Σύσσωμος ο κλάδος στο πολυθεματικό 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

17:08 4/4/2024 - Πηγή: Emea.gr

Το 5o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι το κατεξοχήν θεσμικό σημείο αναφοράς για την παρουσίαση και ανάλυση των κυριότερων θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Το συνέδριο διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld

και το portal insuranceworld.gr.

Τίτλος του φετινού συνεδρίου ήταν η «Μετάβαση στο νέο θεσμικό περιβάλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Προκλήσεις και Προοπτικές», με στόχο την καταγραφή και αποκωδικοποίηση των τελευταίων εξελίξεων, που έλαβαν χώρα το προηγούμενο έτος σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης, αλλά και του εγχώριου συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.

Μέσα από πολυθεματικό πρόγραμμα, με πάνω από 20 παρεμβατικές ατομικές ομιλίες, 5 εξειδικευμένα θεματικά τραπέζια, 2 Fireside Chats και συνολικά 55 καταξιωμένους ομιλητές, που εκπροσώπησαν το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων και των 3 πυλώνων του Ασφαλιστικού μας Συστήματος, του πολιτικού κόσμου, της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, αναλύθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν τον κλάδο το επόμενο χρονικό διάστημα, έγινε μια ολιστική ενημέρωση για τις επερχόμενες εξελίξεις και καταγράφηκαν προτάσεις βελτίωσης του οικοσυστήματος της επαγγελματικής ασφάλισης για την περαιτέρω ανάπτυξη του 2ου πυλώνα στη χώρα μας.

Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο, ο CEO της ethosGROUP, Κωνσταντίνος Ουζούνης, ευχαρίστησε για την φετινή διοργάνωση και τόνισε την ιδιαίτερη αξία του φετινού διαλόγου για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο, καθώς τα Τ.Ε.Α. είναι πυλώνας ανάπτυξης και στήριξης εργαζομένων, για να δώσει την σκυτάλη στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρο του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.), Δρ. Χρήστο Νούνη, ο οποίος αφού ευχαρίστησε επίσης όλους τους συνεργάτες, χορηγούς και συμμετέχοντες, ανέπτυξε την ομιλία του.

Ο Δρ. Χρήστος Νούνης αναφέρθηκε εισαγωγικά στην συμβολή της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. στο αναπτυξιακό άλμα που σημειώθηκε στον 2ο Πυλώνα από το 2018 έως σήμερα, καθώς στο διάστημα αυτό συστάθηκαν τα 18 από τα 28 υφιστάμενα σήμερα Τ.Ε.Α. προαιρετικής ασφάλισης ή ποσοστό 64% του συνόλου, στα οποία τα εγγεγραμμένα μέλη προσεγγίζουν τους 222.671 εργαζόμενους στις 31.12.2023.

Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα για τους ενεργά ασφαλισμένους, στάθηκε στο σήμερα, καθώς τον Δεκέμβριο του 2023 ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο Νόμος 5078 του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας με σκοπό - βάσει του σχετικού άρθρου 1 αυτού - την συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την προαιρετική επαγγελματική ασφάλιση, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες να αναπτυχθεί περαιτέρω ο 2ος Πυλώνας Ασφαλιστικής Προστασίας, να ενισχυθεί το εισόδημα των μελλοντικών συνταξιούχων με συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές και ταυτόχρονα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στους ασφαλισμένους προς όφελος των ιδίων και συνολικά της εθνικής οικονομίας.

«Εάν παραλείψουμε το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τεσσάρων ετών για την θέση σε ισχύ ενός τέτοιου ολοκληρωμένου νομοθετήματος, η γενική εικόνα είναι ότι ο νέος νόμος κινείται προς την σωστή κατεύθυνση θεραπεύοντας προβληματικές και ενσωματώνοντας αρκετά εκσυγχρονιστικά στοιχεία που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την ουσιαστική διείσδυση του 2ου Πυλώνα στην αγορά εργασίας και τον ασφαλιστικό χάρτη της χώρας» είπε ο κ. Νούνης.

Κλείνοντας την ομιλία του, κάλεσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Πολιτεία, πολίτες και φορείς της αγοράς, να αναλάβουμε άμεσα δράση σχεδιάζοντας από κοινού στοχευμένες ενέργειες, ενημερωτικές πρωτοβουλίες και πολιτικές για την καλλιέργεια του συνταξιοδοτικού αλφαβητισμού και την εμπέδωση της αξίας της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης μέσω των διαθέσιμων κεφαλαιοποιητικών μηχανισμών του ασφαλιστικού μας συστήματος, ήτοι του ΤΕΚΑ, των επαγγελματικών ταμείων και των ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων και κατέληξε ότι «o θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης αποτελεί μία εμπειρικά δοκιμασμένη λύση διεθνώς».

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Π. Τσακλόγλου, δήλωσε ότι σταδιακά «ερχόμαστε ολοένα και πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα, αναπτύσσοντας το σκεπτικό γύρω από την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Απαιτείται εμπιστοσύνη και συναίνεση. Το στοίχημα της εμπιστοσύνης είναι κορυφαίο και για την επαγγελματική ασφάλιση και αποτελεί την λυδία λίθο της βιωσιμότητας. Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού από το δεύτερο πυλώνα. Η κυβέρνηση στηρίζει το θεσμό της Επαγγελματικής Ασφάλισης».

Η Βασιλική Λαζαράκου, διδάκτωρ Νομικής, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μέλος Δ.Σ. ESMA & IOSCO, μίλησε για τις κυριότερες αλλαγές που αφορούν στην «ίδρυση και σύσταση των πολυεργοδοτικών Ταμείων», διευκρινίζοντας τις δύο σημαντικές προκλήσεις, τον κανονισμό γνωστοποιήσεων αειφορίας των ταμείων, καθώς και τον «κανονισμό DORA», που αφορά στο κοινό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων.

Ακολούθως, η Ευφροσύνη Ε. Κουσκουνά, BSc, MSc, Fellow of Hellenic Actuarial Society (FHAS), Πρόεδρος Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, μίλησε για τον Ν.5078 που «επιφέρει αλλαγές σχετικά με μακροχρόνια αιτήματα της αγοράς».

Τη θέση του ΣΕΒ μετέφερε η Κατερίνα Δασκαλάκη, Διευθύντρια Τομέα Εργασιακών Σχέσεων ΣΕΒ, η οποία είπε ότι «ο ΣΕΒ υποστηρίζει και τους τρεις πυλώνες ασφάλισης καθώς και την κατάρτιση πολιτικής διαχείρισης δημογραφικού - συνταξιοδοτικού».

Keywords
Αναζητήσεις
syssomos-o-klados-sto-polythematiko-5o-synedrio-epangelmatikis-asfalisis.htm
Τυχαία Θέματα