ΣΥΡΙΖΑ: Η δίψα για την εξουσία, η -μη- δημιουργική ασάφεια και η κυβέρνηση των ηττημένων

16:45 21/4/2023 - Πηγή: Emea.gr

Αντιμέτωπος με… μπελάδες που δεν περίμενε βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, την ώρα που ζητά την λαϊκή εντολή για τη διακυβέρνηση της χώρας, δείχνει αδύναμος να ελέγξει το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κόμματός του.

Με βάση όχι προσωπικές απόψεις αλλά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την 28η Φεβρουαρίου δεν είχε κάτι σπουδαίο να περιμένει από τις εκλογές

που θα λάμβαναν χώρα εντός του 2023. Το μεγαλύτερο «στοίχημα» για το κόμμα της Κουμουνδούρου ήταν να μειώσει σημαντικά την διαφορά με την οποία ηττήθηκε  το 2019 (8,32%). Ανεξαρτήτως του τι μπορεί να είχε ειπωθεί δημοσίως, γνώριζαν άπαντες στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει με μεγάλη άνεση, παρά τις προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη τη περίοδο διακυβέρνησής της.

Όμως, το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, και η απολύτως δικαιολογημένη αντίδραση του κόσμου για την πολιτική ηγεσία, άλλαξε -σε έναν βαθμό- τους συσχετισμούς. Φυσικά, για να μη δημιουργηθούν παρερμηνείες, κανείς και σε κανέναν βαθμό δεν υποστηρίζει ότι υπήρξε άνθρωπος στο κόμμα της αντιπολίτευσης που «χάρηκε» με αυτό που συνέβη ή ότι το είδε ως ευκαιρία ανάκτησης της εξουσίας. Σε καμία περίπτωση. Απλώς, εκ των πραγμάτων, και όπως αποτυπώνεται και από τις δημοσκοπήσεις, η κυβέρνηση δέχτηκε το πιο δυνατό χτύπημα από τότε που ανέλαβε την εξουσία και είδε τα ποσοστά της να υποχωρούν και την διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται περισσότερο από ποτέ.

Αυτή η εξέλιξη λοιπόν ήταν λογικό να επαναφέρει εντός της Κουμουνδούρου σενάρια που μέχρι τότε φάνταζαν μακρινά και έφερναν τον Αλέξη Τσίπρα στη θέση του πρωθυπουργού. Εδώ λοιπόν παρουσιάζεται και η μεγάλη διαφορά.

Το ξεκάθαρο μήνυμα Τσίπρα και το «αντάρτικο» των στελεχών

Όπως φαίνεται, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μειώνεται, δεν είναι όμως αρκετά πιθανό να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να κόψει πρώτος το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης στις 21 Μάϊου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να το παλέψει μέχρι τέλους και να διεκδικήσει τις πιθανότητές του, ως ηγέτης ενός κόμματος εξουσίας. Η στάση του είναι τίμια. Ζητάει την πρώτη θέση στις εκλογές και την εντολή του λαού να σχηματίσει κυβέρνηση, είτε μόνος του, είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα.

Την άποψη αυτή όμως δεν φαίνεται να υιοθετούν ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δείχνουν έτοιμα να «βαφτίσουν το κρέας, ψάρι» προκειμένου να δικαιολογήσουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ηττημένων.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης και Γιώργος Κατρούγκαλος, μέσα σε λίγες ώρες, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι για τους ίδιους ένα σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης ηττημένων είναι υπαρκτό, κίνηση που μαρτυρά ότι υπάρχουν «ζυμώσεις» εντός των τειχών.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «αναγκάστηκε», από την Γερμανία την οποία επισκέπτεται, να «αδειάσει» τα στελέχη του και να ξεκαθαρίσει ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Δεν είναι καπρίτσιο, εμμονή να λέμε “μόνο αν έρθουμε πρώτοι”. Το λένε τα μαθηματικά: δε θα μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν δε συμμετέχει το 1ο κόμμα. Το λέει και η πολιτική ηθική. Το λέει και το 3ο κόμμα. ‘Αρα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τον δρόμο για μια κυβέρνηση συνεργασίας, όχι δεύτερες και τρίτες κάλπες (…) Μια κυβέρνηση με προγραμματικές συγκλίσεις, όχι για να μοιράσουμε οφίκια», τόνισε χαρακτηριστικά, στέλνοντας το μήνυμα προς… όποιον ακούει.

Μήνυμα το οποίο φρόντισε να στείλει και μακριά από τις κάμερες, με αποτέλεσμα οι «αντάρτες» να έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια αναδίπλωσης των τοποθετήσεών τους.

Η περίπτωση Τσακαλώτου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση υποστήριξε ότι «αν έχεις 47%, 48%, 49% και είναι τρία κόμματα, τι ηττημένοι; Τη Ν.Δ. δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 38%. Εδώ μπορούμε να έχουμε μια κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει 48% και 49%. Δεν το λες και κυβέρνηση ηττημένων αυτό».

Ο λόγος της τοποθέτησής του, υποστηρίζουν ορισμένοι καλά ενημερωμένοι έχει διπλό συμβολισμό. Από τη μία, η «Ομπρέλα», της οποίας αποτελεί επικεφαλής, διαφωνεί με την εγκατάλειψη της απλής αναλογική που ψήφισε το 2016. Από την άλλη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ίσως αποτελεί και προάγγελο εξελίξεων την επόμενη μέρα από μια νέα ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός εκμεταλλεύεται την -μη- δημιουργική ασάφεια

Ο όρος δημιουργική ασάφεια ακούστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τους ΑΝ.ΕΛ). Αυτή τη φορά όμως, παρατηρείται μία -μη- δημιουργική ασάφεια σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει την επόμενη μέρα των εκλογών.

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί» ο πρωθυπουργός ο οποίος δήλωσε ότι: «Να είστε σίγουροι. Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν. Να συγκροτήσουν μια κυβέρνηση ανοχής με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη. Γι’ αυτό πρέπει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί». Να είστε σίγουροι. Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν δεν θα διστάσουν να συνασπιστούν», είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «κυβέρνησης των ηττημένων».

Σε κάθε περίπτωση, όσο φτάνουμε προς την τελική ευθεία για την προσφυγή στις κάλπες, μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν όσοι -εντός της κυβέρνησης- υποστηρίζουν ότι οι ψηφοφόροι θα εμπιστευτούν τη σημερινή κυβέρνηση και το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το οποίο διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού και όχι εκείνους που δείχνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει αν θα κυβερνήσουν, με ποιους θα συνεργαστούν για να το πράξουν και ποιον θα τοποθετήσουν στη θέση του πρωθυπουργού.

Την απάντηση, θα την δώσει μόνο η κάλπη…

Keywords
Τυχαία Θέματα