Θανάσης Λεβέντης (ΟΣΕ) – Σύγκρουση τρένων: Υπήρχε σοβαρό πρόβλημα στην τηλεδιοίκηση

12:06 1/3/2023 - Πηγή: Emea.gr

«Είμαστε συγκλονισμένοι, είμαστε χάλια, ακόμη βγάζουμε νεκρούς από τους συρμούς», τόνισε το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Σιδηροδρόμων Ελλάδος, Θανάσης Λεβέντης.

Ο πολύπειρος εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΣΕ βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και είδε από κοντά τα όσα διαδραματίζονταν αμέσως μετά το πολύνεκρο δυστύχημα.

Στην ολιγόλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία

που είχαμε υπογράμμισε με έμφαση ότι «δεν είναι ώρα για να αποδοθούν οι όποιες ευθύνες, προσπαθούμε να δούμε τι ακριβώς συνέβη» και πρόσθεσε «τα αρμόδια όργανα θα πραγματοποιήσουν τις απαιτούμενες έρευνες και θα διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια».

Αναφορικά με τα όσα ακούγονται για έλλειψη σε φωτοσήμανση, αλλά και σε μοιραία λάθη στην τηλεδιοίκηση, ο κ. Λεβέντης τόνισε «μάλλον το σημαντικό πρόβλημα προέκυψε στην τηλεδιοίκηση, στο σημείο του δυστυχήματος δεν φαίνεται να υπήρχε ζήτημα με την φωτοσήμανση, όλα ερευνώνται».

Όπως εξήγησαν στο GOV NEWS παλαιοί εκπρόσωποι εργαζομένων στον ΟΣΕ, η γραμμή στην οποία έγινε το δυστύχημα είχε ανακαινισθεί πρόσφατα, αλλά είναι ζήτημα εάν λειτουργούσε, όπως επιβάλλεται, η φωτοσήμανση. Δηλαδή οι φωτεινοί σηματοδότες που ενημερώνουν τους μηχανοδηγούς για το αν υπάρχει άλλο τραίνο στην ίδια γραμμή.

Επίσης, μας είπαν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό σε κλάδους αιχμής, όπως σε σταθμάρχες, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι η τηλεδιοίκηση δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε. Δηλαδή, δεν υπάρχει συνεχώς κεντρικός έλεγχος σε όλες τις γραμμές του δικτύου, όπως επιβάλλεται και όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τέτοια μεγάλη καταστροφή είχαμε να δούμε από την σύγκρουση τραίνων στον Δοξαρά, επί χούντας», μας είπε χαρακτηριστικά παλαιός εργαζόμενος στον ΟΣΕ.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα