ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Πέρασαν για πάντα οι παλιές ιδέες». Έρχονται Συμπληγάδες… μέρες

08:46 25/9/2023 - Πηγή: Emea.gr

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ… ώρα μηδέν. Την 11η βραδινή της 24ης Σεπτεμβρίου 2023 και μετά την 20ήμερη μετέωρη πτήση αριστερών ιδεών και ανύπαρκτων θέσεων, ο Stefanos προσγειώνεται στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Οπαδοί του νέου, άφθαρτου και γοητευτικού αλαλάζουν πέριξ της πλατείας «Να ‘τος, να τος ο πρωθυπουργός», «Στέφανε γερά να πέσει η Δεξιά», «Στέφανε προχώρα, άλλαξέ τα όλα», «αυτές οι εκλογές ήταν η αρχή, με αρχηγό τον Στέφανο για την ανατροπή».

Το είδος των ανατροπών που οραματίζονται φίλοι και οπαδοί του νέου αρχηγού,

γρήγορα θα το μάθουμε… ας είναι καλά τα social media. Αυτό που ανησυχεί είναι προς τα που θα στρέψει το βλέμμα του ο φουριόζος Stefanos και θα αποφασίζει να τα αλλάξει όλα.

Το πρώτο «στοίχημα» προθέσεων ορίζεται για σήμερα το μεσημέρι, κατά την επίσημη παραλαβή σκυτάλης από τον απερχόμενο Πρόεδρο στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Περίεργη επιλογή η Βουλή, καθώς ο Stefanos δεν είναι κοινοβουλευτικός και δεν αναλαμβάνει αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά πρόεδρος του κόμματος που στεγάζεται στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Αφού επελέγη η τελετή παράδοσης παραλαβής να γίνει στη Βουλή, αναμένονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες για επίσημη απόδοση του χρίσματος Επικεφαλής, με τις δέουσες πρωτοβουλίες. Άλλωστε, ο εκ των στενοτέρων συνεργατών νέου προέδρου ναυάρχου Αποστολάκη, μάθαμε από την πρώτη κιόλας εκλογική Κυριακή ότι «μόλις προκύψει ποιος θα είναι πρόεδρος θα δοθεί λύση για το ζήτημα άμεσα», αν θα εκπροσωπείται δηλαδή στη Βουλή από κάποιο κοινοβουλευτικό ή αν θα γίνουν αλλαγές, άμεσα.

Πέραν ωστόσο του εθιμοτυπικού, που έχει τη σημασία του, αυτή η συνάντηση του νέου προέδρου με τον πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό, δεν μπορεί παρά να είναι καθαρά πολιτική. Θα είναι, και πρέπει να είναι δηλαδή, μία πρόβα τζενεράλε για τον επιχειρηματία πρόεδρο, να αποδείξει ότι εκτός από επικοινωνιακά, «το έχει» και πολιτικά.

Ο φέρελπις πολιτικός απέδειξε ότι «το ‘χει» με την επικοινωνία… μένει μόνον να αποδειχτεί αν θα βρεθεί σε αγαστή «συνεργασία» και με την ουσία.

Οι έχοντες καλή οπτική, πέριξ των κοινοβουλευτικών εδράνων και των «υπογείων» της Κουμουνδούρου, διαβλέπουν «συμπληγάδες» μέρες για τον νέο Καπετάνιο. Ο τυφλός Φινέας μπορεί να έδωσε τον χρησμό, το ποιος όμως θα έχει τον ρόλο περιστέρας θα κρίνει και την έκβαση για τον «Ιάσωνα και το χρυσόμαλλο δέρας».

Με άλλα λόγια, πολύ-πολύ σύντομα ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να «αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει» προκειμένου να επιτύχει την προσυνεδριακή ισορροπία «κλειδί» μεταξύ των ριζοσπαστικών συσχετισμών και συνιστωσών-τάσεων που δεν έμαθαν να παραδίνονται αμαχητί και ήδη «ακονίζουν» τα ξύλινα τους βέλη.

Μια νέα εποχή ξεκινάει από σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην αρχηγία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και ολίγοι γνωρίζουν την διάρκεια αυτής. Κάποιοι δίνουν περιθώριο 6μηνης δοκιμαστικής διάρκειας, πριν θέσουν θέμα αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων και άμεσης απομάκρυνσης του «ουρανοκατέβατου ενοίκου» από την ηγεσία του κόμματος. Ενώ, κάποιοι άλλοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να τον περιμένουν στην «στροφή» του επερχόμενου Συνεδρίου όπου θα προσπαθήσουν να ελέγξουν το κόμμα και τα όργανα του.

Βέβαια, ο νέος πρόεδρος έχει στο πλευρό του πανίσχυρα στελέχη του κόμματος. Όχι όμως την πλειοψηφία και τους σκληροπυρηνικούς των «υπογείων» που πάντα ήλεγχαν και «καθοδηγούσαν» το κόμμα. Όπως πολλοί στοιχηματίζουν, εάν ο νέος πρόεδρος μείνει εκτός Βουλής, θα «κληρονομήσει» ένα κτήριο αδειανό, να απολαμβάνει την απεριόριστη θέα του 7ου.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για τον νέο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα πρέπει να επιλέξει το στενό του επιτελείο που θα εκπροσωπήσει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ, εντός κι εκτός Βουλής. Και ακολούθως, αφού περάσει το πρώτο crash test στη Μεγαλόνησο όπου προγραμματίζει να επισκεφτεί για να «επανορθώσει», θα πρέπει να διαμορφώσει και την ομάδα η οποία θα ασχοληθεί με την διαδικασία οργάνωσης του συνεδρίου.

Keywords
Αναζητήσεις
syriza-ps-perasan-gia-panta-oi-palies-idees-erchontai-sybligades-meres.htm
Τυχαία Θέματα