεσά μας. Ανατροπές, ματαιώσεις σχεδίων, αμέτρητα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επαναπροσδιορισμοί ζωής και πολλή αταξία. Η αλλαγή ταξικής ταυτότητας που πολύς κόσμος επιδίωξε άρχισε να επιφέρει ζημίες αντί για κέρδη. Σπίτια «έκλεισαν», αλυσίδες μαγαζιών έπνιξαν τους ιδιοκτήτες τους. Οι ανύπαρκτες αρχές παρέμειναν όμως το ίδιο σταθερές και ίσως και πιο εγκληματικές. Δεν ακούγεται συχνά ο όρος «κρίση συνείδησης». Έμεινε σκέτη η «κρίση».

Κι έτσι η ιστορία των 5 ανάπηρων, ανόητων, κακόμοιρων και απελπισμένων καθαρμάτων της ιστορίας κατάφερε να εισχωρήσει σε μία μπανάλ καθημερινότητα. Η Ρόη, η Βέσκα, ο Παναγιώτης, η Τζένη, ο Χρήστος και η κυρία Βάσω είναι πρόσωπα που ανήκουν στη σφαίρα του ρεαλισμού, αφού πήδηξαν έξω από τις σελίδες του έργου. Κινούμενα εγκλήματα που συναντάμε και χαιρετάμε καθημερινά, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Υπόθεση

Τα 5 ανόητα καθάρματα σερβίρουν «Μπαμπάδες με ρούμι» και δηλητήριο και όποιον πάρει ο χάρος. Τα τέσσερα εκατομμύρια που είχε κερδίσει στο τζόκερ ο μπαμπάς που πλέον έχει φύγει από τον μάταιο τούτο κόσμο, αναζητούν τον κληρονόμο τους. Δύο γιοί, δύο νύφες, μία γειτόνισσα «φωτεινός παντογνώστης» και μία εφιαλτική νοσοκόμα μιλάνε, μαλώνουν, δολοπλοκούν και κοιμούνται ήσυχοι υφαίνοντας ένα γλυκό σχέδιο αλληλοεξόντωσης.

Ερμηνεύουν: Βίκυ Σταυροπούλου, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Κώστας Κόκλας, Μαρία Λεκάκη, Σοφία Βογιατζάκη, Τζόυς Ευείδη.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 20:00

Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00

Κυριακή: 17:30 και 20:30

Τιμές εισιτηρίων

Τετάρτη έως Παρασκευή: 20€ (Ζώνη Β), 25€ (Ζώνη Α), 30€ (VIP)

Κυριακή απογευματινή: 22€ (Γενική είσοδος), 30€ (VIP)

Κυριακή βραδυνή: 20€ (Ζώνη Β), 25€ (Ζώνη Α), 40€ (VIP)

Προπώληση

Στο viva.gr

Θέατρο «Βεάκη» (Στουρνάρη 32, Εξάρχεια – 210 5223522)«Ψηλά απ’ τη γέφυρα»

Του Άρθουρ Μίλερ

Ο Γιώργος Νανούρης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλερ, «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα», στο Θέατρο Βεάκη.

Ο Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης -στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Έντι Καρμπόνε- ενσαρκώνει τον τραγικό ήρωα, του οποίου το ανομολόγητο πάθος για την νεαρή ανηψιά της γυναίκας του, πυροδοτεί μια συγκλονιστική εσωτερική σύγκρουση που τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή.

Η Ιωάννα Παππά υποδύεται την Μπέατρις, τη σύζυγο του Έντι, η οποία καταλαβαίνει τι του συμβαίνει και προσπαθεί μέχρι τελευταία στιγμή να τον βοηθήσει να βγει απ’ το αδιέξοδο του.

Τον ρόλο του Αλφιέρι, δικηγόρου αλλά και αφηγητή της παράστασης, ερμηνεύει ο Δημήτρης Μαυρόπουλος.

Στον ρόλο του Μάρκο, ενός από τους δυο μετανάστες που φιλοξενεί η οικογένεια Καρμπόνε στο σπίτι της, ο Δημήτρης Καπετανάκος.

Στους ρόλους των δύο νέων που γνωρίζονται και ερωτεύονται, ο Μιχάλης Πανάδης (Ροντόλφο, αδελφός του Μάρκo) και η πρωτοεμφανιζόμενη Ευγενία Ξυγκόρου (Κάθριν, ανηψιά του Έντι).

Συντελεστές

Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Φωτισμοί: Γιώργος Νανούρης

Κοστούμια: Dante

Σκηνικός Χώρος-Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Νανούρης

Φωτογραφίες προβών: Ελίνα Γιουνανλή

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 19:00

Πέμπτη: 20:00

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 18:00 και 21:00

Κυριακή: 19:00

Τιμές εισιτηρίων

15, 17, 20, 25 ευρώ

Προπώληση

Στο viva.gr

Θέατρο Διάνα (Ιπποκράτους 7, Αθήνα – 210 3626596)«ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ»

Η Ελένη Ράντου -εμπνευσμένη από τον θεατρικό καμβά, με τίτλο «Every Brilliant Thing» («Όλα τα υπέροχα πράγματα»), των Ντάνκαν Μακμίλαν και Τζόνι Ντόναχιου, δημιούργησε μια συναρπαστική ιστορία μνήμης και «αμνησίας». Ένα γλυκόπικρο Πάρτυ ζωής, σηματοδοτώντας την μετά πανδημίας επιστροφή της στο Θέατρο Διάνα.

Ο Ανέστης Αζάς, μετά τον εμπνευσμένο «Μπακλαβά» του, σκηνοθετεί… και οι String Demons, Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, συνοδεύουν μελωδικά, και όχι μόνο, ζωντανά επί σκηνής.

Η Ελένη Ράντου σε μια solo performance ξετυλίγει με χιούμορ και αφοπλιστική ειλικρίνεια πενήντα χρόνια «τραυμάτων» της ηρωίδας της, με φόντο τα τραύματα της σύγχρονης Ελλάδας, αναζητώντας 5.000 λόγους που τη ζωή αξίζει να τη ζήσεις. Μια απελπισμένη κραυγή ελπίδας στην μετα-covid εποχή μας, μια τρυφερή εξομολόγηση, σε μια άκρως αληθινή ιστορία….

Συντελεστές

Κείμενο: Ελένη Ράντου

Σκηνοθεσία: Ανέστης Αζάς

Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη

Ενδυματολόγος: Κική Γραμματικοπούλου

Κίνηση: Αντιγόνη Γύρα

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανασούλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Πητίδης

Οργάνωση παραγωγής: Κερασιά Τσιαμασφύρη

Εισηγητής δραματολογίου: Αντώνης Γαλέος

Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης

Κατασκευή σκηνικού: Παναγιώτης Λαζαρίδης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 20:00

Πέμπτη: 20:30

Παρασκευή και Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 19:30

Τιμές εισιτηρίων

12, 15, 18 ευρώ

Προπώληση

Στο viva.gr

Νέος Ακάδημος (Ακαδημίας & Ιπποκράτους 17, Αθήνα – 210 3625119)«DOGVILLE»

Του Λαρς φον Τρίερ

Η Happy Productions παρουσιάζει στον Νέο Ακάδημο, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, το βραβευμένο αριστούργημα του Λαρς φον Τρίερ, «DOGVILLE». Ένα έργο «γροθιά» που ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, τους προσωπικούς υπολογισμούς, την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό και την υποκρισία. Κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις των ηρώων του μέχρι την τελευταία εκρηκτική σκηνή. Η παράσταση είναι κατάλληλη για παιδιά 15 χρονών και άνω.

Για το έργο

Το «Dogville» αποτελεί την πρώτη κινηματογραφική ταινία της τριλογίας του Τρίερ «USA – Land of Opportunities», ενώ δανείζεται τα χαρακτηριστικά του από το θέατρο του Μπρεχτ και τη δομή του από την αρχαία τραγωδία. Η ταινία ήταν υποψήφια για το σημαντικό βραβείο Χρυσού Φοίνικα το 2003 στο Φεστιβάλ των Καννών και απέσπασε δεκάδες βραβεία και διακρίσεις σε όλο το κόσμο. Θεωρείται σήμερα ένα από τα κορυφαία έργα στην ιστορία του κινηματογράφου.

Το θεατρικό κείμενο προφανώς βασίζεται στο τελικό κινηματογραφικό σενάριο, αλλά έχουν επιπρόσθετα χρησιμοποιηθεί και παλαιότερες εκδοχές του. Με αυτόν τον τρόπο προστέθηκαν τμήματα του κειμένου που είχαν κοπεί από την τελική εκδοχή του σεναρίου της ταινίας ή τελικά παρουσιάστηκαν στην ταινία ως εικόνες χωρίς διάλογο.

Υπόθεση

Στην απομονωμένη κωμόπολη Dogville καταφθάνει κυνηγημένη από εγκληματίες η γοητευτική Γκρέις (Έλλη Τρίγγου). Παρότι η παρουσία της μοιάζει να απειλεί τον φιλήσυχο χαρακτήρα του τόπου, οι ντόπιοι πείθονται να προστατέψουν την νεαρή φυγάδα, η οποία προσφέρει ως αντάλλαγμα την εργασία της στις καθημερινές δουλειές των κατοίκων.

Κι ενώ στην αρχή η πόλη θα αγκαλιάσει την νεαρή κοπέλα, τα σύννεφα δεν θα αργήσουν να πυκνώσουν με τους κατοίκους του Dogville να δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο! Όμως η Γκρέις δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη…

Ερμηνεύουν: Στέλιος Μάινας, Έλλη Τρίγγου, Θοδωρής Κατσαφάδος, Νικολέτα Βλαβιανού, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Ανδρέας Νάτσιος, Φωτεινή Παπαχριστοπουλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Πάρης Λεόντιος, Νίνα Έππα.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Λαρς φον Τρίερ

Σκηνοθεσία/Δραματουργική επιμέλεια: Λίλλυ Μελεμέ

Διασκευή για την σκηνή: Christian Lollike

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος

Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα

Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Επιμέλεια κίνησης: Κική Μπάκα

Φωτογραφία/Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Γραφιστική επιμέλεια: Μάριος Γαμπιεράκης («Μαύρα Γίδια»)

Βοηθός σκηνοθέτη: Πάρης Λεόντιος

Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Λίνα Οικονόμου

Βοηθός συνθέτη: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου

Hairstyle & make up: Le Boudoir-Εύα Τόμπρου

Διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννης Παντελίδης

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Δευτέρα και Τρίτη: 20:00

Παρασκευή: 21:30

Σάββατο: 21:00

Κυριακή: 18:00

Τιμές εισιτηρίων

Δευτέρα και Τρίτη γενική Είσοδος 16€

Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 25€ (Ζώνη Α), 20€ (Ζώνη Β), 16€ (Ζώνη Γ)

16€ (Ζώνη Β) άνεργοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 χρονών

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Προπώληση

Στο viva.gr

Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα – 210 3648 303)«Ο κουρέας της Σεβίλλης»

Του Καρόν ντε Μπομαρσέ

Η «ΘΕΑΜΑ ΑΚΡΟΠΟΛ» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Καρόν ντε Μπομαρσέ, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, στο θέατρο Ακροπόλ.

Η Σοφία Σπυράτου έστησε μία παράσταση κωμική, φασαριόζικη και ονειροπόλα, ενσωματώνοντας σύγχρονα στοιχεία και ταξιδεύοντας το θεατή μέσα από την καινούρια μετάφραση-διασκευή της Λουίζας Μητσάκου, με μία γλώσσα σημερινή. H μουσική της παράστασης, από τα γνωστά σε όλους θέματα του Ροσίνι έως τις πρωτότυπες μελωδίες του Μιλτιάδη Παπαστάμου συγκινούν και τονίζουν το μουσικό χαρακτήρα της παράστασης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη εντυπωσιάζουν ισορροπώντας ανάμεσα στο κλασικό και το σύγχρονο.

Το ρόλο του Φίγκαρο αναλαμβάνει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος ερμηνεύει και την περίφημη άρια του Ροσίνι ελαφριά πειραγμένη. Στο ρόλο του Ντοτόρε Μπαρτόλο ο Φάνης Μουρατίδης. Ο δεκαεπταμελής θίασος αποτελείται από ταλαντούχους ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, μουσικούς καθώς και ζωντανή ορχήστρα.

Για το έργο

Το 1775 στις παρυφές της Γαλλικής επανάστασης ο Καρόν ντε Μπομαρσέ εμπνεόμενος από το διαφωτισμό και τα κηρύγματα του Βολταίρου, του Ρουσσώ κι επηρεασμένος, εκτός των άλλων, από τον Μολιέρο και τον Μαριβώ γράφει τον περίφημο «Κουρέα της Σεβίλλης» που ανεβαίνει στο θέατρο με πρωτοφανή επιτυχία και στη συνέχεια μεταμορφώνεται από τον Τζοακίνο Ροσίνι σε μια από τις πιο διάσημες όπερες παγκοσμίως.

Ο περίφημος Φίγκαρο εμφανίζεται για πρώτη φορά στη θεατρική πινακοθήκη ως ένας μυθικός χαρακτήρας τυχοδιώκτη πονηρού καταφερτζή αλλά και ονειροπόλου, ο οποίος ήταν προάγγελος μιας επανάστασης που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο.

Στην ιστορία του έργου μπαίνει ανάμεσα στη διαμάχη του γέρο Ντοτόρε Μπαρτόλο και του νεότερού του κόμη Αλμαβίβα που μάχονται για το ποιος θα καταφέρει να παντρευτεί την πανέμορφη Ροζίνα. Παρά τις μάταιες προφυλάξεις του Μπαρτόλο ο Φίγκαρο με τα πανέξυπνα τεχνάσματά του καταφέρνει να κερδίσει ο αριστοκράτης κόμης Αλμαβίβα την πανέμορφη Ροζίνα κι ως εκ τούτου στο τέλος να νικήσει ο έρωτας.

Αξιοσημείωτο είναι το πετυχημένο ανέβασμα του έργου από το Εθνικό θέατρο από το 1948 έως το 1950 σε μετάφραση Δημήτρη Ροντήρη και σκηνοθεσία Κλ. Κλώνη όπου το ρόλο του Φίγκαρο υποδύθηκε ο νεαρός τότε Δημήτρης Χορν, της Ροζίνας η Έλλη Λαμπέτη, του κόμη Αλμαβίβα ο Ανδρέας Φιλιππίδης και του γιατρού Μπαρτόλο ο Χριστόφορος Νέζερ.

Ερμηνεύουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Δημήτρης Ντάσκας, Ρένος Ρώτας, Νεφέλη Κουλούρη, Μάριος Πετκίδης, Γιάννης Ζαράγκαλης.

Χορεύουν: Adolfo Vega, Σοφία Μαρτίου,Γκάμπριελ Μιρτσέα, Φαίδρα Νταϊόγλου, Κώστας Παπαματθαιάκης, Γιάννης Σμέρος, Κωστής Τσιαμάγκας, Τατιανή Χατζημπίνου.

Μουσικοί: Μιλτιάδης Παπαστάμου, Μαρίνος Γαλατσινός, Φοίβος Ζήτης, Αλέξανδρος Κασαρτζής, Ιωάννης Ιωαννίδης, Αλέξιος Στενάκης.

