Τα αλλάζει όλα ο Κυριάκος στο ΕΣΥ – Έτσι θα αναμορφώσει την Υγεία

07:01 3/5/2023 - Πηγή: Emea.gr

Το όραμά του για την νέα εποχή της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την υγεία με πολίτες και επαγγελματίες του χώρου, που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών.

«Θα έχουμε πολύ μεγάλη στοχοπροσήλωση στη δεύτερη τετραετία, εφόσον μας

εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, για να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από χρόνιες παθογένειες τις οποίες νομίζω ότι οι παρευρισκόμενοι τις γνωρίζουν καλά. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια να κάνουμε μία πραγματική επανάσταση και να οικοδομήσουμε αυτό το οποίο αποκαλούμε το ‘νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας’» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Στη συνέχεια, προχώρησε σε μία σύγκριση μεταξύ της κατάστασης που κυριαρχούσε το 2019 και στην εικόνα που υπάρχει σήμερα, τονίζοντας: «Δαπάνες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας: 3,8 δισεκατομμύρια το 2019, 5,2 δισεκατομμύρια το 2023, αυτές θα είναι οι δαπάνες με βάση τον προϋπολογισμό. Είναι μία σημαντική αύξηση της τάξης του 37%».

Μάλιστα, στάθηκε και στη σημαντική αύξηση του έμψυχου δυναμικού που εργάζεται στο ΕΣΥ, σημειώνοντας: «Εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι παρακάτω από 100.000 για την ακρίβεια, το 2019. Σύνολο εργαζόμενων στο ΕΣΥ σήμερα, με τις νέες προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει και με τις αποχωρήσεις, 107.000. Αύξηση 10% των μισθών του ιατρικού προσωπικού και θέσπιση ειδικών επιδομάτων για τους εργαζόμενους στις ΜΕΘ, για αναισθησιολόγους, για τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, γι’ αυτούς οι οποίοι μετακινούνται στα νησιά».

Ένα άλλο «καυτό» θέμα συζήτησης, ειδικά την περίοδο της πανδημίας ήταν ο αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Τοποθετούμενος στο ζήτημα ο πρωθυπουργός είπε ότι το 2019 υπήρχαν περίπου 600.  Έγινε μια υπερπροσπάθεια με συμμετοχή του δημοσίου, του ιδιωτικού τομέα, πολλών ιδιωτών δωρητών και σήμερα προσεγγίζουμε τις 1.300 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Είναι μια από τις σημαντικές παρακαταθήκες, που άφησε η πανδημία πίσω μας, ως προς την μόνιμη υποδομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας» σημείωσε.

Για τη μεταρρύθμιση του προσωπικού γιατρού υπογράμμισε ότι έχουμε πια σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και έχουν γίνει παραπάνω από 8,5 εκατομμύρια επισκέψεις.

Επίσης, μιλώντας για τα προγράμματα πρόληψης, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το 2019 δεν είχαμε κανένα πρόγραμμα πρόληψης, και στη συνέχεια τόνισε ότι: «Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη τομή την οποία έχουμε κάνει ως προς τη δημόσια υγεία. Πιο εμβληματικό από όλα είναι το Πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά”, αλλά θέλω να υπενθυμίσω ότι την επόμενη τετραετία θα δρομολογηθούν μια σειρά από προγράμματα. Σχεδόν 500 εκατομμύρια, χρηματοδοτούμενα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία πιστεύω ότι πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά και ως προς την ενθάρρυνση μιας πιο υγιεινής ζωής -κυρίως για τα παιδιά μας και για τους νέους μας- αλλά και ως προς τον προσυμπτωματικό εντοπισμό των ασθενειών. Τέτοια προγράμματα έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν να τις εντοπίσουμε σε πρόωρο στάδιο».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στον τομέα της ψηφιακής υγείας. «Ενενήντα εκατομμύρια, άυλες συνταγές και παραπάνω από 40 εκατομμύρια άυλα παραπεμπτικά για εξετάσεις. Παραπάνω από 4,4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση. Δρομολογούμε το ψηφιακό βιβλιάριο της υγείας του παιδιού, το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών και για τα παιδιά και για τους εφήβους» ανέφερε υπογραμμίζοντας ότι ουσιαστικά έχουν χτιστεί οι βάσεις γι’ αυτό το οποίο αποκαλούμε ψηφιακό φάκελο του ασθενή. «Ένα μεγάλο έργο το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί τη δεύτερη τετραετία» σημείωσε.

Για τα ζητήματα ψυχολογικής υποστήριξης αφού είπε ότι η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, το 10306, δεν υπήρχε, πρόσθεσε: «Προφανώς δεν μπορεί να υποκαταστήσει σε καμία περίπτωση μία οργανωμένη δομή ψυχικής υγείας, αλλά αν σκεφτείτε ότι έχει λάβει παραπάνω από 600.000 κλήσεις και η μέση κλήση κρατάει 15 λεπτά, απευθύνεται σε πολίτες κάθε φύλου, κάθε ηλικίας για οποιοδήποτε θέμα ψυχικής υγείας τους απασχολεί και παρέχει υποστήριξη, πληροφόρηση και καθοδήγηση κυρίως, η οποία είναι τόσο απαραίτητη, καθώς πρέπει πια τα ζητήματα ψυχικής υγείας να τα προτεραιοποιούμε με πολύ μεγαλύτερη έμφαση απ’ ό,τι κάναμε στο παρελθόν».

Τέλος ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι κανόνας παντού στη δημόσια διοίκηση, πόσω μάλλον στην υγεία, όπου η αξιολόγηση έχει και πραγματικό νόημα, γιατί μιλάμε για σκληρά δεδομένα σε πάρα πολύ επίπεδα.

«Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση μπορεί και να «ξεβολέψει» κάποιους αλλά αν αυτό πρέπει να γίνει, νομίζω ότι είναι ένα μικρό κόστος το οποίο θα χρειαστεί να αναλάβουμε, για να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικά μία τολμηρή αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά εν μέσω χειροκροτημάτων.

Όπως τονίζεται και από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει κατά τη διάρκεια της θητείας του ότι είναι αποφασισμένος να προβεί όντως σε ριζικές αλλαγές στον χώρο της Υγείας και να συγκρουστεί με συμφέροντα και παθογένειες που ταλανίζουν και κρατάνε εγκλωβισμένο εδώ και χρόνια το ΕΣΥ.

Αποτελεί λοιπόν ένα προσωπικό του στοίχημα, η ολοκλήρωση της δεύτερης τετραετίας του στον πρωθυπουργικό θώκο να συνοδευτεί και από την δημιουργία ενός αναμορφωμένου συστήματος Υγείας που θα αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους πολίτες.

Για μία καλύτερη Δημόσια Υγεία. Για όλους. pic.twitter.com/AW4tgy0g9o

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) May 2, 2023

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα