Συμφωνούν και οι Times – Ολοταχώς προς Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα

14:00 5/1/2023 - Πηγή: Emea.gr

Ένα βήμα πριν από την επιστροφή τους στην Ελλάδα βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Μάλιστα, το βρετανικό Μέσο προχωράει ακόμα περισσότερο, δίνοντας συγχαρητήρια προς τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, λόγω των «ενδείξεων» που όπως λέει υπάρχουν πως είναι κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού με τον οποίο τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα δοθούν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους Times, τα Γλυπτά πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα μας υπό τη μορφή ενός «ανοιχτού δανείου», ενώ, σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα δώσει άλλα εκθέματα, για μικρότερο όμως διάστημα.

«Αυτή η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο της εντολής που υπάρχει και αναφέρει ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από το νόμο να τις εκχωρήσουν», σχολιάζουν οι Times, ενώ γράφουν πως η συμφωνία φέρεται να έχει ήδη συνταχθεί.

Η εφημερίδα δε διστάζει να αναφερθεί και στην δική της αλλαγή στάσης επί του θέματος πέρυσι, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα παραμένει θετική στην επανένωση των Γλυπτών. Εξηγώντας τη στάση της, υποστηρίζει πως οι ενστάσεις κατά της επιστροφής έχουν «διαβρωθεί» και η νομική πτυχή ξεπερνιέται με την ευρηματική χρήση της μεθόδου του μακροπρόθεσμου δανείου.

Τέλος, σημειώνει, ότι το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να εκθέτει αντίγραφα των Γλυπτών, ώστε και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες.

Keywords
Τυχαία Θέματα