Συντελεστές

Διασκευή, Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου

Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

Σκηνικά, Κοστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης

Μουσική επεξεργασία, Πρωτότυπη μουσική: Μιλτιάδης Παπαστάμου

Μουσική Διδασκαλία: Δέσποινα Στεφανίδου

Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Σιαφαρίκα

Βοηθός Χορογράφου: Αλέξανδρος Κεϊβανάη

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Δράκου

Βοηθός Ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά

Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης, Μαριλένα Αναστασιάδου

Βίντεο Τρέϊλερ: Μαριλένα Αναστασιάδου

Σχεδιασμός Αφίσας: Χριστόφορος Χαραλαμπόπουλος

Οργάνωση Παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Πέμπτη: 20:00
Παρασκευή: 21:00,
Σάββατο: 17:45 και 21:00
Κυριακή: 18:00

Τιμές εισιτηρίων

15, 20, 25, 35, 45 ευρώ

Ειδικές τιμές για ανέργους, ΑμεΑ, φοιτητές, πολυτέκνους και ομαδικές κρατήσεις

Προπώληση

Στο viva.gr

Θέατρο «Ιλίσια-Βολανάκης» (Παπαδιαμαντοπούλου 4, Ιλίσια -210 7223010)«ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ»

του Γιάννη Τσίρου

Ο Γιώργος Πυρπασόπουλος σκηνοθετεί, μέσα από μια νέα ματιά, το έργο του Γιάννη Τσίρου, «ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ», που βραβεύθηκε με το βραβείο Δραματουργίας «Κάρολος Κουν», το 2010.

Μια σπουδή στην αδυναμία και το απύθμενο χάος των Αρχών και του Νόμου, σε μια κοινωνία που αγγίζει τα όρια του παραλογισμού και ο κοινωνικά αδύναμος είναι καταδικασμένος στη μοίρα του.

«Ο νόμος είναι ίσος για όλους. Οι άνθρωποι, όμως, δεν είναι ίσοι. Οι κοινωνικά αδύναμοι παραβάτες είναι πιο ένοχοι. […] Άλλωστε, όπου κι αν βρεθούμε, ό, τι κι αν κάνουμε, όποιοι κι αν είμαστε, «δυνατοί» ή «αδύναμοι», όποια ιδεολογία κι αν έχουμε, θέλουμε ή δεν θέλουμε, κάποια στιγμή, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, οι πράξεις μας, οι αντιδράσεις μας, ακόμα και η αδράνειά μας, θα γίνουν εικόνα μιας τηλεόρασης. Δε μπορούμε να την αποφύγουμε. Ούτε να την αμφισβητήσουμε, γιατί τότε, ίσως στραφεί εναντίον μας».

Γιάννης Τσίρος, Αθήνα 2008

Υπόθεση

Όταν η νεαρή Άννα συλλαμβάνεται για μια μικροκλοπή ο παππούς της θα κινήσει γη και ουρανό για να τη συνδράμει. Η κατηγορία όμως που την βαραίνει είναι αδιαπραγμάτευτη. Αντίσταση κατά της αρχής. Και τότε ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός μπαίνει σε λειτουργία για την αντιμετώπιση του «κακουργήματος». Το αστυνομικό όργανο, άκαμπτο, εφαρμόζει το νόμο, ο νομοθέτης αποποιείται τις προσωπικές του σχέσεις με τον παραβάτη, ο δικαστής τηρεί τις δέουσες αποστάσεις. Μόνο ο δημοσιογράφος αναζητά «δικαίωση» για τον αδύναμο. Τότε η τηλεοπτική δημοσιοποίηση, γίνεται το έσχατο καταφύγιό του παραβάτη έτοιμο να τον κατασπαράξει.

Ερμηνεύουν: Μαρία Κατσανδρή, Χρήστος Σαπουντζής, Πανάγος Ιωακείμ, Ναταλία Σουίφτ.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Γιάννης Τσίρος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πυρπασόπουλος

Σκηνικά-Κοστούμια: Άννα Ζούλια

Φωτισμοί: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου

Φωτογραφίες Παράστασης: Αγγελική Κοκκοβέ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 20:00
Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 18:00

Τιμές εισιτηρίων

15€ (φοιτητικό, ΑμεΑ, άνεργοι), 17€

Προπώληση

Στο ταμείο του θεάτρου και στο viva.gr

Keywords
θεατρο, γκολ, γκολ, θοδωρής αθερίδης, αθηνά οικονομάκου, αθηνα, σωτηρια, χορν, μνήμη, viva, λύση, αμεα, επηρεάζει, πετρελαιο, design, indigo, ειλικρίνεια, ξυπνητήρι, σασπένς, νέα, παρτυ, string, performance, ελλαδα, happy, usa, land, μπρεχτ, ακροπολ, μετάφραση, κουλουρης, vega, ματια, κινηση στους δρομους, τζοκερ, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, νικος θεμελης, ερωτας και τιμωρια, μαριαννα καλλεργη, Καλή Χρονιά, εφη σαρρη, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, σχεδιο αθηνα, νεος παπας, αγγελικη, αστυνομικο τμημα, η ζωη, κοινωνια, θεατρο ακροπολ, μικρο παλλας, ελενη, μετάφραση, μνήμη, αμεα, βραδυνη, εθνικο θεατρο, εικονες, εργασια, θιασος, ιλισια, λουιζα, λυδια, μουσικη, σημερινη, σφαιρα, σωτηρια, τραγουδια, αγαπη, αγωνια, αδρανεια, αδυναμια, αθεριδης, αθηνά οικονομάκου, ακης, αξιζει, αλεξανδρα, αμαλια, αναμνησεις, αννα, αξονας, απληστια, απυθμενο, αρχαια, βεακη, βικυ, βραδυ, βρισκεται, βικυ σταυροπουλου, γεγονοτα, γελιο, γεωργια, δημητρα, γινεται, γλωσσα, δαδακαριδης, δεσποινα, δυστυχως, δικη, δηλητηριο, δομη, εβιτα, εγκληματα, εγχειρηση, εγχειριδιο, ευα, ευγενια, ευρω, ευτυχια, ειλικρίνεια, εκμεταλλευση, εκρηκτικο, ελλη, ελινα, ελισαβετ, εμιλυ, αιμιλια, εργα, εξαρχεια, εξι, εξομολογηση, επηρεάζει, εποχη, επιτυχια, επιθυμια, ετοιμο, ευειδη, ζαν ζενε, ζευγαρια, ζενε, ζωη, ζωης, ζωνη, ζοφερο, ιδιο, ηρωες, θεατρο καππα, θοδωρής αθερίδης, θοδωρης, ιδεολογια, εικονα, ιωαννα, ιωαννιδης, ιωακειμ, ιωαννα παππα, κερασια, κειμενο, κηρυγματα, κυψελη, κυρια, κικη, κλιμα, κοστουμια, κωμωδια, κωμοπολη, λειτουργια, λύση, ματια, μιξη, μοιρα, μιλτιαδης, μικρο, μορφη, μπρεχτ, μαρια, νεφελη, νικος μουτσινας, ντορα, ξυπνητήρι, ζουλια, οικογενεια, ορια, ορος, παιδια, παθος, παλλας, παρουσιαση, παρισι, ροη, προβληματα, παρτυ, ρολο, σατιρα, σαββατο, σελιδες, σεναριο, συζυγο, συνεχεια, σειρα, σκηνες, σκηνοθεσια, σοφια, σπιτι, σπιτια, στη φορα, συγχρονο, σχεδιο, σχολια, τριτη, φαιδρα, φεστιβαλ, φοιβος, φτανει, φοντο, φορμα, φωνη, φορα, χαος, χιουμορ, χρηστος, χριστινα, χορν, χαρα, ψυρρη, ιωαννης, κωνσταντινος, ωρες, ακροπολ, design, δημητρης, δουλειες, δωματιο, εξαρτηση, ερωτες, εθνικο, γκικα, γλυκο, happy, ιακωβος, indigo, κοπελα, κωστας, κυριακη, land, μοιαζει, μπροστα, νυφες, νικολετα, νοσοκομειο, ορχηστρα, παιχνιδι, σασπένς, σκηνη, σκηνικα, σπυρος, string, θεματα, vega, viva, βοηθος, performance
Τυχαία Θέματα