Στον «αέρα» η αγορά ακινήτων της Κίνας

11:21 5/2/2024 - Πηγή: Emea.gr

Χιλιάδες έργα ακίνητης περιουσίας στην Κίνα πρόκειται να λάβουν χρηματοδότηση στο πλαίσιο του νέου προγράμματος «λευκής λίστας» του Πεκίνου. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια της Κινεζικής κυβέρνησης για τη διάσωση του κλάδου ακινήτων από μια βαθύτερη κρίση ρευστότητας. Σημειωτέον, ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας αντιμετωπίζει κρίση τα τελευταία χρόνια, με τις δυσκολίες του Ομίλου Evergrande και άλλων Κινέζων κατασκευαστών ακινήτων να πυροδοτούν μια οικονομική κρίση για ολόκληρη την ασιατική χώρα. 

Δυστυχώς, αρκετοί αναλυτές λένε ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μπορεί

να μην σώσει την κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη το πιθανό χρηματοδοτικό κενό για τα ημιτελή προπωλημένα σπίτια της Κίνας. Να αναφέρουμε ότι η κρίση επιδεινώθηκε από τη συνεχιζόμενη μείωση τόσο των επενδύσεων σε ακίνητα όσο και των πωλήσεων ακινήτων. Μόνο τον Δεκέμβριο του 2023, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 17,1% από πέρυσι, σύμφωνα με την Dongxing Securities, μια κινεζική επενδυτική τράπεζα. Η κρίση οδήγησε επίσης σε συμπίεση ρευστότητας στον κλάδο, με τις τράπεζες να είναι απρόθυμες να δανείσουν τον κλάδο που έχει πληγεί από την κρίση.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές αποδίδουν την μείωση του οικογενειακού πλούτου στην κατάρρευση των ακινήτων της Κίνας, με κάθε πτώση 5% στις τιμές των κατοικιών να εξαφανίζει 19 τρισεκατομμύρια γιουάν (2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια) στον πλούτο των κατοικιών. 

Τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων της χώρας αποκαλύφθηκαν όταν ένα δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διέταξε την εκκαθάριση του γίγαντα ακινήτων China Evergrande Group, ο οποίος έχει χρέη άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρόγραμμα «Λευκή λίστα»

Το Πεκίνο εισαγάγει το πρόγραμμα χρηματοδότησης “λευκής λίστας” προκειμένου να διευκολύνει τη συμπίεση ρευστότητας στον κλάδο και να τονώσει την εμπιστοσύνη των αγοραστών κατοικιών. Η επιτυχία όμως του τελευταίου μέτρου χρηματοδοτικής στήριξης θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από την απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν τον κλάδο που έχει πληγεί από την κρίση. Η αποστροφή των κινεζικών τραπεζών να χορηγήσουν νέα πίστωση στον προβληματικό τομέα ακινήτων έρχεται καθώς η κατάρρευση της Evergrande έχει κάνει τις τράπεζες πιο προσεκτικές όσον αφορά τον δανεισμό στον κλάδο.

Η κρίση είχε διάχυτη επίδραση στην κινεζική κοινωνία, όπου το 70% των οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων είναι δεσμευμένα σε ακίνητα. Η επακόλουθη πτώση στις πωλήσεις γης σημαίνει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες και το Πεκίνο μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει, θέτοντας καθοδικούς κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας. Οι ειδικοί λένε ότι η κρίση αναμένεται να πάρει τουλάχιστον τέσσερα με έξι χρόνια για να επιλυθεί. 

Αξιοσημείωτο, ότι τα ακίνητα και οι σχετικοί τομείς αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο έως το ένα τέταρτο της οικονομίας της Κίνας και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s αναμένει ότι το μερίδιο αυτό θα μειωθεί, σύμφωνα με τους στόχους της κινεζικής κυβέρνησης.

Συμπερασματικά, η κατάσταση στην αγορά ακινήτων της Κίνας παραμένει προκλητική, με την κρίση να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης. Η μείωση των επενδύσεων και των πωλήσεων ακινήτων οδήγησε σε συμπίεση ρευστότητας στα real estate, με τις τράπεζες να είναι απρόθυμες να δανείσουν τον κλάδο που έχει πληγεί από την κρίση. Η επακόλουθη πτώση στις πωλήσεις γης σημαίνει ότι οι τοπικές κυβερνήσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες και το Πεκίνο μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει, θέτοντας καθοδικούς κινδύνους για τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας.

Keywords
Αναζητήσεις
ston-aera-i-agora-akiniton-tis-kinas.htm
Τυχαία Θέματα